Campania Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet! Mesajul Presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Dr. Gheorghe Borcean

Campania Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet! Mesajul Presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Dr. Gheorghe Borcean
Medicii din România se simt și sunt responsabili de securitatea sanitară a cetățenilor, a pacienților. Chiar dacă noi, C.M.R., nu avem astăzi o cercetare statistică (profesionistă sau nu) asupra acestui subiect, știm cu toții din practica de zi cu zi că avem tot mai mulți și tot mai adesea pacienți care doresc să își ia infomații, diagnostice și terapeutice din medii neconvenționale, în speță internetul și rețelele de socializare, dar nu exclusiv.

Recunoaștem dezvoltarea societății în spiritul autonomiei persoanei, recunoaștem și apreciem dorința multora, oameni instruiți cu acces la mijloacele moderne, de a-și lua în mâna proprie sănătatea. Recunoaștem că internetul și instrumentele sale constituie un progres în științele comunicării și informaționale. Această evoluție nu poate și nu trebuie oprită.

Nu vrem să vorbim aici doar despre așa-zisa „informație medicală” pe care pacienții ar putea să o solicite și să o primească astfel. Vrem să arătăm opiniei publice că, spre deosebire de medicii personal din sănătate, cel care dă informația pe net sau pe rețelele de socializare este cel mai adesea un anonim sau un neidentificabil, situat oriunde în lume și care nu își asumă nicio răspundere pentru informația sau sfaturile pe care le oferă.

Personalul din sănătate este ținut de lege, în toate țările din lume, să aibă o răspundere pentru faptele sale – penală, civilă, disciplinară, administrativă. Mai mult, noi avem obligația de a avea o asigurare de răspundere civilă pentru daune, ceilalți nu!

Judecarea neconformităților noastre este reglementată prin acte normative, în felul acesta sistemul sanitar oficial, statul, oferă garanții cetățenilor săi, pacienților.

Din contră, apelarea la mijloacele terapeutice neconvenționale nu oferă nici garanția formării academice a celor care oferă astfel de servicii, nici garanții juridice pentru cel care le primește.

Noi știm că un sfat cu caracter medical, dat în baza unor informații subiective, adesea incomplete, nu poate sta la baza unei indicații terapeutice corecte, complete și adaptată personal solicitantului.

Ne-am întrebat și noi, medicii români și colegi de-ai noștri din țări europene, care este cauza pentru care constatăm din ce în ce mai mult că cetățenii aleg mijloace neconvenționale de diagnostic și tratament, fie că este vorba despre mediul virtual sau așa-zisele “medicini alternative”, toate acestea cel mai adesea practicate de către nemedici. Pe de o parte, pentru că în zi de azi, aproape orice sistem, structură încetățenită, sunt contestate ca valoare, eficiență, principii etice.

Pentru că, de vreme ce aceste mijloace există, este dreptul cetățeanului de a le accesa în virtutea autonomiei sale.

Pentru că cetățeanul, pacientul, nu mai este convins că medicul îi vrea binele; el poate crede că relația cu medicul îi aduce acestuia din urmă un avantaj mai mare decât beneficiul pe care medicul îl oferă pacientului!

Și chiar dacă mai crede că medicul îi vrea binele, adesea se întreabă pacientul cum și de unde știe medicul care este binele său.

Pentru că medicina a devenit tot mai tehnică și mai centrată pe principii economico-financiare, de piață, pentru că a fost tot mai mult trivializată prin abordări extraprofesionale, sau cel puțin așa pare din perspectiva publicului și pentru că adesea medicul, prin birocrația sistemului și în cerința mult trâmbițată a “calității” bazate pe evidențe tehnice, nu mai are timpul de a comunica cu pacientul, iar acesta din urmă crede că doar așa este medicina zilelor noastre și se vede îndreptățit astfel de a solicita aceleași servicii specifice de oriunde.

Pentru că s-a creat noțiunea de piață de servicii medicale, lucruri care creează confuzie cu piața de orice fel de servicii medicale.

Pentru că examinarea clinică directă și nemijlocită a devenit desuetă în ochii multor generații recente de tineri medici.

