16 mai este Ziua Mondiala a Bolii Celiace

16 mai este Ziua Mondiala a Bolii Celiace
Boala celiacă, numită şi enteropatie glutenică sau intoleranţă la gluten, este o afecţiune autoimună multifactorială care apare de regulă la persoane cu predispoziţie genetică şi este declanşată de consumul alimentelor ce conţin gluten.

La aceste persoane, ingestia unor cantităţi extrem de mici de gluten declanşază un răspuns imun inflamator la nivelul intestinului subţire, conducând la distrugerea vilozităţilor intestinale şi implicit la imposibilitatea organismului de a asimila nutrienţii.

Boala celiacă poate apărea la orice vârsta, preponderent la femei faţa de bărbaţi. Dacă este nediagnosticată, se ajunge la subnutriție şi chiar la complicaţii severe cum ar fi limfom intestinal.

Supranumită şi “boala cameleon”, boala celiacă are peste 300 simptome şi afecţiuni asociate. Simptomele întâlnite cel mai frecvent le găsiți aici: http://apaa.ro/Campanii/celiachie.pdf.

Mai cunoscute sunt simptomele gastro-intestinale (diaree, balonare, spasme, greaţă, flatulenţă etc). Cu toate acestea, trebuie avute în vedere şi simptome de ordin metabolic, neuropsihic, dermatologic, osteoarticular etc. La copii, întârzieri de creştere, abdomen mărit, dificultăţi de concentrare, ar putea fi semnale pentru diagnostic de boală celiacă. La femei, boala celiacă se poate asocia cu tiroidita autoimună, avorturi recurente, infertilitate, menopauză precoce. Dacă există diabet tip 1, anemie feriprivă sau dermatită herpetiformă, ar trebui efectuate şi analize pentru depistarea bolii celiace.

Analizele specifice pentru boala celiacă sunt anticorpii anti-transglutaminază şi anti-endomisium (IgA/IgG), iar la copiii mici anti-gliadina deamidată.

Fiind o boală cu predispoziţie genetică, rudele de gradul 1 ale pacienţilor diagnosticaţi cu boală celiacă au un grad de risc de 1/22, iar cele de gradul 2 de 1/39 de a dezvolta boala celiacă pe parcursul vieţii.

Tratamentul în boala celiacă este o terapie exclusiv nutriţională – Dieta fără gluten. Această alimentaţie specială constă în eliminarea totală a alimentelor care conţin grâu, orz, secară şi ovăz. Lista alimentelor permise și interzise o găsiți aici: http://apaa.ro/Docs/boala-celiaca-2017.pdf


Download comunicat ALIMENTAŢIE - Download fisier atasat comunicatului

"16 mai este Ziua Mondiala a Bolii Celiace" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Andreea Stoica
Email:apaaromania@gmail.com
Telefon:0737.902.953

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Iaurtul – un prieten de nadejde in lupta cu obezitatea si supraponderea

Prevalenţa obezităţii în România este de 31%, ceea ce înseamnă că aproape 5 milioane de români cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate, arată rezultatele studiului(...) citeste mai departe



COPAC isi manifesta ingrijorarea cu privire la intrarea in vigoare a noii liste de medicamente(...)

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România îşi arată îngrijorarea asupra faptului că nu a fost comunicat oficial dacă noua listă de medicamente compensate şi(...) citeste mai departe



Beneficiile iaurtului pentru sanatate, tot mai evidente!

Consumul regulat de iaurt: un obicei ce poate reduce riscul cardiometabolic, arata studiile citeste mai departe



Men’s Health a dat startul concursului Da jos Burta!

Luni, 30 mai 2011, Men’s Health a dat startul concursului Da jos Burta! 2011. Opt barbati cu exces ponderal, si invitatul special, Constantin Zamfirescu s-au hotarat anul acesta sa dea jos burta cu(...) citeste mai departe



Ce este medicina personalizata?

Stiati ca, in fiecare an, in intreaga lume, 20-75% dintre pacienti nu primesc tratament eficient?* Stiati ca, in fiecare an, numai in Statele Unite, se inregistreaza peste 100,000 de decese cauzate(...) citeste mai departe