Făgărașul Speranței - expediția s-a terminat, pacienții – învingători în lupta cu muntele și cu boala

Făgărașul Speranței - expediția s-a terminat, pacienții – învingători în lupta cu muntele și cu boala
Doi pacienţi cu boli inflamatorii intestinale, ȋmpreună cu prof. dr. Mircea Diculescu - Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, ȋnsoţiţi de un echipaj de medici și asistenți medicali, au atins vf. Moldoveanu (2.544 m) din Masivul Făgăraş, cel mai ȋnalt vârf de munte din România.

Expediţia, care a durat patru zile, a fost o provocare chiar şi pentru echipa însoțitoare, formată din oameni perfect sănătoşi. Pentru Ana Maria, o tânără de 29 de ani din Bucureşti şi pentru Raul de 39 de ani din Braşov a fost ȋnsă o adevărată victorie. O victorie asupra bolii care până nu demult le conducea viaţa.

"Cu câţiva ani ȋn urmă, cea mai lungă expediţie era din cameră până la magazinul din colţ. Puseele bolii, internările ȋn spital, mersul la medic, oboseala generată de anemie, imunitatea scăzută, durerile abdominale cumplite ȋmi conduceau viaţa. Ȋn timp, cu tratamentul corect pentru mine, cu sprijin şi ȋnţelegere din partea medicilor, a familiei şi a prietenilor, am ajuns să fiu stăpână pe viața mea. Expediţia pe vârful Moldoveanu este un mesaj transmis tuturor celor care suferă de boli inflamatorii intestinale: eu am reuşit să ȋnving boala, deci puteți și voi! Mergeți la medic, nu vă ascundenți suferințele acasă și nu ignorați semnele bolii! Boala nu trece de la sine”, a declarat Ana Maria.

La rândul său, prof. dr. Mircea Diculescu - Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie - a declarat la întoarcerea din expediție: „Am urcat alături de pacienţi până la 2.544 metri. Pentru mine, ca om, a fost o lecţie de viaţă. Mi-am amintit ȋncă o dată că, dacă ne propunem cu adevărat un țel, ȋl putem atinge. De asemenea, medicul din mine a primit o nouă confirmare, dacă mai era nevoie, că tratamentul adecvat poate face minuni. Medicamentele de nouă generaţie, biologice, oferă şansa la o viaţă normală pentru cei care suferă de Boala Crohn (BC) sau de Rectocolită ulcero hemoragică (RCUH). Mesajul meu pentru toți pacienții este: aveți încredere în medici, mergeți la control, nu ignorați simptomele, care pot fi ușor confundate cu cele altor boli! Dacă aveți un diagnostic corect și un tratament bun, veți putea duce o viață normală!”

În Romȃnia sunt aproximativ 5000 de pacienţi diagnosticaţi cu bolile Crohn şi rectocolită ulcero-hemoragică, dintre care 1000 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale. La nivel internaţional sunt 5 milioane de pacienţi care suferă de boli intestinale inflamatorii. Aceste boli afectează persoanele cu vȃrste între 10 şi 40 de ani, iar în ultima perioadă a crescut incidenţa acestor boli în rȃndul persoanelor tinere, fără a se cunoaşte însă cauzele.


Pacienții trebuie să știe că Boala Crohn (BC) şi Rectocolita ulcero hemoragică (RCUH) sunt caracterizate prin apariţia inflamaţiilor şi a ulceraţiilor la nivel intestinal. Simptomele sunt similare pentru ambele afecţiuni – scaune diareice (minim 5-6/zi) și sângerări, dureri abdominale, lipsa poftei de mȃncare, oboseală cronică, leziuni la nivelul pielii - şi sunt comune pentru multe alte boli, ceea ce face ca perioada de diagnostic să fie îndelungată, uneori ajungȃndu-se chiar şi pȃnă la 5 ani.

Fiind boli cronice, se întind pe durata întregii vieţi, iar pacienţii trec prin perioade de acutizare, adesea imprevizibile, care le blochează activitatea zilnică, şi perioade de remisiune cȃnd starea lor este vizibil îmbunătăţită.

Nu există o cauză cunoscută a acestor boli şi deocamdată nu se pot vindeca; dar tratamentul potrivit încă de la începuturile bolii poate oferi bolnavilor respectivi posibilitatea unei vieți pline de realizari.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Făgărașul Speranței - expediția s-a terminat, pacienții – învingători în lupta cu muntele și cu boala" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Florina Badea
Email:florina.badea@imagepr.ro
Telefon:0744 267 895

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, va oficia in data de 16 martie 2015, la sediul(...)

Luni, 16 martie 2015, orele 12.30, Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, va oficia, la sediul Institutului Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon”, redeschiderea Policlinicii care, in urma(...) citeste mai departeStudenti din cadrul a trei Universitati de Medicina si Farmacie recomanda promovarea drepturilor(...)

Promovarea drepturilor omului în învățământul universitar medical și fenomenul discriminării grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate a fost abordat şi dezbătut pe larg în cadrul atelierului(...) citeste mai departeAsociatiile de pacienti vor sa fie implicate activ in reforma sistemului sanitar

Forumul National al Asociatiilor de Pacienti 2012 s-a incheiat dupa doua zile pline de dezbateri pe teme de interes pentru pacientii din Romania. Organizat in parteneriat de catre Coaliţia(...) citeste mai departeParticiparea Romaniei la cea de-a 66-a Sesiune a Comitetului Regional pentru Europa al Organizatiei(...)

În perioada 12-15 septembrie 2016, a avut loc la Copenhaga cea de-a 66-a Sesiune a Comitetului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Evenimentul s-a desfăşurat la sediul UN(...) citeste mai departeConferinta de presa cu ocazia Centenarului nasterii prof. dr. Emil Palade, 6 noiembrie 2012

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” organizează marți, 6 noiembrie 2012, ora 11.00, în Sala de Consiliu a Facultății de Medicină conferința de presă cu ocazia CENTENARULUI NAȘTERII(...) citeste mai departe