16 mai este Ziua Mondiala a Bolii Celiace

16 mai este Ziua Mondiala a Bolii Celiace
Boala celiacă, numită şi enteropatie glutenică sau intoleranţă la gluten, este o afecţiune autoimună multifactorială care apare de regulă la persoane cu predispoziţie genetică şi este declanşată de consumul alimentelor ce conţin gluten.

La aceste persoane, ingestia unor cantităţi extrem de mici de gluten declanşază un răspuns imun inflamator la nivelul intestinului subţire, conducând la distrugerea vilozităţilor intestinale şi implicit la imposibilitatea organismului de a asimila nutrienţii.

Boala celiacă poate apărea la orice vârsta, preponderent la femei faţa de bărbaţi. Dacă este nediagnosticată, se ajunge la subnutriție şi chiar la complicaţii severe cum ar fi limfom intestinal.

Supranumită şi “boala cameleon”, boala celiacă are peste 300 simptome şi afecţiuni asociate. Simptomele întâlnite cel mai frecvent le găsiți aici: http://apaa.ro/Campanii/celiachie.pdf.

Mai cunoscute sunt simptomele gastro-intestinale (diaree, balonare, spasme, greaţă, flatulenţă etc). Cu toate acestea, trebuie avute în vedere şi simptome de ordin metabolic, neuropsihic, dermatologic, osteoarticular etc. La copii, întârzieri de creştere, abdomen mărit, dificultăţi de concentrare, ar putea fi semnale pentru diagnostic de boală celiacă. La femei, boala celiacă se poate asocia cu tiroidita autoimună, avorturi recurente, infertilitate, menopauză precoce. Dacă există diabet tip 1, anemie feriprivă sau dermatită herpetiformă, ar trebui efectuate şi analize pentru depistarea bolii celiace.

Analizele specifice pentru boala celiacă sunt anticorpii anti-transglutaminază şi anti-endomisium (IgA/IgG), iar la copiii mici anti-gliadina deamidată.

Fiind o boală cu predispoziţie genetică, rudele de gradul 1 ale pacienţilor diagnosticaţi cu boală celiacă au un grad de risc de 1/22, iar cele de gradul 2 de 1/39 de a dezvolta boala celiacă pe parcursul vieţii.

Tratamentul în boala celiacă este o terapie exclusiv nutriţională – Dieta fără gluten. Această alimentaţie specială constă în eliminarea totală a alimentelor care conţin grâu, orz, secară şi ovăz. Lista alimentelor permise și interzise o găsiți aici: http://apaa.ro/Docs/boala-celiaca-2017.pdf


Download comunicat ALIMENTAŢIE - Download fisier atasat comunicatului

"16 mai este Ziua Mondiala a Bolii Celiace" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Andreea Stoica
Email:apaaromania@gmail.com
Telefon:0737.902.953

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Primul Congres International Sanatate - Alimentatie - Bunastare

Mâncare sănătoasă în era vitezei? Vom afla dacă acest lucru este posibil de la cei mai renumiți specialiști în domeniu, la Primul Congres Internaţional Sănătate - Alimentaţie -(...) citeste mai departe



Piramida alimentatiei sanatoase. Stim oare cum sa alcatuim farfuria sanatoasa si cum sa ne hidratam(...)

Alimentația și hidratarea sunt nevoi fiziologice indispensabile, dar știm oare cum să alcătuim farfuria sănătoasă și cum să ne hidratăm optim? Chiar dacă mâncăm și consumăm lichide(...) citeste mai departe



Un nou studiu demonstreaza eficacitatea esterilor de stanoli din plante

Studiu nou: esterii de stanoli din plante, ingredientul de scădere a colesterolului din produsele Benecol, arată eficacitate maximă dublă de scădere a colesterolului, comparativ cu esterii de(...) citeste mai departe



Importanta alimentatiei sanatoase, dezbatuta la a IV-a Conferinta Sanatate prin Alimentatie 2014

La nivel mondial, consumul scăzut de fructe şi legume produce aproximativ 1,7 milioane de decese, arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Concret, consumul insuficient de(...) citeste mai departe



Painea Dobrogea Benecol - singura paine din Romania care reduce colesterolul in mod natural

Statisticile ultimilor ani arată că numărul de infarcturi miocardice și atacuri cerebrale vasculare a crescut considerabil. Una din cauzele principale ale acestor grave probleme de sănătate(...) citeste mai departe