Proiect de hotarare de guvern privind programele nationale de sanatate pentru anii 2013 şi 2014

Proiect de hotarare de guvern privind programele nationale de sanatate pentru anii 2013 şi 2014
Ministerul Sănătăţii a făcut public un proiect de hotărâre de guvern privind programele naţionale de sănătate pentru anii 2013 şi 2014, ce va intra în vigoare de la data de 1 aprilie 2013.

Conform acestui proiect, programele naţionale de sănătate publică vor fi derulate de către Ministerul Sănătăţii, în timp ce programele naţionale de sănătate curative vor fi derulate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Programele naţionale de sănătate publică se finanţează de la bugetul Ministerului Sănătăţii, din bugetul de stat şi din venituri proprii, precum şi din alte surse, inclusiv din donaţii şi sponsorizări.
Programele naţionale de sănătate curative se finanţează de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, precum şi din alte surse, inclusiv din donaţii şi sponsorizări.
În anul 2013, finanţarea programelor naţionale de sănătate se realizează inclusiv din transferuri de la bugetul de stat şi din venituri proprii, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate

În perioada 2013 - 2014 Ministerul Sănătăţii îşi asumă derularea şi finanţarea următoarelor programe naţionale de sănătate publică:

- programul naţional de imunizare;
- programul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile (boli transmisibile prioritare, infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală);
- programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al
infecţiei HIV;
- programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei;
- programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizare a utilizării antibioticelor şi a antibioticorezistenţei.
-programul naţional de depistarea precoce activă a cancerului de col uterin;
- programul naţional de sănătate mintală;
- programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană;
-programul naţional de boli endocrine.
-programul naţional de hematologie şi securitate Transfuzională
-programul naţional de sănătate a femeii şi copilului

În aceeaşi perioadă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va finanţa programele naţionale de sănătate curative după cum urmează:

- programul naţional de boli cardiovasculare;
- programul naţional de oncologie;
- programul naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile (implant cohlear şi proteze auditive);
- programul naţional de diabet zaharat;
- programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare;
- programul naţional de sănătate mintală;
- programul naţional de boli endocrine;
- programul naţional de ortopedie;
- programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană;
- programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică;
- programul naţional de terapie intensivă a insuficienţei hepatice;
- programul naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă.

Proiectul de act normativ mai prevede respectarea dreptului asiguraţilor de a-şi alege farmacia care derulează programele naţionale de sănătate şi implementarea unui sistem adecvat de management al programelor naţionale de sănătate. În acest sens, prin ordin al ministrului sănătăţii, în cadrul instituţiilor publice din subordinea Ministerului Sănătăţii se vor înfiinţa structuri organizatorice fără personalitate juridică care vor avea atribuţii în asigurarea activităţilor de asistenţă tehnică şi management a programelor naţionale de sănătate.

Proiectul de hotărâre de guvern se află în dezbatere publică pe situl Ministerului Sănătăţii.


"Proiect de hotarare de guvern privind programele nationale de sanatate pentru anii 2013 şi 2014" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Bune practici în masurarea performanței prin intermediul KPIs în instituțiile medicale din România

Indicatorii Cheie de Performanță (KPIs) sunt astăzi parte integrantă a sistemelor de management la toate nivelurile organizaționale, fiind folosiți la nivel strategic, operațional și individual. Un(...) citeste mai departeA fost realizat primul transplant cu celule stem mezenchimale din Europa Centrala şi de Est

Pe baza acordului departamentului de cercetare şi dezvoltare, laboratoarele grupului FamiCord au pregătit celule stem mezenchimale din cordonul ombilical. citeste mai departeMinisterul Sanatatii anunta aprobarea pachetului de servicii medicale de baza si a(...)

“Este o măsură importantă pentru sistemul de sănătate şi pentru toţi românii. Putem acum vorbi de o redefinire a pachetului minimal de servicii şi a pachetului de servicii de bază în interesul(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii a stabilit calendarul videoconferintelor cu reprezentantii administratiei(...)

Ministerul Sănătăţii a stabilit un calendar de lucru privind explicarea celor trei pachete de servicii medicale atât opiniei publice, cât şi profesioniştilor din sistem. citeste mai departeAcad. prof. univ. dr. Ioanel Sinescu, rectorul U.M.F. “Carol Davila” - premiat la Gala Sanatatii,(...)

Acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti a fost distins cu un premiu în cadrul Galei Sănătăţii, ediţia a IV-a, eveniment ce a avut(...) citeste mai departe