Inlocuirea unui snack cu iaurt reduce considerabil riscul de diabet

Inlocuirea unui snack cu iaurt reduce considerabil riscul de diabet
Un consum crescut de iaurt este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2, arată mai multe studii, printre care şi unul foarte recent condus de cercetătorii de la Universitatea Cambridge. Deşi deocamdată nu există o explicaţie exactă a mecanismelor prin care iaurtul reduce riscul de diabet zaharat, nimeni nu poate nega impactul benefic al acestui aliment simplu şi gustos asupra sănătăţii.

Legătura dintre reducerea riscului de diabet zaharat tip 2 şi consumul de lactate, în general, şi de iaurt, în special, a reprezentat subiectul a numeroase cercetări. De exemplu, studiul EPIC-Interact, realizat cu participarea a mai mult de 16.000 de persoane din opt ţări europene, a demonstrat că un consum mai mare de produse lactate fermentate (brânză, iaurt şi lapte fermentat) este asociat cu un risc de diabet tip 2 cu 12% mai mic. De asemenea, studiul EPIC-Norfolk, publicat în 2014 în revista Diabetologia, a demonstrat că persoanele care consumă regulat produse lactate fermentate cu un conţinut scăzut de grăsime (iaurt, brânză proaspătă – respectiv 4-5 porţii de 125 g pe săptămână) au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet zaharat tip 2. În cazul consumului regulat de iaurt, reducerea riscului de diabet zaharat a fost chiar mai mare, de 28%. Cercetarea a cuprins 4.000 de subiecţi, care au fost urmăriţi pe o perioadă de 11 ani.

„Iaurtul este un aliment cu numeroase beneficii pentru sănătate, fiind clasat pe locul doi după legume şi fructe în topul alimentelor dense în nutrienţi. Prin urmare, nu este de mirare că o dietă bogată în iaurt are un rol important în prevenirea diabetului zaharat. Lactatele, deci şi iaurtul, sunt o sursă bogată de calciu şi magneziu, iar aceste minerale sunt recunoscute pentru susţinerea funcţiei celulelor pancreatice şi a sensibilităţii la insulină”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, adăugând că înlocuirea unei gustări nesănătoase dintre mese cu un iaurt reprezintă o metodă eficientă şi deloc constisitoare de a reduce riscul de diabet zaharat tip 2 şi de a ne menţine sănătoşi.

Una dintre concluziile studiului EPIC-Norfolk este că înlocuind în dieta zilnică o porţie de chips-uri cu un iaurt s-a redus riscul de diabet tip 2 cu 47%.
Totodată, iaurtul este considerat un aliat de încredere şi în lupta cu kilogramele în plus. Consumul de iaurt, ca parte a unei diete controlate caloric, este asociat în cea mai mare măsură cu pierderea în greutate, atât la femei, cât şi la barbaţi. Acesta este şi motivul pentru care medicii nutriţionişti recomandă consumul zilnic de iaurt.

„Iaurtul este un aliment valoros, bine echilibrat nutriţional, sursă valoroasă de proteine, carbohidraţi, vitamine şi minerale. Este un aliment care se poate integra foarte uşor în alimentaţie, la orice masă: dimineaţa, la micul dejun, asociat cu cereale, peste zi, putem consuma un iaurt cu fructe ca desert sau la gustarea dintre mese, iar seara, iaurtul simplu poate completa o cină uşoară. Deşi unii sunt sceptici în privinţa lui, iaurtul cu fructe este o alegere bună pentru a satisface pofta de dulce, având puţine calorii, în raport cu alte deserturi, aproximativ un sfert din aportul caloric al unei prăjituri. Avantajul caloric la iaurtului cu fructe vine in principal din conţinutul mult mai redus de grăsimi şi de zaharuri, comparativ cu deserturile tradiţionale. De exemplu, 100 grame de cozonac aduc cca 370 de kilocalorii, pe când 100 grame de iaurt cu fructe aduc sub 100 de kilocalorii”, a explicat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.

Explicarea importanţei consumului zilnic iaurt, ca parte a unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate, este principalul obiectiv al campaniei educaționale „1 iaurt pe zi, sănătatea ți-o menții”, inițiată de Danone, cel mai mare producător român de iaurturi. Campania se bucură de susţinerea Societăţii de Nutriţie din România, a Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii, a Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi a domnului prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.


"Inlocuirea unui snack cu iaurt reduce considerabil riscul de diabet" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Diana Nanciu
Email:pr@sanatateapress.ro
Telefon:0733011109

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

A fost lansat primul Abecedar de Obezitate

Tot mai mulți specialiști avertizează că ne confruntăm cu o adevărată epidemie de obezitate. În acest context alarmant, a fost lansată cartea Abecedar de Obezitate, un ghid care vine în(...) citeste mai departe



Chilliburner - Contribuţia ardeiului iute în arderea grăsimilor, prin stimularea procesului de(...)

Capsaicina conţinută de ardeiul iute este o substanţă recunoscută pentru proprietatea denumită generic „arderea grăsimilor”, sintagmă ce se referă la un întreg proces metabolic ce stă(...) citeste mai departe



“Viaţă Activă prin Sport”

Festivalul Naţional al Copiilor “Viaţă Activă prin Sport”, eveniment organizat de Federaţia Română Sportul Pentru Toţi, susţinut de Comitetul Internaţional Olimpic “Solidaritatea(...) citeste mai departe



Tu stii ce sa pui in cosul de cumparaturi? Ghidul tau pentru o alimentatie echilibrata

Gama variată de produse care se găsește pe rafturile supermarketurilor ne ispitește de fiecare dată când mergem la cumpărături. Este oare mai important să plecăm cu sacoșele pline decât(...) citeste mai departe



Galatiul lupta impotriva diabetului zaharat. Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul!”,(...)

Cea de-a VI-a ediţie a Campaniei Naţionale “Controlează-ţi Diabetul” a ajuns la Galaţi. Evenimentul, organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în(...) citeste mai departe