Lansarea volumului omagial „Profesorul Ion Cantacuzino - personalitate de exceptie in constiinta poporului roman”

Lansarea volumului omagial „Profesorul Ion Cantacuzino - personalitate de exceptie in constiinta poporului roman”
Duminică, 24 noiembrie 2013, la ora 10:00, a fost lansat la Târgul Internaţional GAUDEAMUS volumul omagial „Profesorul Ion Cantacuzino – personalitate de excepţie în conştiinţa poporului român”.

Volumul este un tribut adus remarcabilei vieţi şi opere a Profesorului Ion Cantacuzino, „personalitate care se naşte într-o ţară odată la 500 de ani”, titan al ştiinţei, om de cultură enciclopedică, umanist şi vizionar, ctitorul Institutului Cantacuzino care este corolarul unei activităţi ştiinţifice de peste 40 de ani.

Amfitrioni au fost Dr. Biol. Maria Damian, moderatorul evenimentului, alături de Prof. Univ. Dr. Constantin Ciufecu şi Prof. Univ. Dr. Marian Neguţ, membri titulari ai Academiei de Ştiinţe Medicale, coordonatorii ediţiei, care au răsfoit, împreună cu invitaţii, file din viaţa Profesorului, evocând în cuvinte alese spiritul său viu, dragostea şi generozitatea cu care s-a aplecat mereu spre noi orizonturi de cunoaştere şi spre formarea generaţiilor tinere.

Dr. Marina Gheorghiu, fost Şef al Ariei de Productie Vaccin BCG din Institutul Cantacuzino şi fost Şef al Departamentului de Productie Vaccin BCG din Institutul Pasteur Paris, a încheiat printr-un scurt cuvânt legat de datoria pe care o avem de a continua misiunea încredinţată de Profesor şi de a multiplica bogata zestre cantacuzinistă, ştiinţifică şi patrimonială.
Au participat la lansare personalităţi din mediul academic, foşti colaboratori ai Institutului Cantacuzino, din ţară şi din diaspora, fosti doctoranzi din străinătate care şi-au efectuat teza în Institutului Cantacuzino, colegi din alte instituţii din domeniul biomedical.

Volumul a fost lansat de Institutul Cantacuzino, în parteneriat cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO, în colaborare cu Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Academia de Ştiinţe Medicale şi Reţeaua Internaţională a Institutelor Pasteur (RIIP) şi cu sprijinul Primăriei Capitalei.

Prezentarea volumului omagial

Volumul omagial «Profesorul Ion Cantacuzino – personalitate de excepţie în conştiinţa poporului român» se doreşte a fi o readucere în memoria contemporană a vieţii şi activităţii marelui savant, creator de şcoală medicală, fondatorul sistemului de sănătate publică în România.

Profesorul este elogiat de autorii volumului sub toate aspectele personalităţii sale: om de ştiintă, dascăl, iubitor de artă, om politic, creator de instituţii medicale, culturale etc.
A pus bazele sistemului sanitar din România, dar, mai presus de toate, este considerat creatorul şcolii româneşti de medicină experimentală şi microbiologie.

Este cel care a fondat „Revista Ştiinţelor Medicale” (1905), „Annales de Biologie” (1911) precum şi „Archives roumaines de pathologie expérimentale et de microbiologie” (1928), revista Institutului Cantacuzino care se editează şi astăzi.

A fost alături de Henri Focillon când a înfiinţat Institutul Francez din Bucureşti, dar a înfiinţat şi Loteria Română. Ca om politic, a fost semnatar, alături de alt reprezentant de marcă al microbiologiei româneşti, Mihai Ciucă, al tratatului de la Trianon.

„Opera magna” a Profesorului este Institutul de Seruri şi Vaccinuri Dr. I Cantacuzino, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie de astăzi, instituţie creată ca o necesitate pentru lupta împotriva bolilor infecţioase. Aici şi-a continuat Profesorul desăvârşirea personalităţii ştiinţifice şi academice, aici a produs primele seruri terapeutice şi primele vaccinuri româneşti. Este sediul activităţii excepţionale pe tărâmul luptei cu bolile infecţioase, este creuzetul formării viitorilor specialişti în domeniul microbiologiei.

Subtil colecţionar de artă, dar şi iscusit desenator, fin cunoscător al muzicii clasice, dar şi pianist talentat în viaţa privată, vorbitor a numeroase limbi străine, patriot şi profund implicat în viaţa obştii, Profesorul Cantacuzino a fost un model, poate irepetabil, în cultura şi ştiinţa românească.

