Noutatile in abordarea clinica a diabetului zaharat si a bolilor din sfera metabolica, dezbatute de profesionisti in cadrul Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul”

Noutatile in abordarea clinica a diabetului zaharat si a bolilor din sfera metabolica, dezbatute de profesionisti in cadrul  Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul”
Prevenția, procesul de diagnostic, controlul diabetului și al afecțiunilor din sfera metabolică și nutrițională se află în centrul dezbaterilor științifice, în cadrul simpozionului „Diabet, Sindrom Metabolic și alte Boli legate de nutriție” , care are loc sâmbătă, 12 noiembrie 2016, la Craiova.

Evenimentul face parte din Campania Națională „Controlează-ți Diabetul” și aduce în prim-plan noutățile în managementul diabetului zaharat, în vederea perfecționării specialiștilor din echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu diabet.

Participanții au prilejul să exploreze date despre direcțiile actuale din practica medicală, raportat la gestionarea diabetului zaharat, soluții de optimizare a îngrijirii medicale a persoanelor cu diabet și să dezbată importanța screeningului și a diagnosticului precoce în controlul afecțiunii.

„Într-un context internațional în care numărul persoanelor cu diabet este în creștere, îmbunătățirea permanentă a practicii clinice a medicilor diabetologi și a celor din specialități conexe este esențială în vederea îmbunățirii managementului diabetului zaharat și, implicit, a asigurării unui control eficient al afecțiunii. Iar prin acest simpozion exact asta urmărim: extinderea cunoștințelor și perfecționarea specialiștilor care tratează persoanele cu diabet. Simpozionul le facilitează accesul la informații actualizate din practica clinică, la ultimele recomandări, în conformitate cu ghidurile internaționale, în ceea ce privește gestionarea diabetului zaharat, oferind totodată posibilitatea unui schimb de experiențe cu unii dintre cei mai apreciați profesioniști din domeniul diabetologiei românești și din ariile medicale conexe.” a declarat prof. univ. dr. Maria Moța, Membru în Consiliul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului și Coordonatorul științific al evenimentului.

Simpozionul „Diabet, Sindrom Metabolic și alte Boli legate de nutriție” include patru sesiuni științifice, concentrate pe principalele componente ce privesc problematica diabetului zaharat:
• Screening, Diagnostic, Control în diabetul zaharat
• Managementul clinic în diabetul zaharat de tip 2 - abordarea centrată pe pacient
• Complicații și comorbidități în diabetul zaharat
• Alte aspecte terapeutice în diabetul zaharat

„Pentru a putea face față multiplelor provocări pe care le generează diabetul zaharat în practica clinică, ținând cont de numeroasele comorbidități pe care le are, este nevoie de o permanentă perfecționare a specialiștilor. Organizarea acestui simpozion, în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului, este o inițiativă cu dublu rol: de consolidare a educației medicale a profesioniștilor care îngrijesc persoanele cu diabet și de dezvoltare a colaborării multidisciplinare, precum și de creare a unui nucleu de specialiști care să aibă un rol activ în promovarea prevenției și a importanței diagnosticării precoce în diabetul zaharat.”, a declarat șef lucrări dr. Cornelia Bala, Președintele Asociației Române de Educație în Diabet.

Temele dezbătute în cadrul sesiunilor științifice se referă la: Screeningul și diagnosticul bolilor metabolico-nutriționale: diabet zaharat, obezitate, dislipidemii, sindrom metabolic; Explorarea complicațiilor cronice în diabetul zaharat; Evaluarea riscului cardiovascular la pacientul cu diabet sau Complexitatea și provocarea insulinoterapiei.

De asemenea, mai sunt abordate și: Dietoterapia în diabetul zaharat de tip 2; Tulburări de comportament alimentar; Prevenția diabetului zaharat de tip 2; Actualități în managementul dislipidemiilor în diabetul zaharat; Explorarea complicațiilor cronice în diabetul zaharat; Evaluarea riscului cardiovascular la pacientul cu diabet; Hipertensiunea arterială și diabetul zaharat; Boala cronică de rinichi în diabetul zaharat;

Lectorii din cadrul simpozionului sunt profesioniști cu vastă experiență în domeniul diabetului zaharat și al patologiilor conexe: prof. dr. Maria Moța, prof. dr. Romulus Timar, prof. dr. Nicolae Hancu, prof. dr. Gabriela Radulian, prof. dr. Gabriela Roman, prof. dr. Amorin Popa, prof. dr. Doina Catrinoiu, prof. dr. Radu Lichiardopol, prof. dr. Eugen Moța, conf. dr. Magdalena Moroșanu, conf. dr. Cristian Guja, conf. dr. Mihai Bogdan, conf. dr. Adrian Vlad, șef lucrări dr. Cornelia Bala, șef lucrări dr. Anca Crăciun, șef lucrări dr. Simona Popa, dr. Adina Popa, dr. Magdalena Roșu.

Simpozionul este creditat cu puncte EMC.

Ajunsă la a IX-a ediție, Campania Naţională „Controlează-ţi diabetul” se derulează în perioada 12-14 noiembrie 2016, la Craiova, în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului. Continuând inițiativele din edițiile anterioare, campania cuprinde o serie de activități dedicate atât educației medicale și dezvoltării profesionale a medicilor implicați în managementul diabetului zaharat, cât și informării și educării publicului larg cu privire la importanța prevenției și controlului diabetului.

Organizatori științifici: Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova și Asociația Română de Educație în Diabet

Parteneri științifici: Societatea de Neuropatie Diabetică – NeuroDiab și Asociația de Podiatrie

Management eveniment: Sănătatea Press Group - Expertul tău în comunicare pe domeniul medical.


Download comunicat DIABET, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE - OPTOMETRIA AZI, conferinta nationala de optometrie, workshp-uri si expozitie de optica si optometrie la Universitatea Politehnica Bucuresti Download fisier atasat comunicatului

"Noutatile in abordarea clinica a diabetului zaharat si a bolilor din sfera metabolica, dezbatute de profesionisti in cadrul Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul” " adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:editor@sanatateapress.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Lupta impotriva diabetului continua! A V-a editie a Campaniei Controleaza-ti Diabetul are loc la(...)

Campania Naţională “Controlează-ţi Diabetul” continuă cu cea de a V-a ediție, la Cluj-Napoca, care se va desfăşura în perioada 14-16 noiembrie 2013, pentru a atrage atenţia cu privire la incidenţa(...) citeste mai departeAsociatia de Podiatrie ofera 50 de inscrieri gratuite pentru noi membri - Nu ratati primul curs de(...)

Sunteți asistent medical și doriți să vă dezvoltați cele mai importante abilități în îngrijirea podiatrică specifică piciorului diabetic? Vă invităm să deveniți parte din Asociația de Podiatrie! citeste mai departeCongresul Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, editia a 9-a

În ROMÂNIA există peste 1 milion de adulţi şi aproximativ 2800 de copii bolnavi de diabet. Statistica este cu atât mai îngrijorătoare cu cât stilul de viaţă nesănătos al românilor va face din ce în(...) citeste mai departeAl X-lea Congres al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Anul acesta se împlinesc 90 de ani de când injecția cu insulină a fost folosită pentru prima dată pe un pacient pentru tratarea diabetului. Acest moment important din istoria medicinei se întâmpla(...) citeste mai departePodiatria in Romania – de la o specialitate inexistenta, la o posibila noua disciplina de studiu

De la o specialitate medicală inexistentă în sistemul de sănătate din România, podiatria este tot mai aproape de concretizare, iar premisele de dezvoltare sunt promițătoare. citeste mai departe