Greva Federatiei SANITAS a fost declarata ilegala de catre instanta

Greva Federatiei SANITAS a fost declarata ilegala de catre instanta
În această după-amiază, Tribunalul București a stabilit că greva Federației SANITAS este ilegală și a dispus încetarea acestei forme de protest.

Decizia instanței vine după ce Ministerul Sănătății a sesizat, luni, 31 octombrie, judecătorii privind modul nelegal în care a fost organizat acest protest.

Federației SANITAS a fost atenționată în repetate rânduri că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă.

Reamintim că acte normative în vigoare stabilesc condițiile clare în care poate fi declanșat un conflict de muncă și în care pot fi solicitate majorări salariale. În acest caz:

· Solicitările SANITAS, care ar fi dus la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, ceea ce încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010

· Declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social – nr.62/2011

Astfel, art. 17 alin. (1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicata, prevede că “nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituția României, republicată, care să conducă la creșterea cheltuielilor de personal”.

Totodată, Ministerul Muncii a comunicat Federației SANITAS că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activități Sanitar – Veterinare”. Valabilitatea contractului este până la 31.12.2016 si, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă.

De asemenea, Legea 62/2011 mai prevede că nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaților pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ.

Totodată, menționăm că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanșa în următoarele trei situații clare, Federația SANITAS nefiind în niciuna dintre acestea:

Angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat
Angajatorul/organizația patronală nu acceptă revendicările salariaților (în procesul negocierii contractului colectiv)
Părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.
Prin urmare, nicio revendicare a Federației SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 și a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă.

De asemenea, atenția că o grevă se poate declanșa, conform Legii 62/2011, numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii și după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanșarea conflictului colectiv de muncă și parcurgerea etapei de conciliere.

Decizia de astăzi a instanței poate fi atacată cu recurs.


"Greva Federatiei SANITAS a fost declarata ilegala de catre instanta" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:presa2@ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

APSR: Sanatatea romanilor este in pericol si reprezinta o urgenta nationala!

Alianta pentru Sanatate din Romania, in calitate de reprezentant al principalelor categorii de participanti in cadrul sistemului de sanatate doreste sa supuna atentiei publice masurile necesare(...) citeste mai departeCOPAC a fost selectată să facă parte din prima etapă a Programului “EPF Capacity Building Programme”

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a fost selectată de Forumul European al Pacienţilor (EPF) să facă parte, alături de alte organizaţii umbrelă de pacienţi europene,(...) citeste mai departeProgram pilot de finanţare suplimentară a medicilor

Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru ca medicii să poată fi plătiţi, suplimentar, în funcţie de performanţă. Ministerul intenţionează să iniţieze un program pilot de finanţare suplimentară a(...) citeste mai departeLista unitatilor sanitare in care se distribuie voucherele pentru investigatiile necesare la(...)

Semnatarul contractului cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C a transmis la CNAS lista unităţilor sanitare în care se acordă(...) citeste mai departeA VII-a editie a Simpozionului Academician Nicolae Cajal

A VII-a editie a Simpozionului Academician Nicolae Cajal va avea loc in perioada 28 - 30 martie 2012 la Hotel Intercontinental, Sala Ronda. citeste mai departe