Adoptarea unei alimentatii sanatoase, una din principalele masuri de prevenire a bolilor cronice netransmisibile

Adoptarea unei alimentatii sanatoase, una din principalele masuri de prevenire a bolilor cronice netransmisibile
Bolile cronice netransmisibile sunt principala cauză de deces în întreaga lume, anual înregistrându-se aproximativ 38 de milioane de decese la nivel global, potrivit ultimului raport dat publicității de Organizația Mondială a Sănătății. Jumătate dintre aceste decese pot fi prevenite, susțin reprezentanții OMS, prin adoptarea unor măsuri urgente, printre care schimbarea stilului de viață și însușirea unei alimentații sănătoase și echilibrate.

„Bolile cronice netransmisibile sunt principalii factori răspunzători de 75% din mortalitatea planetară. În fața acestei situații alarmante oamenii trebuie să înțeleagă că prin adoptarea unui stil de viață sănătos cu o alimentație corectă în fiecare zi, diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, afecțiunile pulmonare și cancerul pot fi prevenite în anumită măsură și situații. Punând în practică toate sfaturile pe care nutriționiștii cu experiență le oferă cu privire la alimentația sănătoasă, oamenii pot avea o viață mult mai liniștită și cu riscuri minore în a dezvolta una dintre aceste boli cronice netransmisibile”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și autor al cărților „Abecedar de Nutriție” și „Abecedar de Obezitate”.

Alimentația sănătoasă înseamnă un consum moderat, echilibrat și variat de alimente și preparate culinare, repartizate în trei mese principale. Mai exact, alimentația noastră de zi cu zi trebuie să cuprindă cereale și produse cerealiere, fructe și vegetale, lapte și produse lactate, alimente bogate în proteine: carne, produse din carne, ouă, leguminoase (fasoale, mazăre boabe, linte, soia), dar și produse dulci și zaharoase, însă acestea din urmă să fie consumate ocazional și în cantități conform sfaturilor specialiștilor.

„Așa cum spun de fiecare dată pacienților mei și așa cum am scris și în <>, alimentele sunt prietenii omului. Nu există alimente bune sau rele, ci alimente prietenoase sau mai puțin prietenoase. Important este să conștientizăm că adoptând o alimentație sănătoasă alături de cele 30 de minute de mișcare zilnică, conform indicațiilor, putem ține deoparte bolile cronice netransmisibile. Beneficiile alimentației sănătoase sunt uriașe. De aceea alimentația sănătoasă trebuie să înceapă cât mai devreme și să dureze practic nelimitat”, a adăugat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.

„Bolile cronice netransmisibile reprezintă o reală problemă, fapt ce necesită intensificarea eforturilor tuturor celor implicați în sistemul de sănătate pentru a combate această epidemie. Înainte de a trata o afecțiune este mai bine să o previi. Prevenția nu implică costuri ridicate așa cum o face administrarea unui tratament. Astfel că pentru a preveni apariția bolilor cronice netransmisibile, fiecare om trebuie să acorde o atenție deosebită stilului de viață și în special alimentației”, a precizat acad. Maya Simionescu, directorul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu".

De asemenea alimentația sănătoasă înseamnă și păstrarea unui echilibru energetic și a unei greutăți corporale la valori normale. „În <> am enunțat foarte clar că omul are în față alimentul și în spate comportamentul. Consumând alimente prietenoase și făcând mișcare, fie că ne plimbăm prin parc sau desfășurăm activități casnice, prevenim una dintre cele mai periculoase pandemii ale momentului și anume obezitatea. În raportul Organizației Mondiale a Sănătății, pentru prima dată, obezitatea este tratată ca boală de sine stătatoare. Acest lucru ne obligă pe noi practicienii, autoritățile dar și populația generală să luptăm pentru a combate acest flagel”, a subliniat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.

Importanța alimentației în prevenirea bolilor cronice netransmisibile va fi discutată în cadrul Congresului Național Bolile Cronice Netransmisibile, ediția a IV-a, prima manifestare medicală din România în care specialiștii au discutat pe larg importanța adoptării unor măsuri urgente pentru a preveni bolile cronice netransmisibile. Evenimentul din 2015 se va desfășura în perioada 27-28 februarie, la Hotel Ramada Parc.

Jurnaliștii interesați să participe la Congresului Național Bolile Cronice Netransmisibile, ediția 2015 sunt rugați să trimită datele de contact la adresa de mail comunicare@sanatateapress.ro.


"Adoptarea unei alimentatii sanatoase, una din principalele masuri de prevenire a bolilor cronice netransmisibile" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Diana Nanciu
Email:pr@sanatateapress.ro
Telefon:0733.011.109

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Dr. Raed Arafat, printre finalisti la Europeanul anului 2013

Câștigătoarea premiului Reader’s Digest este jurnalista poloneză Agnieszka Romaszewska. Juriul s-a arătat impresionat și de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care(...) citeste mai departe



Cum ne mentinem echilibrul nutritional in vacanta?

Dacă în zilele obişnuite respectăm un program alimentar bine stabilit, în care nu permitem excesele, în vacanţă lăsăm tentaţiile culinare să ne atragă, din toate părţile, în capcana(...) citeste mai departe



Alimentatia nesanatoasa, inamicul de temut al Mileniului 3!

A III-a Conferință Sănătate prin Alimentație, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate alimentației sănătoase, s-a desfășurat la București, în data de 26 octombrie 2013, la(...) citeste mai departe



Abecedarul de Nutritie se lanseaza la Bucuresti in data de 15 iunie 2012

Sănătatea Press Group în colaborare cu prof.dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, lansează Abecedarul de Nutriţie, cel mai important ghid de alimentaţie(...) citeste mai departe



Mugur Isarescu – Castigatorul trofeului U.M.F. “Carol Davila”

În data de 5 octombrie 2012 a avut loc închiderea oficială a “Zilelor Universităţii”, a “Salonului Naţional de carte Universitară” şi a “Zilelor Studenţilor Medicinişti” la(...) citeste mai departe