Scrisoare deschisa

Domnului Prim-Ministru Mihai Tudose, Guvernul României
Domnului Ministru Florian-Dorel Bodog, Ministerul Sănătății

Stimați domni,

Instituțiile semnatare vă roagă să luați măsurile necesare pentru asigurarea accesului populației la măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu HIV. Reamintim faptul că, deși România se află printre țările puternic afectate de bolile transmisibile (hepatite, TBC, HIV, sifilis etc.) programele naționale de sănătate se reduc la diagnostic și tratament.

Conform recomandărilor internaționale (OMS, UNAIDS), un răspuns național eficient la infecția cu HIV impune intensificarea eforturilor de prevenire, atât în rândul populației generale, cât și la nivelul grupurilor vulnerabile. Totuși, în ultimii 15 ani, majoritatea acțiunilor de prevenire HIV (cu excepţia intervenţiilor de prevenire a transmiterii materno-fetale şi a celor de testare) au fost derulate de organizații neguvernamentale și finanțate predominant din surse internaționale.

În lipsa unor politici și eforturi naționale concertate de prevenire HIV și a unui mecanism de finanțare a sectorului neguvernamental, în perioada 2007-2016, numărul de cazuri HIV/SIDA nou diagnosticate a crescut în rândul tuturor grupurilor populaționale (total 7.139 cazuri noi, în medie 714 cazuri/an), creșteri dramatice înregistrându-se și la nivelul grupurilor vulnerabile.

Subliniem faptul că resursele naționale și europene (de ex. cele de la bugetul de stat și fondurile structurale) alocate în prezent pentru sănătate nu sunt destinate implementării intervențiilor de prevenire HIV, acestea acoperind în continuare serviciile publice de diagnostic și tratament și formarea cadrelor din domeniul sanitar.

Astfel, în calitate de membri ai Comitetului Național de Coordonare HIV/SIDA și Tuberculoză, vă solicităm sprijinul în a asigura conlucrarea dintre toate structurile responsabile de HIV/SIDA din cadrul și din subordinea Ministerului Sănătății, pentru a întreprinde măsurile necesare accesării fondurilor norvegiene și europene disponibile în vederea finanțării activităților de prevenire HIV în România.

Cu considerație,
ARAS - Asociația Română Anti-SIDA, Maria Georgescu, Director Executiv
ACCEPT, Florin Buhuceanu, Președinte Executiv
Tineri pentru Tineri, Adina Manea, Director Programe
PSI Romania, Luiza Rotaru, Reprezentant Legal
Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), membră COPAC, Iulian Petre, Director Executiv
Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, Prof. Dr. Gilda Popescu, Manager și Dr. Domnica Chiotan, Corespondent Național Date TB
Fundația Romanian Angel Appeal, Silvia Asandi, Manager General
Fundația Alături de Voi România, Angela Achiței, Președinte
Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), membră COPAC, Ștefan Răduț, Vicepreședinte
Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS), Dana Farcășanu, Președinte Executiv
Asociația Romană a Bolnavilor de Tuberculoză (ARB TB), Marius Dumitru, Președinte
Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), Carmen Suraianu, Director Executiv
Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv
Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Dr. Cristina Șiclovan, Consilier Superior, Direcția Programe Curative
Fundația „Health Aid” România, Ernestina Rotariu, Președinte Executiv

"Scrisoare deschisa ARAS in vederea identificarii unor masuri in ceea ce priveste prevenirea imbolnavirii cu HIV" adaugat de Comunicate Medicale

Email:aras@arasnet.ro
Telefon:+(4021) 319.07.71

Tratamentele efectuate in strainatate de victimele din Colectiv, gratuite si in urmatorii 2 ani

Răniții din accidentul de la Clubul Colectiv vor beneficia în continuare de susținerea statului pentru tratamentele în străinătate până la sfârșitul anului 2018, conform unei ordonanțe de urgență(...) citeste mai departe

Campania “Nu am facut destul” – la final

Campania “Nu am facut destul”, campanie dedicata preventiei cancerului la san, se va incheia la sfarsitul lunii octombrie. citeste mai departe

UMF Carol Davila premiata in cadrul Galei Premiilor Edumanager.ro!

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti a primit în cadrul primei ediții a Galei Premiilor Edumanager.ro, pe data de 03.12.2013, „Premiul de excelență pentru cele mai multe(...) citeste mai departe

Informatii de ultima ora si speakeri reputati la cea de-a IV-a Conferinta Managementul(...)

În perioada 22-23 noiembrie s-a desfășurat la București cea de-a IV-a Conferință Managementul Dislipidemiilor, al Obezității și al Sindromului Metabolic, eveniment care a prezentat în premieră cele(...) citeste mai departe

Inspectia Sanitara va avea un comandament de control pe litoral