Pericolul din farfurie – stim ce mancam? Fara o etichetare corespunzatoare, consumatorii de peste nu stiu ce mananca

Pericolul din farfurie – stim ce mancam? Fara o etichetare corespunzatoare, consumatorii de peste nu stiu ce mananca
București, 4 iulie – În lipsa unui cadru legislativ care să asigure o etichetare corespunzătoare tuturor produselor din pește și fructe de mare din import, autoritățile nu au cum să garanteze siguranța consumatorilor. Situația este extrem de serioasă având în vedere că autoritățile se declară depășite de situație și recunosc că nu apucă să verifice nici măcar 5% din alimentele de import. Totodată, în condițiile în care la nivel global, peste 90% din stocurile de pește sunt deja supraexploatate sau exploatate la capacitate maximă, modelul actual de etichetare împiedică oamenii să facă alegeri în cunoștință de cauză.

Fără informații exacte, epidemiile pornite de la produse alimentare nu pot fi oprite

Un raport din 2016 al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară arată că din numărul total de boli epidemice pornite de la o sursă de hrană, cele mai multe cazuri au fost cauzate de bacteria Salmonella, întâlnită în produse din ouă, carne şi peşte. În absenţa unei etichetări corespunzătoare care să furnizeze informaţii despre originea produselor, depistarea celor problematice devine aproape imposibilă.

Autorităţile române confirmă gravitatea situaţiei privind pericolul produselor alimentare importate, neetichetate corespunzător: Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a atras deja atenţia asupra riscurilor pentru sănătate dacă produsele importate nu sunt controlate, iar Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a declarat în presă că face probe şi analize la cel mult 3% dintre alimentele de import. „Chiar dacă unele etichete includ ţara de origine, asta indică doar unde a fost ambalat produsul, nu de unde provine peştele. Aşa cum am văzut recent, lipsa acestor informaţii sau în cazul in care informațiile de pe etichetă sunt incomplete, pot duce la creșterea numărului de consumatori ce se îmbolnavesc având drept cauza consumul produselor din pește. Consumatorii trebuie sa aleagă în cunoștință de cauză. Unul din drepturile fundamentale ale consumatorilor este dreptul la informare. Citește eticheta! Fii informat! Ia atitudine!”, a declarat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Consumatorii din România susțin o etichetare mai eficientă

În România, conform unui sondaj realizat de YouGov pentru WWF în 2015, cele mai importante criterii pentru consumatori atunci când aleg produse din peşte şi fructe de mare sunt: preţul, prospețimea și sursa de proveniență. Pentru a asigura siguranța alimentară, dar și pentru ca autoritățile să poată interveni rapid și eficient în cazul unei contaminări, eticheta ar trebui să permită trasabilitatea stocurilor de pește din care este realizat produsul.

Tonul din Oceanul Indian ar putea să dispară în mai puțin de 5 ani

„Dacă tendința de creștere a consumului va continua, va trebui să acceptăm că în câțiva ani nu vom mai regăsi pe rafturile magazinelor multe dintre produsele din pește cu care suntem obișnuiți în acest moment. Fără o etichetare corespunzătoare, tendința nu poate fi inversată și alegerile responsabile sunt imposibil de realizat de către consumator. Aici cheia este în mâna autorităților”, a declarat Magor Csibi, director WWF.

Cum putem alege în cunoștiință de cauză pentru sănătatea noastră și a mediului

Un exemplu de etichetare corespunzătoare îl reprezintă eticheta produselor certificate Marine Stewardship Council (MSC). Certificarea MSC reprezintă un standard de mediu recunoscut pe plan internațional, referitor la pescuitul durabil și administrat corespunzător. Eticheta MSC garantează trasabilitatea: produsele din pește și fructe de mare durabile pot fi urmărite înapoi până la pescăria certificată, adică până la sursă. De asemenea, asigură menținerea unor cantități suficiente de pește, un mediu marin prosper și un management eficient, care nu implică exploatarea excesivă a speciilor și respectă standardele sociale pentru oamenii implicați .

Conform studiului Retailer Scorecard 2015 realizat de WWF privind performanța de mediu a principalilor retaileri alimentari din România, majoritatea au la raft produse din pește și fructe de mare certificate MSC. Dacă în 2012 doar 3 retaileri aveau pe raft produse din pește MSC, în 2015 10 din 11 retaileri analizați au produse de pește certificatMSC. În plus, în ceea ce privește existența produselor de pește certificat marcă proprie, 5 din cei 11 retaileri oferă în România produse marcă proprie din pește certificat MSC.

„Etichetele actuale trebuie îmbunătățite rapid. Noi lucrăm la un ghid pentru consumatorii români, care să ajute oamenii să facă alegeri bune pentru sănătatea lor, dar și responsabile față de mediu. Insă pentru a putea folosi acest ghid, avem nevoie de mai multe informații pe etichete: țara de origine a stocului de pește, metoda de pescuit și denumirea științifică a speciei”, a completat Csibi.

WWF își propune să crească gradul de conștientizare privind consumul de pește și fructe de mare responsabil în cadrul proiectului Fish Forward, ce se desfășoară în perioada 2015-2017 în 11 țări din UE, printre care si România. Proiectul are ca scop și promovarea interdependenței globale, Europa fiind cel mai mare importator de pește și fructe de mare la nivel global, consumând 24% din producția mondială (EUMOFA, 2014).



Download comunicat ALIMENTAŢIE - Download fisier atasat comunicatului

"Pericolul din farfurie – stim ce mancam? Fara o etichetare corespunzatoare, consumatorii de peste nu stiu ce mananca" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Adriana Trocea
Email:atrocea@wwfdcp.ro
Telefon:0728 278737

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Lansarea Programului dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de(...)

Fundația Romanian Angel Appeal și Millenium Image&Communication Group au plăcerea de a vă invita să participați în data de miercuri, 25 iunie 2014, orele 11.00, la conferința de lansare a(...) citeste mai departe



Primul Congres International Sanatate - Alimentatie - Bunastare

Mâncare sănătoasă în era vitezei? Vom afla dacă acest lucru este posibil de la cei mai renumiți specialiști în domeniu, la Primul Congres Internaţional Sănătate - Alimentaţie -(...) citeste mai departe



INVITATIE DE PRESA: Tratamentele viitorului pentru Parkinson

Joi, 3 aprilie 2014, începând cu orele 14:15 la Hotel Alpin-Poiana Braşov, sala Sibiu, prof dr. Dafin Mureşanu preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii(...) citeste mai departe



Dr. Maria Nitescu te invata cum sa mananci bine si sanatos

Preocuparea pentru sănătate trebuie să deţină un loc important în viața noastră și este necesar să conştientizăm că multe dintre bolile cronice pot fi prevenite printr-un stil de viaţă(...) citeste mai departe



Tu stii ce sa pui in cosul de cumparaturi? Ghidul tau pentru o alimentatie echilibrata

Gama variată de produse care se găsește pe rafturile supermarketurilor ne ispitește de fiecare dată când mergem la cumpărături. Este oare mai important să plecăm cu sacoșele pline decât(...) citeste mai departe