Indulcitorii hipocalorici in managementul greutatii si al obezitatii

Indulcitorii hipocalorici in managementul greutatii si al obezitatii
Prevalența alarmantă a obezității, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor și adolescenților, reprezintă o provocare la nivel mondial, iar importanța combaterii acesteia devine o prioritate.

Strategiile pentru combaterea obezității vizează pe de o parte reducerea aportului energetic, iar pe de altă parte creșterea consumului de energie, prin activitate fizică regulată. În ceea ce privește diminuarea aportului de calorii, o modalitate este consumarea de alimente cu un conținut caloric scăzut. Un aport caloric general redus poate fi rezultatul înlocuirii alimentelor și băuturilor din dietă cu versiunile lor dietetice, bazate pe îndulcitori hipocalorici.

Îndulcitorii hipocalorici sunt fie compuși care au un gust dulce, dar care furnizează un conținut redus de calorii sau chiar zero aport energetic, fie compuși cu gust dulce atât de puternic, încât pot fi folosiți în produse alimentare în concentrații destul de scăzute, astfel încât să nu aibă un aport energetic semnificativ.

Înlocuirea caloriilor din zahăr cu un îndulcitor hipocaloric duce la o economie semnificativă a aportului de calorii. În plus, îndulcitorii hipocalorici permit o abordare mai versatilă a managementului greutății și pot chiar încuraja conformitatea cu o dietă.

Îndulcitorii hipocalorici sunt folosiți de peste un secol - primul îndulcitor utilizat în mod frecvent a fost zaharina, descoperită în 1879. În prezent, în Uniunea Europeană sunt folosiți la scară largă îndulcitori hipocalorici care au fost supuși unor teste de siguranță riguroase. Spre exemplu, un îndulcitor aprobat în Uniunea Europeană este glicozide, un derivat din extract de stevie purificat (steviol), o plantă din familia crizantemelor.

Stilul de viață tot mai sedentar și preocuparea crescută pentru gestionarea greutății arată că îndulcitorii hipocalorici pot juca un rol important în adoptarea unui stil de viață echilibrat și activ. Prin înlocuirea gustului dulce al zahărului, dar fără aportul caloric aferent, îndulcitorii hipocalorici, folosiți în mod constant pentru a reduce caloriile, pot fi un ajutor în reducerea și menținerea greutății. De asemenea, având în vedere că nu afectează nivelurile de insulină, aceștia pot fi utilizați pentru a îndulci alimentele și băuturile persoanelor care îşi monitorizează cu atenție consumul de carbohidrați.

Recomandarea cantității și siguranța pentru consum a îndulcitorilor hipocalorici este dată de DZA, adică Doza Zilnică Acceptată, care este o estimare a cantității dintr-un aditiv aprobat, ce poate fi consumată zilnic în dietă, pe durata vieții, fără a prezenta vreun risc. Practic, valoarile DZA ale înducitorilor hipocalorici reasigură că aceștia sunt siguri pentru consum. Aceste valori DZA sunt exprimate în miligrame per kilograme per greutatea corporală zilnic.

Aceste informații au fost prezentate în cadrul evenimentului „Nutriție, Sănătate, Longevitate”, manifestare dedicată informării medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentații echilibrate.


"Indulcitorii hipocalorici in managementul greutatii si al obezitatii" adaugat de Comunicate Medicale


 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Nutritie si sanatate: doua drumuri convergente Conferinta Sanatate prin Alimentatie, la cea de-a(...)

Unul dintre cele mai importante evenimente de sănătate și nutriție din România, Conferința Sănătate prin Alimentație, ajunge anul acesta la cea de-a V-a ediție și va avea loc sâmbătă,(...) citeste mai departe



A III-a Conferinta Sanatate prin Alimentatie, 26 octombrie 2013

A III-a Conferință Națională Sănătate prin Alimentație, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate alimentației sănătoase, are loc la Bucuresti, în data de 26 octombrie 2013, la(...) citeste mai departe



Sfaturi pentru o mancare sanatoasa si gustoasa

Pentru o alimentație sănătoasă, modul de preparare a alimentelor este esențial. Astfel, ar trebui evitate obiceiuri precum prăjirea alimentelor în ulei, preparararea hranei pe grătarul cu(...) citeste mai departe



Un nou studiu demonstreaza eficacitatea esterilor de stanoli din plante

Studiu nou: esterii de stanoli din plante, ingredientul de scădere a colesterolului din produsele Benecol, arată eficacitate maximă dublă de scădere a colesterolului, comparativ cu esterii de(...) citeste mai departe



MS: Sumele alocate la rectificarea bugetara aprobata in 30 iulie 2013 in sedinta de Guvern, raspund(...)

Finanţarea Sănătăţii este prioritară pentru Guvernul USL. Sumele alocate la rectificarea bugetară aprobată ieri, 30 iulie 2013, în şedinţă de Guvern, răspund în mare parte(...) citeste mai departe