Primul avion SMURD de terapie intensiva a intrat in dotarea sistemului medical de urgenta din Romania

Primul avion SMURD de terapie intensiva a intrat in dotarea sistemului medical de urgenta din Romania
Primul avion SMURD de terapie intensivă a intrat în dotarea sistemului medical de urgenţă din România. Avionul a fost achiziţionat în urma campaniei de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit, campanie ce a demarat în 2011 şi a continuat şi în 2012.

Avionul, fabricat în Statele Unite ale Americii, a fost achiziţionat în 2012 ca avion second hand, având efectuate un total de 5.500 de ore de zbor. Aeronava este dotată cu echipamente medicale noi, conform standardelor europene, fapt ce permite efectuarea misiunilor umanitare de salvare a pacienţilor în stare gravă, în regim gratuit pentru întreaga populaţie.

De asemenea, avionul este deservit de trei echipaje a câte doi piloţi militari ce au fost transferaţi de la Ministerul Apărării Naţionale la Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În ceea ce priveşte achiziţionarea şi dotarea aeronavei, acestea au depăşit un milion de euro.

Avionul poartă denumirea dr. Monica Cardoş, primul medic SMURD căzut la datorie în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD Mureş din 2003.
Avionul îşi va începe activitatea din 15 iulie 2013 fiind disponibil 24 din 24 de ore, 7 zile din 7.

De altfel, Fundaţia SMURD încearcă să achiziţioneze un al doilea avion de acelaşi tip astfel încât activitatea aeromedicală să nu fie întreruptă în viitor.

Capacitatea avionului este de doi piloţi plus doi medici şi asistenţi şi două tărgi de transport persoane sau de doi piloţi plus 9 pasageri.
Avionul este dotat cu echipamente medicale necesare asigurării îngrijirilor la nivel de terapie intensivă.

La lansarea avionului a fost prezent şi premierul Victor Ponta, care a precizat că existenţa unui astfel de avion nu poate decât să aducă un plus medicinei de urgenţă, mai ales că România se numără printre puţinele ţări care au o infrastructură medicală.


"Primul avion SMURD de terapie intensiva a intrat in dotarea sistemului medical de urgenta din Romania" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.sanatateatv.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Concurenta acerba pentru un loc la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din(...)

Un număr de peste 4.300 de candidați s-au ȋnscris până în data de 18 iulie 2013 pentru susținerea examenului de admitere la Universitatea de Medicinǎ și Farmacie “Carol Davila” din București. citeste mai departeCNAS considera ca nu exista prejudicii de proportii ale FNUASS si actioneaza pentru recuperarea(...)

În urma materialelor apărute în presă referitoare la „Sinteza rapoartelor de audit financiar asupra contului de execuție a bugetului Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru(...) citeste mai departeCardul – realitatea la o luna

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) doresc șă își expună punctele de vedere privind prima lună de implementare cardului(...) citeste mai departeConsiliul National al Colegiului Medicilor din Romania: Medicii nu sunt functionari publici

Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România a luat la cunoștință cu satisfacție de aprobarea Legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 2/2014 pentru modificarea și(...) citeste mai departeMedical Forum se pregateste pentru Cluj Napoca

Medicii de familie clujeni sunt aşteptaţi în perioada 11-12 martie la Medical Forum Cluj Napoca, manifestare ştiinţifică organizată de mf – Ziarul Medicului de Familie în parteneriat cu Societatea(...) citeste mai departe