8 martie 2018. Ziua Mondiala a Rinichiului. Rinichiul si sanatatea femeii

8 martie 2018. Ziua Mondiala a Rinichiului. Rinichiul si sanatatea femeii
Pe 8 martie 2018 sunt sărbătorite concomitent Ziua Mondială a Rinichiului, precum şi Ziua Mondială a Femeii. Este un bun prilej de a aduce în lumină particularităţile patologiei renale la sexul feminin.

Femeia secolului XXI este o femeie activă, implicată în activităţi sociale, profesionale,sportive și politice, dar care continuă să își păstreze rolul primordial în familie. În acest context,o serie de afecţiuni considerate clasic apanajul sexului masculin au devenit din ce în ce mai frecvente la femei, ca urmare a expunerii crescute la diverşi factori nocivi: sociali, dietetici, de mediu. În ultimii ani, guta, diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare sunt consemnate cu oincidenţă în creştere la femei, având impact asupra sănătății rinichiului.

Prevalența bolii cronice de rinichi (BCR) la sexul feminin a marcat o creştere considerabilă în ultimele decenii, depășind ponderea bărbaților care suferă de această afecțiune. Femeile cu BCR înregistrează mai frecvent probleme de abord vascular, ajung mai tardiv îndializă şi beneficiază mai rar de transplant renal, în comparație cu bărbații; din postura dedonator al unui rinichi, femeile îşi depăşesc, însă, partenerii de sex opus.

Unele boli renale afectează cu predilecţie sexul feminin: infecţiile de tract urinar (ITU) şinefropatia lupică.

Infecţiile de tract urinar sunt consemnate preponderent în rândul femeilor adulte, dar potapărea şi în copilărie, la pubertate sau după menopauză. Deşi ITU la femeia adultă este, cel maiadesea, o infecţie necomplicată, cu un curs evolutiv benign, ea afectează în mod negativ calitatea vieţii prin frecvență şi recurență crescute; utilizarea nejudicioasă a antibioticelor în ITU necomplicate a contribuit la apariţia multirezistenţei germenilor la antibacterienele uzuale. ITU recurentă la vârsta copilăriei este datorată adesea unei malformaţii renale, în timp ce apariția sa în menopauză este favorizată de modificările hormonale specifice acestei perioade de viață.

Lupusul eritematos sistemic (LES) este o afecţiune autoimună care apare, în peste 90% dincazuri, la femei, iar nefropatia lupică, complicaţie extrem de frecventă, afectează în mod negativsupravieţuirea pacientelor. Din fericire, ultimele decenii au înregistrat progrese considerabileprivind tratamentul nefropatiei lupice.

Cel mai important impact al sănătăţii rinichiului este vizibil la femeile gravide. Sarcina se asociază cu risc crescut de ITU, preeclampsie sau eclampsie, afecţiuni ce pun în pericol atât viațamamei, cât şi a fătului. Bolile renale preexistente – cum ar fi nefropatia diabetică sau nefropatialupică – se pot exacerba/agrava în timpul sarcinii. Femeile cu BCR preexistentă sarcinii au risc crescut de avort spontan, hipertensiune arterială sau evoluție către necesitatea dializei.

DE REȚINUT!

• Educarea femeilor în scopul cunoașterii şi prevenirii factorilor care predispun la ITU,precum şi utilizarea judicioasă a antibacterienelor în ITU necomplicate, sunt măsuri importante ale programului de prevenție a bolilor de rinichi.
• Diagnosticarea precoce a lupusului eritematos sistemic şi monitorizarea activă apacientelor într-un cadru medical, adesea multidisciplinar, sunt premisele controluluicomplicațiilor renale ale acestei afecțiuni.
• Gravidele trebuie educate să se prezinte periodic la medic pentru a putea fi monitorizate. Analize precum creatinina, ureea și acidul uric serice, examenul urinei și urocultura, alăturide controlul periodic al valorilor presiunii arteriale sunt suficiente pentru prevenirea uneiafecțiuni renale în sarcină sau diagnosticarea precoce a unei boli de rinichi preexistente.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"8 martie 2018. Ziua Mondiala a Rinichiului. Rinichiul si sanatatea femeii" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Liana Subtirelu
Email:liana.subtirelu@cmb.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Merck si Samsung Bioepis au incheiat un acord de dezvoltare si comercializare a produselor(...)

Merck, cunoscută în afara Statelor Unite şi Canadei sub numele MSD şi Samsung Bioepis Co., Ltd., au încheiat un acord pentru dezvoltarea şi comercializarea de produse biosimilare pre-specificate(...) citeste mai departeDr. Raed Arafat, noul ministru al Sanatatii

Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a fost numit în funcţia de ministru al Sănătăţii, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale. citeste mai departeComunicat de presa privind videoconferinta sustinuta de secretarul de stat Raed Arafat cu(...)

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a convocat în data de 5 august 2013 o videoconferință la care au participat: şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, col.(...) citeste mai departeDiferentele dintre o Asigurare Privata de Sanatate si Cardul European de Sanatate

Institutul Național de Statistică (INS) arată că în anul 2012, peste 11 milioane de români au calătorit în Uniunea Europeană pentru vacanțe sau business, dar și în Statele Unite ale Americii, Asia(...) citeste mai departeRoche a achizitionat compania mtm Laboratories AG, extinzandu-si astfel gama testelor de diagnostic(...)

Roche a anuntat de curand ca a semnat un acord prin care va achizitiona mtm Laboratories AG (mtm), o companie privata cu sediul in Heidelberg, Germania. citeste mai departe