Sistemul de sanatate are nevoie de o finantare corecta

Sistemul de sanatate are nevoie de o finantare corecta
Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) atrag atenţia că sumele alocate medicamentelor în bugetul de stat pentru 2014 sunt insuficiente pentru asigurarea accesului la tratament al populaţiei.

“Este esenţială majorarea bugetului pentru medicamente în anul 2014 cu cel puţin 10% faţă de anul acesta, asfel încât necesarul minim de medicamente al pacienţilor să poată fi acoperit”, a declarat Makis Papataxiarchis, preşedinte Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Bugetul pentru medicamente în anul 2013 a fost la nivelul consumului real din 2011 şi cu 16% mai puţin decât nevoia reală a pacienţilor, conform datelor primite de la CNAS pentru calcularea taxei clawback achitată de producătorii de medicamente în primele trei trimestre ale anului 2013.

“Subfinanţarea sistemului de sănătate afectează direct atât starea de sănătate a populaţiei cât şi economia. Vom avea o populaţie bolnavă şi o industrie farmaceutică locală în colaps,” a declarat Dragoş Damian, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

România se află printre ultimele ţări în Europa în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii, cu doar 3,9% raportat la media europeană de 9%. Cheltuielile pentru medicamente sunt doar de aproximativ 80 EUR/an/capita în timp ce chiar şi în ţările vecine acestea încep de la 150 EUR/an/capita.

ARPIM şi APMGR susţin elaborarea unor politici sustenabile de finanţare a sistemului de sănătate bazate pe o cooperare mai strânsă între industrie, autorităţi şi societatea civilă.

“Producătorii de medicamente nu mai pot susţine singuri, prin taxa claw back, deficitul de finanţare rezultat din alocări bugetare care sunt cu mult sub nevoile pacienţilor”, a adăugat Dragoş Damian.

Atât ARPIM, cât şi APMGR îşi arată disponibilitatea pentru un dialog deschis şi o dezbatere reală cu autorităţile care să contribuie la identificarea de soluţii necesare pentru asigurarea accesului la medicamente al pacienţilor în condiţii de eficienţă economică.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Sistemul de sanatate are nevoie de o finantare corecta" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Alina Marcu
Email:alina.marcu@imagepr.ro
Telefon:0755012448

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii a suplimentat numarul dozelor de vaccin gripal pentru sezonul 2015- 2016

Ministerul Sănătății a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripă în perioadele reci si cu fluctuații de(...) citeste mai departeAncheta la Spitalul Judetean de Urgenta din Ramnicu Valcea

CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii a cerut demararea unei anchete în cazul pacientei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea. citeste mai departeProiectul Mame pentru viata. Viata pentru mame a fost lansat astazi, 14 martie 016

Bucureşti, 14 martie 2016 - Fundaţia World Vision România, împreună cu compania farmaceutică Merck Sharp and Dohme (MSD) România, demarează un amplu program de reducere a mortalităţii materne din(...) citeste mai departeUniversitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila sustine programul Sa stii mai mult, sa fii mai(...)

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti prin Divizia de PR& Comunicare susţine programul „Să știi mai multe, să fii mai bun!” inițiat de Ministerul Educaţiei, Cercetării,(...) citeste mai departeDezbatere Interzicerea fumatului in spatiile publice inchise - prioritate pentru sanatatea publica(...)

Forumul Tinerilor din România, împreună cu partenerii săi din cadrul Coaliției România Respiră, vă invită la dezbaterea Interzicerea fumatului în spațiile publice închise - prioritate pentru(...) citeste mai departe