Unic prin profilul său în ţară, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie « Cantacuzino » constituie suportul tehnic de excelenţă în prevenirea şi combaterea bolilor transmisibile la om, prin activităţile sale definitorii complexe de cercetare, producţie, referinţă în microbiologia de sănătate publică şi învăţământ universitar post-universitar.

De la înfiinţarea sa, în anul 1921, Institutul Cantacuzino acţionează integrat în patru mari direcţii de interes strategic naţional, în domeniul sănătăţii publice: cercetarea ştiinţifică în microbiologia medicală şi imunologie, producţia de vaccinuri, seruri terapeutice şi de diagnostic, microbiologia de sănătate publică şi educaţia medicală continuă.

Fidel spiritului umanist enciclopedic al fondatorului său, Profesor Ion Cantacuzino, părintele şcolii de microbiologie româneşti şi al sistemului sanitar modern din România, centrul de cercetări biomedicale s-a situat în avangarda ştiinţei, fiind deschizător de drumuri în discipline majore precum microbiologie, imunologie, biologie moleculară. Institutul Cantacuzino a efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei şi ştiinţelor conexe şi este unicul producător de vaccinuri din România. Specialiştii Institutului Cantacuzino au fost şi sunt implicaţi în activităţi de sănătate publică, de supraveghere microbiologică a bolilor transmisibile, de documentare şi pregătire a personalului medical de specialitate.

Ca membru al Reţelei Internaţionale Pasteur, Institutul Cantacuzino derulează programe de cercetare, în colaborare cu celelalte institute din reţea, în domeniul microbiologiei, epidemiologiei, imunologiei, biologiei celulare, geneticii microbiene şi biotehnologiei. Ca Institut Naţional de Cercetare-Dezvoltare, participă la proiecte de cercetare finanţate la nivel european. Este implicat în programele de prevenire și control al bolilor transmisibile, atât la nivel național, cât și internaţional (OMS, ECDC). Colaborează cu instituţii prestigioase internaţionale în domeniul bolilor infecţioase, iar din anul 2013, a realizat un parteneriat ca Centru EUPHEM pentru formarea specialiştilor europeni în microbiologie de sănătate publică.

Institutul Cantacuzino pune în aplicare, conform Hotărârii de Guvern nr. 320 din 29 mai 2013, „Planul naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generate de epidemii şi pandemii, precum şi de intervenţie rapidă şi eficientă în cazul constatării unor urgenţe majore de acest tip”, serviciu de interes economic general, încredinţat pentru o perioadă de 10 ani.


"Lansarea volumului omagial „Profesorul Ion Cantacuzino - personalitate de exceptie in constiinta poporului roman”" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Felicia Mardale
Email:marketing@cantacuzino.ro
Telefon:021.306.9287

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Prima platforma online in care parintii de copii cu dizabilitati isi pot spune opinia despre(...)

București, 30 ianuarie 2015. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) organizează vineri, 30 ianuarie 2015, la Ploiești, Conferința ’’ÎNDRĂZNEȘTE! – Toți copiii au dreptul(...) citeste mai departeProblemele aparute la Platforma informatica a sistemului de asigurari de sanatate, PIAS, au fost(...)

Problemele apărute în cursul acestei dimineţi la conectarea Platformei informatice a sistemului de asigurări de sănătate, PIAS, au fost remediate la ora 12:30. citeste mai departeColegiul Medicilor nu este de acord cu plafoanele obligatorii la medicii de familie

Colegiul Medicilor din România a luat act cu surprindere de intenţia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de a introduce plafon obligatoriu la prescriere la medicul de familie. citeste mai departePrimul Dictionar de Limfom destinat pacientilor - lansat cu ocazia Lunii Internationale de Lupta(...)

Pacienții cu limfom - o formă de cancer care afectează sistemul limfatic - pot afla mai multe informații despre această afecțiune din primul dicționar destinat lor. Asociația Bolnavilor cu Limfoame(...) citeste mai departeIubeste viata! - Zilele Institutului Clinic Fundeni 2013

Zilele Institutului Clinic Fundeni 2013 se vor desfăşura în perioada 29-31 octombrie şi reprezintă și anul acesta o sărbătoare a vieții și a sănătății, ducând mai departe mesajul ”Iubește viața!”, ca(...) citeste mai departe