CMR solicita noului Guvern Ponta rezolvarea revendicarilor cuprinse in Declaratia Adunarii Generale a CMR

CMR solicita noului Guvern Ponta rezolvarea revendicarilor cuprinse in Declaratia Adunarii Generale a CMR
Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România îşi manifestă regretul că dezbaterea publică privind sistemul de sănătate este parazitată de teme marginale şi nu se axează pe adevăratele subiecte relevante pentru sistemul sanitar din România.

Considerăm că impunerea unor criterii de finanţare după forma de proprietate a serviciilor medicale, precum şi obligarea medicilor de a lucra, fie în sistem public, fie în sistem privat, nu vor avea nici un efect benefic pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei României.

Adevăratele probleme ale sistemului sunt subfinanţarea, deficitul de personal calificat şi o legislaţie confuză care se pretează la interpretări şi care vulnerabilizează atât corpul medical, cât şi pacienţii.

Colegiul Medicilor din România a salutat creşterea bugetului sănătăţii cu un miliard de euro, dar a fost dezamăgit de modul în care aceste fonduri suplimentare au fost direcţionate. Este de neînţeles pentru membrii corpului medical cum statul român poate să găsească, cu eforturi, această sumă pentru firmele de medicamente, dar nu reuşeste să identifice 40 de milioane de euro pentru a permite dublarea salariilor medicilor rezidenţi.

Deficitul de personal medical calificat a ajuns la o cotă alarmantă. În anul 2012, s-a coborât sub nivelul critic de 40.000 medici cu liberă practică în România. Avem la acest început de an doar 39.813 medici, comparativ cu 41.799 medici în 2012 şi 55.000 de medici în 1990.
Măsurile anunţate, chiar dacă ulterior s-a revenit asupra lor, nu constituie altceva decât metode de a alunga medicii români din ţară.

În domeniul legislativ, CMR consideră că simple amendamente la o lege nu elimină riscurile exercitării profesiei medicale în România şi că este nevoie de o legislaţie modernă şi adecvată spiritului European.

CMR solicită noului Guvern Ponta de a rezolva, aşa cum a promis, revendicările cuprinse în Declaraţia Adunării Generale a CMR din martie 2012 şi îşi arată în continuare disponibilitatea pentru un dialog pentru creşterea eficienţei sistemului de sănătate şi a calităţii actului medical.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"CMR solicita noului Guvern Ponta rezolvarea revendicarilor cuprinse in Declaratia Adunarii Generale a CMR" adaugat de Comunicate Medicale


 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Informare privind reducerea birocratiei din cadrul sistemului de sanatate

În ședința de Guvern din data de 09.08.2017, ministrul Sănătății Florian Bodog a prezentat o informare privind reducerea birocrației din cadrul sistemului de sănătate. citeste mai departeTelefonul Pacientului – peste 1 000 de apeluri

Proiectul „Telefonul pacientului” a înregistrat, în primul an de la lansare, peste 1.000 de apeluri de la pacienţi din toată ţara. Prin intermediul apelurilor, aceştia au solicitat diverse informaţii(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii va finanta, in premiera, un program destinat profilaxiei mortii subite(...)

Ministerul Sănătăţii continuă acţiunile prioritare pentru asigurarea tratamentului prompt şi adecvat al marilor urgenţe prin finanţarea, în premieră, a unui program destinat profilaxiei morţii subite(...) citeste mai departeIn urmatorii 4 ani, serviciile de ambulanta şi SMURD vor fi dotate cu ambulante noi

Ministerul Sănătăţii a finalizat procedurile de achiziţie, prin acord –cadru, pentru un număr minim de 394 şi maxim 1259 ambulanţe noi destinate reînnoirii parcului auto. citeste mai departeMS intentioneaza in 2015 reorganizarea Interventiei de screening neonatal, confirmarea(...)

În 2015, Ministerul Sănătății intenționează reorganizarea Intervenției de screening neonatal, confirmarea diagnosticului şi aplicarea dietei specifice pentru fenilcetonurie şi hipotiroidism(...) citeste mai departe