Organizațiile semnatare atrag atenția Ministerului Sănătății că, din cele 28 de medicamente esențiale pentru pacienții cu TBC, 15 medicamente sunt raportate a avea discontinuități sau dificultăți de aprovizionare, ele nefiind procurate din fondurile Programului Național de Tuberculoză.

„Situaţia pacienților cu tuberculoză se agravează și contribuie la creșterea numărului de pacienți infectați cu tuberculoză rezistentă la tratament (fenomen constatat chiar în Strategia Națională de Control al Tuberculozei în România)”, constată semnatarii scrisorii.

Peste 1300 de pacienți și cetățeni români au trimis în ultimele săptămâni emailuri către autoritățile române în încercarea de a-i face conștienți de problemă.

Printre semnatarii scrisorii se numără Parteneriatul Stop TB România, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Salvați Copiii și organizații internaționale ca TB Europe Coalition, European Public Health Alliance sau TB Alert UK.

În prezent, majoritatea medicamentelor esențiale pentru bolnavii cu tuberculoză sunt asigurate în România prin donații provenite de la câteva organizații internaționale, care suplinesc inclusiv din punct de vedere logistic procurarea acestor tratamente. Reprezentanți ai acestor organizații internaționale se numără de altfel printre semnatarii scrisorii deschise. Alocarea de fonduri internaționale cu scopul achiziției de medicamente pentru TBC va înceta în 2018 sau va fi diminuată considerabil. Este nevoie urgentă ca până în martie 2018, Guvernul României să ia măsurile legislative și logistice necesare pentru a putea asigura integral accesul pacienților la aceste medicamente esențiale.

Un studiu al Observatorului Român de Sănătate analizează în detaliu situația medicamentelor pentru TBC în România și arată că din cele 28 medicamente considerate esențiale de Organizația Mondială a Sănătății, în România 6 nu sunt incluse pe lista medicamentelor rambursate pentru bolnavii cu TBC, 11 nu au atribuit un preț de decontare și 15 nu au fost achiziționate de Ministerul Sănătății din fondurile destinate special pacienților cu TBC.

Studiul integral poate fi descărcat de aici - http://health-observatory.ro/wp-content/uploads/2017/10/ORS_raport_tuberculoza_2017.pdf

"42 de organizatii nationale si internationale de pacienti si cu activitate in sanatatea publica solicita Guvernului Romaniei, printr-o scrisoare deschisa, adoptarea masurilor necesare pentru a preintampina o criza a medicamentelor esentiale bolnavilor cu tuberculoza " adaugat de Comunicate Medicale

Email:contact@health-observatory.ro

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa investeasca 8 milioane de lei pentru reabilitarea(...)