COMUNICAT DE PRESA: EuroMelanoma Day 2014

COMUNICAT  DE PRESA: EuroMelanoma Day 2014
În parteneriat cu cea mai mare asociaţie europeană de dermatologie, Academia Europeană de Dermatologie şi Venerologie (EADV), Societatea Română de Dermatologie (SRD) va demara în aceasta vară o amplă campanie de informare în ceea ce priveşte depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat.

Acţiunea SRD, organizată cu prilejul celei de a IX-a ediţii a EuroMelanoma Day, este o continuare a campaniilor derulate în anii precedenţi. Astfel, SRD şi-a propus să aducă medicii dermatologi tot mai aproape de pacienţi în lupta contra cancerului de piele, aceştia urmând să ofere informaţii şi să acorde consultaţii gratuite populaţiei aflate pe Litoralul Marii Negre, în staţiunile: Eforie Nord, Neptun şi Jupiter şi elevilor din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Tg. Mureş, Oradea şi Craiova.

“Am demarat această acţiune cu scopul de a sensibiliza populația la problema cancerelor de piele. Ne propunem să convingem opinia publică să conştientizeze pericolul expunerii la radiaţiile solare, dar şi să încurajam prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele” a declarat Prof. dr. Alexandru Tătaru, preşedintele SRD.

Campania „ CANCERUL DE PIELE POATE FI IDENTIFICAT!” se va desfăşura simultan în cele trei staţiuni, în perioadele - 25 – 27 iulie, 22-24 august si 29-31 august în intervalul 08.00-17:30. Astfel, în locurile ce vor fi special amenajate minimum 12 medici dermatologi din ţară, câte patru în fiecare staţiune (cărora li se vor adăuga medici din Constanţa), vor oferi consultaţii şi informaţii gratuite pacienţilor, dar şi turiştilor doritori de investigaţii de prevenţie. Pe lângă pliantele informative legate de depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, aceştia vor mai primi şi mostre de creme fotoprotectoare.

În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ, în perioada 02 – 15 iunie 2014 medicii se vor deplasa în liceele din Bucureşti., Iaşi, Cluj, Tg. Mureş, Oradea şi Craiova.

„Din nefericire, prevalenţa cancerelor de piele creşte, motiv pentru care considerăm foarte utilă campania de faţă. Aceasta îşi propune depistarea precoce a leziunilor cu potential malign sau a tumorilor maligne în stadiul incipient. În continuare, susţinem necesitatea educării populaţiei în legătură cu această problemă încercând să subliniem o dată în plus importanţa măsurilor profilactice, posibilităţile de depistarea precoce a leziunilor şi modalităţilor terapeutice existente în România şi la nivel mondial”, a declarat dr Alin Nicolescu, secretarul general al SRD.

Cancerul de piele poate fi prevenit !, spune Prof. dr. Alexandru Tătaru. Cum? „Evitați arsurile solare, utilizați produse de fotoprotecție şi reduceți numarul de vizite la saloanele de bronzaj artificial”. De asemenea, cancerul de piele poate fi depistat precoce, ne asigură specialiştii. „Pentru aceasta se impune examinarea anuală de către dermatologi, dar şi auto-examinare și consult dermatologic în cazul apariției unor leziuni suspecte . Leziunile suspecte sunt acele tumori ale pielii nou apărute sau tumori vechi care cresc repede in dimensiuni, care își schimbă culoarea sau care sângerează spontan”, a mai precizat preşedintele SRD.

DATE STATISTICE:
În cadrul campaniei Euromelanoma Day 2013 în România au fost consultaţi aproximativ 3000 de pacienti dintre care 58% de sex feminin şi 42% de sex masculin.
Dintre aceştia:
- 4 pacienţi au fost diagnosticaţi cu melanom
- 406 pacienţi (15%) au fost diagnosticaţi cu nevi atipic
- 96 pacienţi (4%) pacienţi au fost diagnosticaţi cu cheratoză actinică
- 15 pacienţi ERE (1%) diagnosticaţi cu carcinom bazocelular (CBC)
- 1 pacient a fost diagnosticat cu carcinom cu celule scuamoase
- 345 pacienti (13%) au fost diagnosticaţi cu alte boli, inclusiv keratoza seboreciă, angioame, dermatofibroame, nevi Spitz, nevi Sutton, dermal naevi, nevi congenitali, papiloame, acnee, naevi albaştri, psoriazis şi pitiriazis versicolor.

În anul 2006 au fost consultaţi 784 pacienti, în anul 2007 - 637 pacienti, în 2008-2092 pacienţi, în 2009-peste 3000 de persoane, în 2011 au fost consultaţi gratuit 3124 de pacienţi la nivel naţional iar în 2012 – 2964 de persoane.

Mare parte din leziunile diagnosticate sunt cauzate de expunerea indelungata si neprotejata la soare.

Despre Societatea Română de Dermatologie

Societatea Română de Dermatologie (SRD) este o asociatie profesionala si stiintifica a medicilor dermatovenerologi din România, fondata în anul 1928 si afiliata Asociatiei Medicale Romane (AMR). Colaboreaza strans cu Academia Europeana de Dermatovenerologie (EADV).
SRD participă din 2006 la programul „Euromelanoma Day”.

Campaniei „CANCERUL DE PIELE POATE FI IDENTIFICAT !” s-au alăturat ca sponsori: Eau thermale Avene, LEO Pharma, Myriad, Bristol-Myers Squibb, Eucerin, precum şi Academia Europeană de Dermatologie şi Venerologie (EADV) si Asociatia Europeana de Dermatologie si Oncologie (EADO) în calitate de parteneri.

"COMUNICAT DE PRESA: EuroMelanoma Day 2014" adaugat de Comunicate Medicale

Email:media@srd.ro
Telefon:0754016751

Campania „Un viitor fara pata” – in Parlamentul Romaniei