Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile 2016 Bilantul unui eveniment care si-a atins obiectivele: lideri importanti din domeniul medical, informatii stiintifice de actualitate si demararea unor noi initiative de preventie

Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile 2016 Bilantul unui eveniment care si-a atins obiectivele: lideri importanti din domeniul medical, informatii stiintifice de actualitate si demararea unor noi initiative de preventie
Prevenția bolilor cronice netransmisibile, creșterea nivelului de educație medicală, precum și sporirea gradului de informare la nivel populațional în România, au reprezentat câteva dintre cele mai importante obiective pe care profesioniștii prezenți la cel de-al V-lea Congres Național Bolile Cronice Netransmisibile, le-au adus în centrul atenției, pe parcursul sesiunilor științifice desfășurate între 5 și 6 februarie 2016, la București.

Ediția de anul acesta a evenimentului a avut o structură complexă, abordând cele mai recente date și strategii din domeniul prevenției, educației, controlului și tratamentului bolilor cronice netransmisibile. Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile a reprezentat, anul acesta, ca și în edițiile anterioare, un important prilej de reunire, la un înalt nivel științific, a medicilor din sfera bolilor cronice netransmisibile, peste 600 de medici fiind prezenți la eveniment.

„Programul de anul acesta al Congresului Național Bolile Cronice Netransmisibile a cuprins teme care s-au completat una pe alta și au alcătuit o abordare plurivalentă a bolilor vizate, din patru perspective de specialitate: cea a diabetologului, cea a cardiologului, cea a pneumologului și cea a oncologului. Din punctul meu de vedere, una dintre marile concluzii ale ediției de anul acesta a Congresului
Național Bolile Cronice Netransmisibile este aceea că o modalitate esențială de reducere a incidenței bolilor cronice netransmisibile, în rândul populației, este cea de diminuare a factorilor de risc asociați acestor boli. Factorii de risc pot fi modificați chiar de populație care, de exemplu, poate să renunțe la fumat, la consumul excesiv de alcool, poate aborda o dietă mai sănătoasă și își poate modifica stilul de viață. Cu alte cuvinte, prevenția s-a dovedit a fi, și anul acesta, cea mai dezirabilă soluție de combatere a bolilor cronice netransmisibile, iar aceasta este ideea pe care trebuie să o promovăm cât mai mult, la nivel populațional", a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și co-președinte al evenimentului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cronice netransmisibile provoacă aproximativ 38 de milioane de decese, anual. Dintre acestea, 17.5 milioane de decese sunt atribuite bolilor cardiovasculare. 8.2 milioane de persoane mor anual din cauza cancerelor, 4 milioane de decese sunt produse de bolile respiratorii în timp ce diabetul ucide 1.5 milioane de oameni, în întreaga lumea.1

Luând în considerare statisticile internaționale, pe parcursul celor două zile de eveniment, cei mai importanți lideri din domeniile vizate au stabilit un dialog interdisciplinar și au dezbătut cele mai moderne soluții în abordarea bolilor cronice netransmisibile, sub titlul general „Inovația în bolile cronice netransmisibile”.

În prima zi de eveniment prof.dr. Nicolae Hâncu a debutat programul cu „Bolile cronice netransmisibile, sănătate metabolică și stil de viață”, dr. Gabriel Tatu Ghițoiu a discutat despre „Statinele în prevenția primară: DA sau NU?” iar prof. dr. Dragoș Vinereanu a vorbit despre „Anticoagulantele orale non anti-vitamina K în fibrilația atrială: certitudini și controverse”.

În dezbateri au mai intrat și „Noile strategii de scădere a LDL-colesterolului - putere vs control?” prezentate de prof. dr. Dan Gaiță, iar prof. dr. Cristian Serafinceanu, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a abordat tema „Prevenţia bolii cronice de rinichi în diabetul zaharat”.

Tema prevenției hipertensiunii arteriale a fost dezbătută pe larg de prof. dr. Maria Dorobanțu, președintele Societății Române de Hipertensiune, iar prof. dr. Maria Moța, membru în Consiliul de Conducere al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) a făcut trecerea „De la prediabet la prevenţia diabetului”.

Pentru că, dincolo de prevenție, controlul bolilor cronice netransmisibile necesită un tratament de specialitate, prof. dr. Romulus Timar a vorbit despre „Tratamentul multifactorial în diabetul zaharat tip 2”, iar prof. dr. Doina Catrinoiu a adus în discuție prevenția primară și secundară din diabet.

