“Iubeste cu cap, pana peste cap!”, pentru a preveni infectarea cu HIV/SIDA

“Iubeste cu cap, pana peste cap!”, pentru a preveni infectarea cu HIV/SIDA
În prima jumătate a anului 2010 au fost înregistrate, în România, 192 de cazuri noi de infecţie HIV, 62% dintre persoane fiind tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 35 de ani, cu transmitere prin contact sexual neprotejat. S-a împlinit un an de derulare a proiectului privind informarea şi educarea în prevenţia HIV/SIDA, “Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România”, iar acest eveniment a fost marcat printr-o conferinţă de presă care a avut loc în data de 16 decembrie 2010.

La conferinţa de presă “Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România” au participat Adina Manea, manager de programe în cadrul Fundaţiei Tineri pentru Tineri, Raluca Teodoru, din partea Asociaţiei Române pentru Promovarea Sănătăţii şi Geanina Surdu, reprezentant al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Proiectul “Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România” este implementat de un parteneriat între Fundaţia Tineri pentru Tineri şi alte patru organizaţii neguvernamentale (Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii – ARPS, Asociaţia Română Anti-SIDA – ARAS, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA – UNOPA şi Fundaţia “Alături de Voi” România – ADV România), dar şi cu sprijinul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării – CNCD.

Principalele obiective ale proiectului “Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România” sunt informarea şi educarea tinerilor cu vârste cuprinse între 15-25 de ani cu privire la ceea ce reprezintă infecţia cu HIV/SIDA şi orientarea acestora către un comportament responsabil, cu atitudine nediscriminatorie faţă de persoanele în cauză.

Proiectul “Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România” este împărţit în trei componente majore şi vizează o intervenţie integrată de prevenire în rândul populaţiei generale de tineri prin comunicarea interpersonală, campanii mass-media, instruirea autorităţilor locale, a medicilor, a cadrelor didactice şi a jurnaliştilor. Implementarea efectivă a programelor se desfăşoară în 18 judeţe ţintă şi presupune realizarea de materiale de informare, educare şi comunicare, precum şi activităţi de prevenire şi promovare a comportamentelor responsabile în instituţii şcolare, dar şi în comunităţi.

Simbolul programului îl reprezintă “pisica neagră” şi exprimă mesajul prin care “norocul ţi-l faci singur, iar HIV/SIDA nu trebuie să fie o problemă de şansă”. Un alt mesaj important, “noaptea toate pisicile sunt negre” exprimă faptul că o persoană infectată cu HIV/SIDA şi alta neinfectată arată la fel, iar HIV nu se vede cu ochiul liber, motiv pentru care sunt importante protejarea în timpul contactului sexual şi testarea serologică la anumite intervale de timp.

Proiectul “Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România” este finanţat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Mecanismul Finaciar SEE – Spaţiul Economic European şi reprezintă materializarea unui parteneriat extins între organizaţii şi instituţii ce au ca misiune implicarea în problematica HIV/SIDA.


"“Iubeste cu cap, pana peste cap!”, pentru a preveni infectarea cu HIV/SIDA" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.sanatateatv.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Rolul Romaniei in depistarea, prevenirea si controlul bolilor infectioase

Institutul Naţional de Sănătate Publică va fi desemnat ca singura autoritate competentă în relaţia cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). citeste mai departeVACCINAREA, UN DREPT LA SANATATE. Scaderea acoperirii vaccinale in Romania, un risc semnificativ(...)

Scăderea acoperirii vaccinale reprezintă una dintre amenințările majore pentru sănătatea publică la nivel global, iar România se confruntă în ultimii ani cu o situație îngrijorătoare,(...) citeste mai departeInvitatie conferinta de presa – Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Hepatitei

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) vă invită miercuri, 22 iulie, de la ora 11.00, la Impact Hub Strada Halelor nr. 5 (punct de reper Piata Unirii) la Masa Rotunda(...) citeste mai departeVaccinarea – un drept la sanse egale. Si copiii din Romania sunt copii europeni

Comisia de Sănătate Publică din Senat în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor împreună cu Societatea Română de Microbiologie, Asociaţia Română(...) citeste mai departeCoalitia Impreună impotriva Hepatitei lanseaza un plan inovator de gestionare a hepatitei C pentru(...)

Coaliția „Împreună împotriva Hepatitei”, lansată astăzi, 27 noiembrie 2013, are ca obiectiv demararea unui program clar de informare, prevenire, diagnosticare și tratament al pacienților(...) citeste mai departe