Universitatile de Medicina si Farmacie din Romania se specializeaza in aplicarea unui tratament nediscriminatoriu

Universitatile de Medicina si Farmacie din Romania se specializeaza in aplicarea unui tratament nediscriminatoriu
În perioada 27-30 iunie 2013, la Predeal, are loc cursul de formare „Nondiscriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate, cu focalizare pe minoritatea Romă”, la care participa 5 Universități și Facultăți de Medicină din România.

Evenimentul este organizat de către Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială ADIS în parteneriat cu Universitățile de Medicină şi Farmacie „Gt. T. Popa” Iaşi, „Iuliu Haţieganu” Cluj Napoca, „Carol Davila” București, UMF Târgu Mureș, Facultatatea de Medicină ”Victor Papilian” Sibiu, European Roma Rights Centre și Asociația Medicilor Rezidenți din România.

Cursul de formare urmărește evaluarea cursului opțional „Etică şi non-discriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate”, dupa 2 ani de predare în 3 Universități de stat de Medicină și Farmacie din România. De asemenea, prelegerile cursului de formare vor aborda și aprofunda noţiuni referitoare la principiul nediscriminării şi al toleranţei, egalitatea de tratament, mecanisme sociale de prevenire a discriminării, instrumente de promovare a interculturalităţii, cultivarea bunei cunoaşteri şi înţelegeri între minorităţile naţionale.

Dupa cum arată sondajele de opinie completate de către studenți în urma participării la cursul opțional de etică și nediscriminare, acesta a fost primit cu entuziasm de studenți din punct de vedere al conținutului, al calității și al stilului de predare, precum și în ceea ce privește angajamentul studenților.

Mai mult, într-o declarație scrisă în vara anului 2012, studenții au recomandat ferm cursul ”Etică și nondiscriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate” și celorlalți studenți de la medicină pentru următoarele motive:
- îi ajută în construirea unei relații neinfluiențate de prejudecăți cu pacienții aparținând altor grupuri etnice,
-este un curs care deschide viziunea asupra practicării medicinei,
-îi face mai responsabili față de acțiunile lor,
-îi învață cum să aplice un comportament corect și nediscriminatoriu faţă de pacienții aparținând grupurilor vulnerabile.

Cu sprijinul financiar al Roma Health Project - Open Society Foundations, începând cu anul 2010, ADIS a dezvoltat şi implementat trei proiecte de succes pentru crearea şi introducerea în programa universităţilor de Medicină şi Farmacie din România a cursului universitar \"Etica şi non-discriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate\". Printre rezultatele obținute se numără faptul că peste 250 de studenți de la 3 universități au cunostinte îmbunătățite în ceea ce privește starea de sănătate a grupurilor vulnerabile, dar și în ceea ce privește principiul tratamentului egal. Cursul universitar reprezintă prima inițiativă de acest gen dezvoltată şi implementată de către un ONG din România si se doreşte a fi preluat de către toate instituțiile de învăţământ cu profil medical din România.

Scopul inițiativei este de a preveni atitudinile și comportamentul discriminatoriu față de pacienții aparținând minorității rome, prin creșterea nivelului de cunoștințe, de înțelegere, de acceptare și de respect pentru minorități a viitorilor profesioniști în domeniul medical din România.

Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială (ADIS) este o organizaţie non-guvernamentală infiinţată în anul 2009 care participă în procesul de elaborare şi de implementare a politicilor publice pentru incluziunea socială a grupurilor dezavantajate în general şi a minorităţii rome în special.


"Universitatile de Medicina si Farmacie din Romania se specializeaza in aplicarea unui tratament nediscriminatoriu" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:office.adis@yahoo.com
Telefon:031.432.81.21
Sursă:www.adis.org.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Romania nu este afectata de radiatiile din Japonia

România nu este afectată de creşteri ale radiaţiilor cu provenienţă din Japonia, se arată într-o informare privind procedura de protecţie preventivă a populaţiei cu iodură de potasiu, în caz de(...) citeste mai departeCNAS face demersurile pentru asigurarea tratamentului celor sapte pacienti cu cancer, conform(...)

CNAS a întreprins demersurile necesare pentru punerea în executare a sentinței civile nr. 1950/18.06.2014 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 3552/2/2014, cu privire la acordarea(...) citeste mai departeMinistrul Sanatatii, Florian Bodog, a cerut convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa(...)

Ca urmare a semnalelor de alarmă legate de posibila retragere a unor medicamente de pe piața românească, ministrul Sănătății, prof.dr. Florian Bodog, a transmis la finalul săptămânii trecute o(...) citeste mai departeCardul national de sanatate nu blocheaza accesul pacientilor la servicii medicale

La primele ore ale diminetii se realizau concomitent in sistem 9.000 de accesari cu cardul de sanatate .Astazi, pana la ora 11, la Help desk s-au primit peste 75 de sesizari de la furnizorii de(...) citeste mai departeFacilitarea accesului pacientilor romani la medicamente inovatoare - subiectul principal al(...)

Accesul pacienților la medicamente de ultimă generație, una dintre problemele majore ale sistemului de sănătate, a fost subiectul principal de discuție al întâlnirii dintre Asociația Română a(...) citeste mai departe