Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale

Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale
Iaurtul – dovedit ştiinţific că te ajută să reduci acumularea ponderală, circumferința taliei și indicele de masă corporală!

Iaurtul este unul dintre alimentele asociate cu un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație corectă. Prezent ca aliment de bază în dieta a numeroase popoare din întreaga lume, iaurtul aduce o serie de beneficii organismului, ajutând la menținerea unei greutăți corporale optime sau la eliminarea surplusului de kilograme.1

Efectele benefice ale consumului de iaurt în scăderea riscului de exces ponderal și obezitate reies și din concluzia unei analize complexe, realizate pe baza mai multor studii internaționale.1

Iaurtul este un aliment bogat în nutrienţi esenţiali (proteine de foarte bună calitate, calciu, alte minerale şi vitamine) şi are un conţinut caloric moderat. În plus, conţine bacterii lactice active, necesare pentru o floră intestinală echilibrată. De aceea, iaurtul este potrivit la orice vârstă şi se poate integra uşor în alimentaţie, în orice moment al zilei – la mic dejun, ca desert, gustare între mese sau după o cină frugală.

Includerea iaurtului în alimentaţia de zi cu zi are efecte pozitive și asupra circumferinței taliei, care este semnificativ mai redusă în cazul persoanelor care îl consumă regulat (de 4 – 5 ori pe săptămână).1 Totodată, s-a constatat și un Indice de Masa Corporală (IMC) considerabil mai mic în rândul persoanelor care consumă frecvent iaurt, în comparație cu cele care nu îl consumă.2

„Cercetătorii din întreaga lume acordă din ce în ce mai mult credit iaurtului, asociindu-l cu un indice de masă corporală mai mic, cu o circumferință a taliei mai scăzută și cu menținerea grăsimii corporale în limite normale, la populația care îl consumă în mod regulat. Acest aliment este deosebit de important în contextul preocupării şi eforturilor care se fac pentru prevenirea și managementul obezității. Iaurtul este un aliment ușor de integrat într-un stil de viață responsabil și sănătos, de aceea educarea publicului pentru a înţelege beneficiile şi a consuma iaurt, ca parte a unei diete echilibrate, poate să îmbunătățească, pe termen lung, sănătatea generală a populației, reducând prevalența obezității și a supraponderii, factori favorizanţi pentru o serie de maladii grave ale secolului nostru” a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române.

În momentul în care o persoană urmează o dietă controlată caloric,
recomandată în cazuri de obezitate sau exces ponderal, introducerea iaurtului în alimentația zilnică poate ajuta în mod semnificativ la scăderea în greutate. Pe parcursul a 12 săptămâni de dietă, s-a observat o scădere importantă a depozitelor de grăsime corporală în rândul celor care au integrat iaurtul în alimentație, ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor care nu consumă iaurt și care urmează doar o dietă săracă în calorii.3

Deși este evidențiat rolul semnificativ al iaurtului în managementul greutății, nu se poate vorbi despre o relație de tip cauză-efect între iaurt și greutate. Altfel spus, consumul de iaurt nu este un panaceu pentru combaterea obezităţii, dar includerea lui într-o dieta echilibrată şi controlată caloric contribuie, alături de alte obiceiuri sănătoase – exerciţiu fizic, hidratare, la pierderea kilogramelor în plus.

Consumul regulat de iaurt, ca parte a unei alimentaţii echilibrate, este benefic şi în privinţa apariţiei altor afecțiuni metabolice. Rezultatele unor studii care au investigat influenţa dietei în raport cu o serie de probleme de sănătate au arătat că un consum regulat de iaurt (de 4 – 5 ori pe săptămână) poate reduce cu 28% riscul apariției diabetului de tip 2.4

Danone România, liderul pieței de iaurturi din țara noastră, a lansat, în urmă cu trei ani, campania „1 iaurt pe zi, sănătatea ți-o menții!”, care îşi propune promovarea unei alimentații sănătoase, fundament al sănătăţii. În cadrul campaniei s-au derulat acțiuni de informare și educare a populației cu privire la beneficiile nutrienților din iaurt în creșterea și dezvoltarea copiilor, în sănătatea oaselor și a dinților, gestionarea greutății corporale, reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2, respectiv hipertensiune și asigurarea unei stări de bine a sistemului digestiv. Danone România este partener în diverse manifestări ştiinţifice medicale, între care Conferinţa Naţională Sănătate prin Alimentaţie, ediţia 2016.

Referinţe:

1 J Eales, I Lenoir-Wijnkoop, S King, H Wood, F J Kok, R Shamir, A Prentice, M Edwards, J Glanville, and R L Atkinson. Is consuming yoghurt associated with weight management outcomes? Results from a systematic review. International Journal of Obesity. 2016, 40(5): 731–746

2 Wang H, Troy LM, Rogers GT, Fox CS, McKeown NM, Meigs JB, Jacques PF. Longitudinal association between dairy consumption and changes of body weight and waist circumference: the Framingham Heart Study. Int J Obes. 2014 Feb; 38(2):299-305

3 Zemel MB, Richards J, Mathis S, Milstead A, Gebhardt L, Silva E. Dairy augmentation of total and central fat loss in obese subjects. Int J Obes (Lond). 2005 Apr; 29(4):391-7.

4 O'Connor LM, Lentjes MA, Luben RN, Khaw KT, Wareham NJ, Forouhi NG. Dietary dairy product intake and incident type 2 diabetes: a prospective study using dietary data from a 7--‐day food diary. Diabetologia. 2014, 57(5):909--‐17

PR&Comunicare: Sănătatea Press Group – Expertul tău în comunicare pe domeniul medical


Download comunicat ALIMENTAŢIE - Download fisier atasat comunicatului

"Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Ana-Maria Cizmaş
Email:editor@sanatateapress.ro
Telefon:0733 011 105

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Conferința Națională Sănătate prin Alimentație – ediția I

Obiceiurile alimentare joacă un rol important în păstrarea unei sănătăți optime și în prevenția a numeroase afecțiuni. Alimentația dezechilibrată este una din cauzele creșterii numărului de persoane(...) citeste mai departe



Lansare www.slabeste-ma.ro

Sanatatea este direct proportionala cu obiceiurile si deprinderile care formeaza stilul nostru de viata - ceea ce mancam, cate lichide consumam, cata miscare fizica facem. citeste mai departe



A III-a Conferinta Sanatate prin Alimentatie, 26 octombrie 2013

A III-a Conferință Națională Sănătate prin Alimentație, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate alimentației sănătoase, are loc la Bucuresti, în data de 26 octombrie 2013, la Hotel(...) citeste mai departe



16 mai este Ziua Mondiala a Bolii Celiace

Boala celiacă, numită şi enteropatie glutenică sau intoleranţă la gluten, este o afecţiune autoimună multifactorială care apare de regulă la persoane cu predispoziţie genetică şi este declanşată de(...) citeste mai departe



Dr. Raed Arafat, printre finalisti la Europeanul anului 2013

Câștigătoarea premiului Reader’s Digest este jurnalista poloneză Agnieszka Romaszewska. Juriul s-a arătat impresionat și de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care este menționat(...) citeste mai departe