Asociatia de Podiatrie, examinari de specialitate gratuite pentru persoanele cu diabet din Cluj-Napoca

Asociatia de Podiatrie, examinari de specialitate gratuite pentru persoanele cu diabet din Cluj-Napoca
Asociația de Podiatrie promovează îngrijirea corectă și completă a persoanelor cu diabet zaharat, pentru prevenirea și identificarea precoce a complicațiilor care pot să apară la nivelul picioarelor și asigurarea unei calități a vieții cât mai bune.

Astfel, 145 de persoane cu diabet din Cluj-Napoca au beneficiat de testări gratuite pentru depistarea complicaţiilor diabetului, în cadrul Clinicii de Podiatrie, într-un demers iniţiat de Asociaţia de Podiatrie, în parteneriat cu Asociația Româna de Educație în Diabet și Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

Persoanelor cu diabet le-au fost efectuate examinări complexe, care au inclus în primă fază măsurarea hemoglobinei glicate, care indică nivelul mediu al glicemiilor din ultimele 3 luni. Analiza este una esenţială pentru persoanele cu diabet şi ajută la monitorizarea tratamentului medicamentos şi/sau insulinic, a eficienţei regimului alimentar şi a bolii în general.

Testările au inclus şi o anamneză pentru stabilirea statusului de fumător şi a prezenţei hipertensiunii arteriale. Persoanele cu diabet au beneficiat şi de estimarea non-invazivă a riscului cardiovascular, realizată cu un dispozitiv special, care evalueaza cantitativ produșii avansați de glicare circulanți prin autofluorescență cutanată.

Pacienților prezenți la Clinica de Podiatrie le-au fost efectuate şi testari cu echipamentul Sudoscan. Acest test evaluează răspunsul galvanic al pielii, în scopul depistării precoce a neuropatiei de tip autonom.
Neuropatia diabetică periferică afectează jumătate dintre persoanele cu diabet şi presupune degenerarea nervilor în special la nivelul membrelor inferioare.

Persoanele cu diabet au beneficiat şi de un examen complet al piciorului. Acesta cuprinde examinarea obiectivă a piciorului, observarea aspectului pielii, unghiilor, a degetelor, precum și realizarea testelor de sensibilitate la nivelul acestuia. Astfel, medicii au examinat semnele motorii, senzitive şi autonome, pentru a depista eventualele disfuncţii ale nervilor de la nivelul piciorului.

Majoritatea pacienţilor testaţi au prezentat simptome specifice neuropatiei diabetice periferice (amorteli, intepaturi, senzatie de electrocutare, senzatie de arsură la nivelul picioarelor). În urma efectuării testelor de sensibilitate, s-a putut constata că acestea erau modificate față de normal și s-a putut identifica prezenţa neuropatiei diabetice. O pondere şi mai mare dintre clujenii examinați aveau diverse deformări ale piciorului (zone de hiperkeratoză şi calozități, picior Charcot, infecţii şi deformări ale unghiilor, fisuri interdigitale, unghii încarnate). Aproximativ șase dintre aceştia au necesitat asistenţă podiatrică de urgenţă pentru prevenirea ulceraţiilor. De altfel, câțiva pacienţi prezentau, la momentul examinării, atât mici amputaţii, cât şi leziuni ulcerative aflate sub tratament.

„Persoanele cu diabet este esențial să efectueze periodic, cel puțin o dată pe an, examenul de picior, pentru a depista apariţia neuropatiei diabetice și/sau a arteriopatiei diabetice, și pentru a se interveni în vederea întârzierii instalării oricărei mici probleme care prezintă risc de apariție a vreunei ulcerații. Specialiștii în îngrijirea piciorului, podiatrii, au un rol esențial în această ecuație, atât din punct de vedere preventiv, cât și curativ. De aceea este nevoie ca persoanele cu diabet zaharat să beneficieze de asistență podiatrică de specialitate. Asociația de Podiatrie promovează și susține dezvoltarea de echipe multidisciplinare, care să includă specialiști în podiatrie (asistenți medicali specializați în podiatrie și/sau podiatrii), și care să asigure persoanelor cu diabet îngrijirea necesară, pentru a menține o calitate a vieții acestora cât mai bună”, a declarat Dr. Norina Alinta Gâvan, preşedintele Asociaţiei de Podiatrie.

Echipa medicală care a efectuat testările a fost formată din voluntari ai Asociaţiei de Podiatrie, Dr. Camelia Vonica, Dr. Paula Avram, medici specialiști în diabet, nutriție și boli metabolice, Dr. Maria Bucur, medic specialist neurolog, Dr. Daniel Cosma, Dr. Diana Sima, Dr. Andreea Damian, Dr. Cristina Seneşan, medici rezidenți în diabet, nutriție și boli metabolice si As. Iuliana Stan, As. Mădălina Todea, asistenți medicali generalişti, în cadrul Clinicii de Podiatrie.

Pe lângă testările propriu-zise, persoanele cu diabet au completat chestionare pentru evaluarea calităţii vieţii în neuropatia diabetică. Pacienţii cunoscuţi cu această complicaţie au raportat, în general, o calitate mai scăzută a vieţii, comparativ cu cei nediagnosticaţi cu neuropatie diabetică.

Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea meseriei de podiatru, alături de informarea și educarea populației în domeniul îngrijirii eficiente a picioarelor.
Mai multe detalii despre proiectele Asociației de Podiatrie aflați accesând: www.podiatrie.ro

PR & Comunicare: Sănătatea Press Group, expertul tău în comunicare pe domeniul medical


Download comunicat DIABET, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE - OPTOMETRIA AZI, conferinta nationala de optometrie, workshp-uri si expozitie de optica si optometrie la Universitatea Politehnica Bucuresti Download fisier atasat comunicatului

"Asociatia de Podiatrie, examinari de specialitate gratuite pentru persoanele cu diabet din Cluj-Napoca" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:editor@santateapress.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Anunt intalnire pacienti cu diabet zaharat, 11 septembrie 2013, Cugir

Neuropatia Diabetică Periferică, afectează aproximativ 50% din pacienții cu diabet zaharat de tip I. Nediagnosticată și netratată la timp aceasta poate duce la deformări ale picioarelor,(...) citeste mai departe40 de săptămâni până la al 40-lea Congres Național al Societății Române de Diabet,(...)

Au mai rămas 40 de săptămâni până la startul unui eveniment aniversar: al 40-lea Congres Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, cu participare(...) citeste mai departe20 de ani de diabetologie modernă la Cluj-Napoca

În urmă cu 20 de ani, la data de 17 martie 1992, se deschidea Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice. De fapt tradiţia şi şcoala diabetologică Clujeană datează din 1963, când(...) citeste mai departeProdusele naturale, preferate in tratarea diabetului

Produsele naturale, preferate in tratarea diabetului Extractul din dud alb continut de Glykofit mentine sub control nivelul glicemiei! citeste mai departeConferinta de presa: Ziua Mondiala a Diabetului 2012 marcata la Oradea

La începutul lunii noiembrie 2012, după 18 luni de dezbateri pe tema bolilor cronice netransmisibile, Organizația Mondială a Sănătății a formulat pentru prima dată lista celor nouă(...) citeste mai departe