Bolile alergice au un impact sever asupra calitatii vietii copiilor

Bolile alergice au un impact sever asupra calitatii vietii copiilor
Formele severe și complexe de alergie sunt din ce în ce mai frecvente, iar bolile alergice tind să capete proporții epidemice. Segmentul dominant afectat este reprezentat de copii și tineri adulți, unde prevalența alergiilor este de până la 8%. În cazul alergiilor alimentare, prevalența este în creștere atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare, în special la copii.

O formă de alergie respiratorie care afectează tot mai des copiii este astmul, boală ereditară care începe să se manifeste brusc, fie cu ocazia unei viroze, fie cu ocazia expunerii la alergeni aerosolizați, cum ar fi polenul. Potrivit unui studiu GAPP realizat la nivel global, 51% dintre părinți percep astmul copiilor ca fiind o boală slabă, 40% consideră că este moderată și doar 9% percep această boală alergică ca fiind severă.

”Părinții cu copii alergici ar trebui să fie conștienți că simptomele nu trebuie neglijate, iar non-compilanța la tratament scade calitatea vieții copiilor lor. Tratamentul bolilor alergice la copii începe, astfel, cu educația părinților și continuă cu prevenția și vizita de control la medicul specialist,”declară Dr. Camelia Berghea, medic primar alergolog la Spitalul Clinic ”Al. Obregia”.

Același studiu GAPP arată că 42% dintre părinți consideră că activitatea zilnică a copiilor lor astmatici este limitată datorită acestei boli, iar izolarea socială își face simțită prezența datorită simptomelor exacerbate (66%), limitării activităților fizice (48%), trezirilor nocturne (46%), acceselor de astm mai frecvente (40%), creșterii utilizării de medicație de urgență, reducerii interacțiunilor cu prietenii și familia (21%) și acceselor de astm amenințătoare de viață (9%).

O problemă globală de sănătate a devenit și rinita alergică - în unele țări, prevalența este mai mare de 50% în unele grupe de vârstă. Cu referire la populația pediatrică, această boală diminuează calitatea vieții, afectând calitatea somnului (40%), activitățile sportive (33%), joaca alături de prieteni (29%), performanța școlară (26%), activitățile împreună cu familia (23%) , activitățile de interior (12%), dar și dorința de a avea un animal de companie (27%).

Pentru a preveni reacțiile alergice la copii (în mod implicit și scăderea calității vieții copiilor), este bine ca alăptarea la sân să se facă până la 6 luni, iar recomandarea specialiștilor alergologi este ca alimentele înalt alergene să fie introduse lent în alimentația copiilor. Cele 8 alimente înalt alergene sunt: proteina din laptele de vaca, grâul, peștele, arahidele, alunele, soia, oul și fructele de mare.

La nivel global, există 300 milioane pacienți cu astm și 400 milioane pacienți cu rinită alergică, prevalența actuală fiind de până la 18% pentru astm și de 25% pentru rinita alergică în Europa. Alergiile alimentare sunt asociate cu astmul și dermatita atopică și afectează 200-500 milioane pacienți, cu prevalență între 2-8%, în funcție de zonele geografice. Creșterea prevalenței bolilor alergice este influențată de expunerea precoce la anumite componente bacteriene care par să reducă riscul de dezvoltare a alergiilor; urbanizarea și industrializarea, care au crescut populația expusă la factori poluanți; modificarea stilului de viață sau a obiceiurilor culinare și modificările climatice (precum prelungirea sezoanelor de polen).

Cele mai întâlnite simptome ale bolilor alergice sunt: strănutul, mâncărimile de nas, nasul care curge, respirația grea, erupțiile cutanate și șocul anafilactic. Netratate la timp, bolile alergice evoluează spre forme persistente cu evoluție cronică și exacerbări intermitente (rinita alergică, astmul, dermatia atopică, urticaria cronică, alergiile alimentare) și forme acute (anafilaxia, urticariaacută, reacții alergice la medicamente, reacții accidentale la alimente).

Testarea alergiilor se poate face la medicii specialiști prin intermediul testelor cutanate – posibile la orice vârstă, însă la copii de 1-2 ani există o responsivitate mai mică a pielii – și a testelor de sânge.


"Bolile alergice au un impact sever asupra calitatii vietii copiilor" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume: Bianca Severin
Email:bianca_severin@mccannpr.ro
Telefon:0 725.346.009

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Asociația Pro Imunizare (API) o numește pe Anca Draganescu in functia de presedinte

Asociaţia Pro Imunizare (API) anunță numirea în funcția de președinte a doctorului Anca Drăgănescu, medic primar pediatru, specialist boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii a solicitat directiilor de sanatate publica activarea planurilor de masuri(...)

Ministerul Sănătăţii a solicitat, în data de 18 iunie 2013, direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de urgenţă prespitaliceşti activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel(...) citeste mai departeMinistrul Sanatatii, Florian Bodog, a cerut convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa(...)

Ca urmare a semnalelor de alarmă legate de posibila retragere a unor medicamente de pe piața românească, ministrul Sănătății, prof.dr. Florian Bodog, a transmis la finalul săptămânii trecute o(...) citeste mai departePrimarul Capitalei: Un oras sanatos se defineste in principal prin dezvoltarea sistemului de(...)

Primarul General, Sorin Oprescu, a participat astazi la conferinta Grupului Intersectorial de Lucru, infiintat la nivelul Municipiului Bucuresti, in parteneriat cu Reteaua Oraselor Sanatoase,(...) citeste mai departeProiect de hotarare de guvern privind programele nationale de sanatate pentru anii 2013 şi 2014

Ministerul Sănătăţii a făcut public un proiect de hotărâre de guvern privind programele naţionale de sănătate pentru anii 2013 şi 2014, ce va intra în vigoare de la data de 1 aprilie 2013. citeste mai departe