Nou program de interes naţional, "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice"

Nou program de interes naţional,
La propunerea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Guvernul României a aprobat un program care vizează dezvoltarea unei reţelei de cămine pentru persoane vârstnice, finanţate de la bugetul de stat.

Programul ”Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice” se adresează, în primul rând, autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale care decid până la data de 31 martie 2011, dacă se înscriu în acest program şi doresc înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au în subordine şi care sunt menţionate în Hotărârea adoptată de Guvern.

Potrivit ministrului Sănătăţii, pot accesa acest program şi alte autorităţi locale care au în subordine spitale ce nu au fost menţionate explicit în actul normativ.

Programul se va derula pe o perioadă de aproximativ 3 ani, începând cu prima zi a lunii aprilie 2011 şi până în data de 31 decembrie 2013 şi are ca scop asigurarea unei îngrijiri de lungă durată şi de calitate pentru persoanele vârstnice care şi-au pierdut autonomia funcţională şi nu-şi mai pot continua viaţa în condiţii de siguranţă la propriul domiciliu

Timp de 33 de luni, căminele nou înfiinţate în acest program vor fi finanţate de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Bugetul total este de 200.000 000 lei, iar pentru anul acesta va fi alocată suma de 55.000 000 lei.

Ministerul Sănătăţii estimează că, prin acest program vom putea asigura îngrijirea şi asistarea unui număr cuprins între 1500-4200 persoane vârstnice, în funcţie de câte din unităţi sanitare propuse de către noi vor fi reorganizate.

Conform datelor Ministerului Muncii, în prezent, în România există un număr insuficient de cămine pentru persoane vârstnice, raportat la cel al persoanelor vârstnice care au nevoie de servicii sociale. Astfel, la sfârşitul anului trecut erau înregistrate 130 cămine, din care 77 cămine publice cu capacitate totală de 5 304 locuri şi 53 cămine ale asociaţiilor şi fundaţiilor cu o capacitate de 1850 locuri. În acelaşi timp, numărul solicitărilor pe listele de aşteptare era de 4180 de persoane.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că personalul sanitar din cele 67 unităţi sanitare, însemnând 677 de medici şi 2.085 de asistenţi medicali va fi preluat în cadrul căminelor pentru vârstnici sau pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeaşi specialitate.

“Nimeni nu îşi va pierde locul de muncă, avem nevoie de personal calificat”, a afirmat CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii.

„Este pentru prima dată când statul finanţează, integral de bugetul de stat, fără implicarea autorităţilor locale sau a ONG-urilor o serie de unităţi destinate îngrijirii persoanelor vârstnice”, a mai adăugat ministrul Cseke.

De asemenea, pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare în anumite zone ale ţării, la iniţiativa autorităţilor locale există posibilitatea înfiinţării unor centre de permanenţă, în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 7/2011, a căror finanţare va fi asigurată din fonduri bugetare.

Centrele de permanenţă vor asigura asistenţa medicală primară în zilele săptămânii, de luni până vineri, între orele 15- 8 h, şi sâmbătă-duminică, 24 de ore din 24, contribuind semnificativ la accesul direct şi imediat al pacienţilor la orice oră la servicii medicale.


"Nou program de interes naţional, "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice"" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii: Sorina Pintea s-a intalnit cu personalul medical si conducerea Spitalului(...)

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, s-a întâlnit în această dimineaţă cu personalul medical şi conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri. citeste mai departeRomania si Bulgaria vor semna un acord de cooperare privind accesul pacientilor la medicamente

Guvernul a aprobat astăzi, prin Memorandum, negocierea și semnarea unui acord de cooperare cu Bulgaria al cărui cadru va asigura accesul pacienților la medicamente. În acest fel, pacienții din ambele(...) citeste mai departeMinisterul Sănătăţii a finalizat procesul de clasificare a unităţilor sanitare în 45% din judeţele(...)

Ministerul Sănătăţii a finalizat procesul de clasificare a unităţilor sanitare, în funcţie de competenţă, în 45% din judeţele ţării. Astfel, în 19 judeţe (Brăila, Bistriţa Năsăud, Buzău, Bihor,(...) citeste mai departeConferinta PRIA Drugs and Medicine Publicity

Conferinţa PRIA Drugs and Medicine Publicity, eveniment organizat de PRIAevents în data de 15 februarie 2017, începând cu ora 10.00, îşi propune să aducă în atenţia publicului teme actuale, de(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii: Furnizorii de servicii medicale private au beneficiat de fonduri mult mai(...)

Dezvoltarea spitalelor private s-a făcut pentru o bună perioadă de timp pe baza susținerii cu fonduri din partea sistemului public de asigurări de sănătate, se arată într-un raport al Ministerului(...) citeste mai departe