VACCINAREA, UN DREPT LA SANATATE. Scaderea acoperirii vaccinale in Romania, un risc semnificativ pentru sanatatea populatiei

VACCINAREA, UN DREPT LA SANATATE. Scaderea acoperirii vaccinale in Romania, un risc semnificativ pentru sanatatea populatiei
Scăderea acoperirii vaccinale reprezintă una dintre amenințările majore pentru sănătatea publică la nivel global, iar România se confruntă în ultimii ani cu o situație îngrijorătoare, rata de vaccinare fiind mult sub nivelul optimal, de 95%, recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății.

Pentru copiii care au împlinit un an în iulie 2015, spre exemplu, acoperirea vaccinală la 12 luni era sub 90% pentru bolile transmisibile prevenibile prin vaccinare, precum: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, rujeolă, oreion, rubeolă sau hepatita B, arată datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Panta descendentă pe care se află acoperirea vaccinală în România este și o consecință a scăderii încrederii părinților în beneficiile vaccinării, ceea ce a dus la refuzul unora dintre aceștia de a-și vaccina copiii, fenomenul fiind alimentat de informații neadevarate vehiculate în spațiul public, provenind din surse necredibile din punct de vedere știintific și medical.

În aceste condiții, specialiștii în domeniul vaccinologiei atrag atenția că orice decizie a părinților legată de vaccinarea copiilor trebuie luată cu responsabilitate, iar responsabilitatea înseamnă o informare corectă pe această temă, din surse avizate profesional.

„Vaccinarea, conform practicii în vigoare, a medicinei bazate pe dovezi practic, este singura cale prin care putem preveni în mod specific apariția unor boli infecțioase grave, care pot pune în pericol sănătatea individului și, în consecință, sănătatea populației. Ne dorim ca oamenii, în general, și părinții copiiilor, în particular, să înțeleagă corect toate aspectele legate de vaccinare și să acționeze cu responsabilitate în ceea ce privește vaccinarea. Trebuie să discernem între informația medicală, bazată pe dovezi științifice și informațiile provenite din surse neavizate care, punând în discuție efectele benefice ale vaccinării, reușesc în anumite cazuri să determine atitudini confuze. În multe situații, din cauza acestor atitudini, acoperirea vaccinală a scăzut, ceea ce înseamnă riscuri pentru sănătatea publică și riscuri pentru copiii care nu au fost vaccinați incomplet cu vaccinurile incluse în Programul Național de Vaccinare.”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila – Președinte Societatea Română de Microbiologie, Membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa.

Pentru a facilita dialogul profesioniștilor români implicați în vaccinare, Societatea Română de Microbiologie a organizat a IV-a ediție a Conferinței Naționale Actualități în Vaccinologie – RoVaccin 2016. La eveniment au participat, pe lângă specialiști în domeniul medical, reprezentanți ai societății civile, autorităților care au dezbătut provocările din domeniul vaccinologiei, precum și soluțiile concrete pentru gestionarea cât mai eficientă a Programului Național de Vaccinare.

Organizator științific: Societatea Română de Microbiologie.


Download comunicat BOLI INFECŢIOASE - Dezvelirea bustului Prof. dr. C.C. Iliescu - Un omagiu adus creatorului cardiologiei romanesti Download fisier atasat comunicatului

"VACCINAREA, UN DREPT LA SANATATE. Scaderea acoperirii vaccinale in Romania, un risc semnificativ pentru sanatatea populatiei" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:office@srm.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii: La nivel national sunt 13 cazuri de infectare cu virusul gripei porcine

Conform raportărilor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile în prezent, pe teritoriul României, numărul infecţiilor respiratorii acute continuă să rămână în limite(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii a suplimentat bugetul Programului National de Prevenire, Supraveghere si(...)

Ministerul Sănătăţii a suplimentat bugetul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control HIV/SIDA cu peste 87 000 000 lei, întreg bugetul programului ajungând la suma de 214 144 000 lei(...) citeste mai departeA VI-a editie a Simpozionului Academician Nicolae Cajal

A VI-a editie a Simpozionului Academician Nicolae Cajal, va avea loc in perioada 30 martie – 1 aprilie 2011 in Bucuresti, in organizarea Fundatiei Academician Nicolae Cajal, a Institutului Clinic(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii si Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor au semnat protocolul(...)

România este prima țară din Europa Centrală și de Est care va implementa o strategie națională de combatere a hepatitei C. În urma deciziei de colaborare dintre Ministerul Sănătății și ANPP, cele(...) citeste mai departeDezbatere publica organizata de Federatia UNOPA, in cadrul careia se va analiza accesul pacientilor(...)

Ne face o deosebita placere sa va invitam sa fiti alaturi de noi la dezbaterea publica organizata de Federatia UNOPA in data de 13 martie 2015, in cadrul careia vrem sa analizam accesul pacientilor(...) citeste mai departe