CMR: Ancheta desfasurata de Spitalul Judetean Buzau este o ancheta superficiala

CMR: Ancheta desfasurata de Spitalul Judetean Buzau este o ancheta superficiala
Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România, analizând modalitatea în care s-a desfășurat ancheta administrativă la Spitalul Județean Buzău, privind situația copiilor aflați în contenție în Secția de Pediatrie și, mai ales măsurile anunțate de conducerea spitalului, respinge cu fermitate încercarea de a se transfera întreaga responsabilitate asupra corpului medical.

1. În toată Uniunea Europeană și, implicit, în România, pentru tulburări psihice ce pun în pericol integritatea fizică sau viața unui pacient prin autoagresiune sau accidente este acceptată cu respectarea unei anumite proceduri.
Această contenție poate fi fizică sau chimică. Legea 487 din 11 iulie 2002 republicată, permite contenția pacienților, inclusiv minori, în anumite condiții.
2. De la publicarea Legii 487/2002, conducerea spitalelor avea obligația de a institui o procedură care trebuie comunicată întregului personal. Din datele de până în prezent nu există nici un element din care să rezulte faptul că o asemenea procedură
a fost redactată și comunicată personalului Spitalului Județean Buzău.
3. Încadrarea cu personal nu permitea în mod obiectiv supravegherea continuă a acelor copii ce prezentau agitație psihomotorie.
Ordinul Ministrului Sănătății 1224/2010 specifică că un medic pediatru trebuie să aibă în îngrijire un număr de 5-15 pacienți.
În anul 2012, în Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Buzău, care are 70 de paturi din care 15 de terapie intensivă, au funcțional 6 medici, care au a acordat asistență la 2677 de copii, din care 1619 au avut nevoie de îngrijire în Compartimentul Terapie Intensivă. În Secțiile de Pediatrie se internează frecvent copii care au și afecțiuni psihice sau au manifestări psihice în cadrul afecțiunii de bază.
O analiză rațională arată că, în aceste condiții este imposibil să se asigure o supraveghere continuă din partea personalului medical.
4. Difuzarea de imagini cu minori filmați fără acordul autorității tutelare constituie o gravă încălcare a legislației privind protecția copiilor.

În concluzie, CMR consideră că ancheta desfășurată de către Spitalul Județean Buzău, prin care singurii vinovați au fost medicul și asistenta medicală este o anchetă superficială, părtinitoare și care încearcă să acopere deficiențele organizatorice din sistemul de sănătate, să dea satisfacție opiniei publice, fără a propune măsuri realiste și eficiente de a evita situații de acest gen. CMR solicită o analiză complexă, amănunțită și profesionistă a cauzelor unor astfel de incidente și măsuri de prevenție.

În ceea ce privește sancțiunea cu desfacerea contractului de muncă a medicului pediatru, apreciem această măsura ca fiind, evident, nelegală, atâta vreme cât potrivit Legii, singura instituție abilitată să aprecieze o atitudine medicală eronată este Colegiul Medicilor.

Pentru acest motiv, solicităm revenirea de urgență asupra deciziei de desfacere a contractului de muncă și comunicarea către Colegiul Medicilor Buzău a întregii documentații necesare analizării cazului.
CMR va acorda întreaga asistență medicilor cărora li s-a încălcat dreptul la o ancheta corectă și legală.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"CMR: Ancheta desfasurata de Spitalul Judetean Buzau este o ancheta superficiala" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Luminita Valcea
Email:luminita.valcea@cmr.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Patriciu Achimas-Cadariu, ministrul Sanatatii s-a aflat in aceasta dimineata la Spitalul Clinic de(...)

Ministrul Sănătății a discutat cu personalul medical despre starea de sănătate a copiilor din județul Argeș internați în Capitală. citeste mai departeLista completa a spitalelor clasificate

Ministerul Sănătăţii a publicat lista completă a spitalelor clasificate. Şapte dintre unităţile medicale din ţară sunt încadrate în categoria întâi. Cele mai multe însă au fost încadrate la(...) citeste mai departePacientii cronici semneaza pentru prima oara un protocol de colaborare cu Ministerul Sanatatii

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) semnează pentru prima oară un protocol de colaborare cu Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în baza căruia va fi posibilă identificarea mai uşoară a(...) citeste mai departeMedicii specialisti nu vor semna contractul cadru in actualele conditii

Medicii specialisti nu vor semna contractul cadru daca reprezentantii Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu vor accepta intalnirea de urgenta propusa pentru(...) citeste mai departeComunicat de presa Ministerul Sanatatii

Florian BODOG, ministrul Sănătății a solicitat preluarea tuturor observațiilor și propunerilor transmise în cadrul procesului de dezbatere publică a proiectului Legii privind transplantul uman. citeste mai departe