Federatia Solidaritatea Sanitara sustine solutia angajarii salariatilor din sanatate in functie de performanta

Federatia Solidaritatea Sanitara sustine solutia angajarii salariatilor din sanatate in functie de performanta
Apreciem în mod pozitiv declarațiile domnului ministru Eugen Nicolăescu privind necesitatea introducerii salarizării în funcție de performanță în sistemul sanitar și scoaterea salariaților din spitalele care realizează venituri din contracte cu Casa din categoria bugetarilor, ele fiind coerente cu strategia și acțiunile Federației „Solidaritatea Sanitară” din România din ultimii 4 ani.

Străduința pentru creșterea importanței evaluării personalului este o constantă a activităților noastre din ultima perioadă. Încercarea de-a introduce o Procedură de evaluare a personalului ca anexă la contractele colective de muncă din ultimii ani constituie unul din exemplele unei acțiuni susținute în acest sens pe care organizația noastră a desfășurat-o.

Pentru succesul unei astfel de strategii este necesară o mai bună finanțare a sistemului sanitar. La nivelul actual de finanțare a unităților sanitare singura soluție posibilă de a crește salariul angajaților performanți la un nivel competitiv ar constitui-o, din păcate, numai scăderea salariilor majorității angajaților. Este evident că nu am putea fi de acord cu o astfel de soluție deoarece actualul nivel de salarizare este nesatisfăcător chiar și pentru cel mai scăzut grad de performanță.

Considerăm că salarizarea personalului medical trebuie să se facă pe două coordonate esențiale:
- Asigurarea unui nivel de bază de salarizare, organizat pe trepte ierarhice în funcție de categoriile de personal, având caracter minim, deci valabil pentru toți salariații. În acest sens, nivelul actual de salarizare constituie baza de referință pentru acest an, el urmând să fie crescut progresiv în următorii ani.
- Asigurarea cadrului legal pentru suplimentarea salariului de bază pentru salariații performanți, proporțional cu importanța activității desfășurate și nivelul reușitei profesionale. O astfel de acțiune este posibilă prin implementarea unui sistem de evaluare obiectiv care să permită salarizarea suplimentară, în funcție de performanțele concrete realizate. În acest sens, considerăm că Ministerul Sănătății ar trebui să demareze negocierea unui astfel de proiect cu partenerii sociali, procedurile de evaluare propuse de noi putând constitui un bun punct de pornire.

Totodată, credem că această modalitate de salarizare ar trebui să se aplice tuturor salariaților din sănătate, impulsionând astfel performanța în toate domeniile de activitate.

Susținem de asemenea ideea domnului ministru de a analiza efectele pe care le are descentralizarea unora din unitățile sanitare, în special în ceea ce privește spitalele județene și alte spitale care intră în categoria unităților sanitare strategice. Considerăm că aceste spitale ar trebui de urgență preluate în subordinea Ministerului Sănătății, prin intermediul lor reușindu-se constituirea unui grup strategic de unități sanitare capabil să contribuie în mod determinant la asigurarea serviciilor publice de asistență medicală.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Federatia Solidaritatea Sanitara sustine solutia angajarii salariatilor din sanatate in functie de performanta" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.solidaritatea-sanitara.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Zilele Institutului Clinic Fundeni 2014

Zeci de milioane de proceduri medicale, milioane de pacienți trataţi, aproximativ 500.000 de ore de activitate neîntreruptă, sute de mii de vieți salvate, zeci de premiere medicale – aşa poate fi(...) citeste mai departeBugetul CNAS – suplimentat cu aproape 1,14 miliarde lei

Guvernul României a aprobat suplimentarea bugetului CNAS cu 1,139 miliarde lei, în cadrul rectificării bugetului de stat pe anul 2016, efectuată printr-o Ordonanţă aprobată în data de 10 august a.c. citeste mai departeAproximativ 700 participanti la a IV-a editie a Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile

Unul dintre cele mai importante evenimente pluridisciplinare din peisajul medical românesc, Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile, a reunit în cele 2 zile de eveniment, aproximativ 700 de(...) citeste mai departeNoul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca este conf. univ.(...)

Conf. univ. dr. Alexandru Irimie este noul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca. Conf. univ. dr. Alexandru Irimie a obţinut 450 de voturi, iar contracandidatul(...) citeste mai departeAcord-cadru de colaborare privind efectuarea stagiului de practica a studentilor, semnat intre(...)

Primarul General, Gabriela Firea, si rectorii a cinci universitati de prestigiu din Capitala au semnat un acord-cadru de colaborare privind efectuarea stagiului de practica in cadrul programelor de(...) citeste mai departe