O temă importantă pe agenda primei zile de congres a mai fost și prezentarea prevalenței bolii cronice de rinichi în România din prisma Studiului PREDATORR, realizată de prof. dr. Eugen Moța.

Ziua a II-a a congresului a debutat cu un simpozion de tip dezbatere, dedicat Tabagismului în România şi în lume: de la legislaţie la consecinţe, în cadrul căruia Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu a prezentat proiectul „anti-fumat” în România și efectele fumatului ca factor de risc major în bolile cardiovasculare.

În acest cadru, dr. Ioana Munteanu a abordat problematica țigării electronice, iar conf. dr. Milena Man a vorbit despre „impactul tabagismului asupra bolilor respiratorii cronice”.

Dr. Monica Marc a vorbit despre o problemă delicată, de importanță pentru situația actuală a României, mai exact despre fumat, ca parte din stilul de viață nociv al unui număr din ce în ce mai mare de adolescenți, in prezentarea „Rolul programelor educaționale împotriva fumatului la adolescenți”.

Programul Congresului Național Bolile Cronice Netransmisibile a continuat cu o nouă sesiune în care prof. dr. Mariana Graur, președintele Societății de Nutriție din România a prezentat aspecte profilactice cu privire la nutriție și riscul cardiovascular în diabet, iar prof. dr. Gabriela Radulian a vorbit despre importanța exercițiului fizic în diabet.

Prof. dr. Amorin Popa a prezentat despre „Prevenirea sindromului metabolic” iar conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a prezentat „Distribuția regională a problemelor piciorului diabetic în România”.

Un moment important în cadrul congresului a fost prezentarea „Planului Național de Control al Cancerului 2016-2020” susținut de dr. Florian Nicula. De asemenea, dr. Cătălin Vlad a schițat propunerea de „model de finanțare a unui program de screening pentru cancerul colorectal”.

În ultima sesiune a congresului, conf. dr. Cristian Guja a pus în lumină „Progresele în tratamentul farmacologic al obezității” iar conf. dr. Gabriela Roman, președintele Asociației Române pentru Studiul Obezității a vorbit despre prevenirea obezității.
Despre rolul medicului de familie în profilaxia bolilor cronice netransmisibile a discutat dr. Adriana Mihalaș, iar dr. Cornelia Bala s-a axat pe importanța educației terapeutice în bolile cronice netransmisibile.

Prof dr. Nicolae Hâncu a închis programul științific al evenimentului cu prezentarea „Reducerea riscului macrovascular la pacienţii cu dislipidemie aterogenă - raportul unui consens de experţi asupra rolului terapiei combinate fenofibrat - statină”.

Co-președinții evenimentului au fost: prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și acad. Maya Simionescu.
Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile 2016 a fost organizat științific de Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Partener de Aur: AstraZeneca Diabetes
Partener de Argint: Berlin Chemie
Parteneri de Bronz: Sanofi, Worwag Pharma, Servier, Sunpharma, Linde Gaz, Torrent
Management eveniment: Sănătatea Press Group, expertul tău în comunicare pe domeniul medical.
1Sursa: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs355/en/


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile 2016 Bilantul unui eveniment care si-a atins obiectivele: lideri importanti din domeniul medical, informatii stiintifice de actualitate si demararea unor noi initiative de preventie" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Cornelia Tone
Email:comunicare@sanatateapress.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Nici un drept al pacienţilor nu este respectat în totalitate în Europa

Studiul „Rezultatul evaluării drepturilor europene ale pacientilor, realizat la iniţiativa Reţelei Cetăţeniei Active (Italia) şi prezentată astăzi în cadrul conferinţei de presă(...) citeste mai departeA IV-a editie a manifestarii stiintifice Update in Immunogenetics & Histocompatibility organizata(...)

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, alături de Centrul de Imunogenetică și Virusologie – Institutul Clinic Fundeni şi Federaţia Europeană de(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii si Banca Europeana de Investitii au semnat acordul pentru pregatirea(...)

Ministerul Sănătății și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat astăzi, 5 decembrie, un acord de servicii de consiliere în valoare de 1,5 milioane de euro, având ca scop facilitarea(...) citeste mai departeProgramul Congresului SRATI 2011

În perioada 11 - 15 mai 2011, în incinta Centrului Internaţional de Conferinţe Sinaia, Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă - S.R.A.T.I., Filiala Bucureşti - S.R.A.T.I.,(...) citeste mai departeComunicat de presa privind intalnirea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cu conducerea(...)

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu , a avut în data de 5 iulie 2013, o discuţie cu întreaga conducere a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie”, cu privire la(...) citeste mai departe