Pentru că pacientul, în mod inconștient, dorește toate acestea și le caută oriunde.
Avem deci și o problemă cu noi înșine pe care o semnalăm de câțiva ani.

Mai vedem un mare pericol în ceea ce privește confidențialitatea datelor cu caracter personal.

Există astăzi dispozitive și programe care își adaugă calificativul “medical” pentru a câștiga încrederea utilizatorilor și care ulterior folosesc informațiile în folosul exclusiv al proprietarului rețelei. În felul acesta, pacientul nu mai este o persoană umană, așa cum dorește el să fie privit (trup, suflet și spirit), ci este doar o informație.

Și cel mai important! Aproape toate abordările mijloacelor neconvenționale se sfârșesc cu sfatul de a consulta totuși un medic. Or, atunci când aceasta se întâmplă, se poate să fie prea târziu!

DESPRE UTILITATEA CAMPANIEI NOASTRE

Sigur nu ne temem că am putea rămâne fără pacienți!

Este utilă campania pentru conștientizarea opiniei publice asupra pericolelor care o pândesc. Poate fi utilă și medicilor pentru a-i face să își pună problema cauzelor care au dus la situația prezentă și la pericolele din viitor. Să ne înțelegem, medicul contemporan nu mai poate trăi și nu mai poate practica medicina și acumularea contemporană de informație fără informația de pe internet. Medicul de astăzi nu mai poate concepe medicina fără posibilitatea consultului prin mijloacele online. Spre deosebire de ceea ce înainte am arătat, telemedicina este reglementată și se supune normelor juridice, etice și deontologice, ea este un consult la distanță între doi sau mai mulți profesioniști.

Campania noastră nu este menită să critice sau să combată ceva, nu facem prin aceasta decât să recunoaștem o stare de fapt, o evoluție viitoare și să atragem atenția nouă și pacienților, asupra faptului că spre deosebire de orice alt principiu, doar în medicina tradițională practica se desfășoară astfel: medicul observă, își ia informația, își face o ipoteză de lucru, lucrând asupra ei o transformă într-o teză, obține rezultatul, îl confirmă statistitic și din experiența altora și, cel mai important, reproduce rezultatul întotdeauna în situații identice.

CONCLUZII

Mergeți la medic pentru orice problemă de sănătate!
Aveți încredere în medicul Dumneavoastră!
Urmați sfaturile și indicațiile medicale!
Nu întârziați în suferința Dumneavoastră apelând la mijloace alternative!
Nu vă asumați riscuri care vă pot afecta iremediabil sănătatea!
NU EXISTĂ BOLI, CI BOLNAVI!


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Campania Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet! Mesajul Presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Dr. Gheorghe Borcean" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Alexandra Buzoianu
Email:alexandra.buzoianu@cmr.ro
Telefon:0742497087

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Campanie de donare de sange „Daca sangele inseamna viata, donarea inseamna speranta!”

Campania de donare de sânge „Dacă sângele înseamnă viaţă, donarea înseamnă speranţă!” a fost lansată în 9 aprilie la ROMEDICA. citeste mai departeCongresul National Bolile Cronice Netransmisibile 2016 Bilantul unui eveniment care si-a atins(...)

Prevenția bolilor cronice netransmisibile, creșterea nivelului de educație medicală, precum și sporirea gradului de informare la nivel populațional în România, au reprezentat câteva dintre cele mai(...) citeste mai departePreturile de decontare ale medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale(...)

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii a aprobat proiectul de Ordin privind aprobarea metodologiei de clacul, a Listei şi preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul(...) citeste mai departeDezbatere publica la Ministerul Sanatatii, vineri, 28.08.2015, ora 10:00

În baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Sănătăţii organizează vineri, 28 august 2015, ora 10.00 la sediul Ministerului Sănătății,(...) citeste mai departeBREAKING NEWS SANATATE: Patriciu Achimas-Cadariu, validat de comisiile de specialitate din(...)

Patriciu Achimas-Cadariu a primit aviz favorabil din partea comisiilor de sanatate reunite, pentru preluarea conducerii Ministerului Sanatatii citeste mai departe