Ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu si Ministrul Muncii Rovana Plumb au semnat ordinul comun privind modificarea criteriilor de incadrare in grad de handicap

Ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu si Ministrul Muncii Rovana Plumb au semnat ordinul comun privind modificarea criteriilor de incadrare in grad de handicap
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, au semnat ordinul comun privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap. Reamintim că sechelele survenite în urma accidentelor vasculare cerebrale sunt: paraparezele/paraplegiile,tetraparezele/tetraplegiile,monoparezele/monoplegiile, si hemiplegiile/hemiparezele.

Ordinul inițial (762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap) a avut în vedere numai introducerea sechelelor AVC cu deficite motorii severe(parapareze/paraplegii,tetrapareze/tetraplegii,monopareze/monoplegii), indiferent de cauză (debutul afecțiunii din nastere sau dobândit ulterior), vârstă și statut.

Au fost omise hemiplegiile/hemiparezele–adică diagnostice introduse odată cu semnarea acestui ordin.

Cu alte cuvinte, prezentul ordin privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap, elaborat cu respectarea principiilor clasificării internaţionale a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii, vine în completare cu introducerea afecțiunilor de hemiplegie/hemipareză.
Toate aceste afecțiuni determină limitări funcționale majore (de deplasare, de mișcare) pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale, ceea ce conduce la nevoia de sprijin din partea altei persoane din familie sau comunitate pentru asigurarea nevoilor zilnice.

Concret, noul ordin prevede încadrarea într-un grad de handicap persoanele diagnosticate cu hemiplegie/hemipareză, care necesită sprijin parțial sau permanent din partea altei persoane pentru desfășurarea activităților zilnice (de îngrijire personală, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor, etc), conform anchetei sociale anexate la dosar.

Inițierea unui astfel de demers din partea celor două ministere s-a impus pentru ca persoanele care au suferit astfel de afecțiuni cu limitări ale autonomiei personale NU au beneficiat până la modificarea prezentului ordin de drepturile care decurg din certificatul de încadrare în grad de handicap.

Concret, sunt revizuite capitolele 2 - Funcţiile senzoriale şi 7- Funcţiile neuromusculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente. Acestea stabilesc:
● includerea în criterii a unor afecţiuni osteoarticulare invalidante (ex. coxartrozele), indiferent de vârsta la care au debutat şi de etiologie (cauza: malformații congenitale sau dobândite pe parcursul vieții), dar care generează un impact major asupra autonomiei persoanei, cu răsfrângere asupra familiei şi societăţii;
● aplicarea unitară a criteriilor la nivelul întregii țări, respectiv a comisiilor județene și de sector, pentru persoanele diagnosticate cu hemofilie, cu încadrarea în gradul de handicap accentuat și grav, cu termen de valabilitate permanent al certificatului, care se va face la a doua prezentare la comisie – fapt neprecizat în ordinul anterior;
● introducerea unor afecţiuni neurologice mai rare, care produc tulburări clinice semnificative (exemplu sindromul Prader-Willi (SPW) - disfuncţie neuro-comportamentală, distoniile musculare (primare şi secundare) – boli neurologice manifestate prin contracţii tonice involuntare susţinute, repetitive sau permanente.
Toate aceste modificări au ca scop îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități, printr-o evaluare complexă atât din punct de vedere medical, cât i al autonomiei personale.

“Salut această decizie istorică pentru pacienții care au așteptat ani de zile. Ceea ce este cel mai important de spus este că în sfârșit România aplică criteriile Organizației Mondiale a Sănătății. Ne adresăm unui număr de 70.000 pacienți”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

“Această modificare operată astăzi este un răspuns la semnalele venite din societate - de la cei afectați de diverse probleme de sănătate sau de la familiile acestora. Nimic nu este mai dramatic decât suferința oamenilor – suferința cauzată de sănătatea precară, de vârstă, de situația materială. Nu doar ca social-democrat, ci ca om politic responsabil cred că autoritățile unui stat trebuie sa fie în permanență alături de cei în suferință, indiferent de natura acesteia.” a declarat ministrul ministrul Muncii, Rovana Plumb.


"Ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu si Ministrul Muncii Rovana Plumb au semnat ordinul comun privind modificarea criteriilor de incadrare in grad de handicap" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Romania este reprezentata in Comitetul Permanent al Comitetului Regional al OMS pentru Europa

Incepand din aceasta toamna, dupa mai bine de 10 ani, Romania are un reprezentant in Comitetul Permanent al Comitetului Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Europa. citeste mai departePatriciu Achimas-Cadariu, ministrul Sanatatii s-a aflat in aceasta dimineata la Spitalul Clinic de(...)

Ministrul Sănătății a discutat cu personalul medical despre starea de sănătate a copiilor din județul Argeș internați în Capitală. citeste mai departeCOPAC a fost selectată să facă parte din prima etapă a Programului “EPF Capacity Building(...)

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a fost selectată de Forumul European al Pacienţilor (EPF) să facă parte, alături de alte organizaţii umbrelă de(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii a stabilit un nou mod de finantare a serviciilor de ambulanta

Fondurile alocate serviciilor de ambulanţă vor fi calculate, începând cu luna iunie 2011, în funcţie de numărul de locuitori din fiecare judeţ şi nu în baza bugetului istoric sau a unor(...) citeste mai departeHackathon pe teme de sanatate, un pas considerabil pentru Romania in sustinerea si dezvoltarea(...)

București, 1 august 2017. Organizaţia Smart Everything Everywhere (SEE) şi de una dintre principalele companii mulţinationale de pe piața farmaceutică și de îngrijire personală și medicală(...) citeste mai departe