Cum este viața unui copil cu diabet în România?

Cum este viața unui copil cu diabet în România?
• Copiii cu diabet de la Spitalul „Marie S. Curie” (Budimex) și familiile acestora au participat sâmbătă, 13 noiembrie, la evenimentul „Viața cu Diabet” pentru a marca „Ziua Mondială a Diabetului” • Aproximativ 100 de copiii și părinți au lansat baloane albastre în curtea Spitalul „Marie S. Curie”, în semn de solidaritate cu persoanele cu diabet din întreaga lume • Costul mediu lunar pentru tratamentul unui copil cu diabet se ridică la 150-200 lei • Alimentația sănătoasă diversificată, dulciurile fără zahăr și activitățile fizice asigură unui copil cu diabet o viață normală

Copiii cu diabet zaharat, aflați în grija medicilor de la Spitalul „Marie S. Curie” (Budimex), și familiile acestora au marcat, sâmbătă, 13 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului în cadrul evenimentului „Viața cu Diabet”, organizat în amfiteatrul spitalului de Asociația pentru Copiii și Tinerii cu Diabet din Municipiul București și compania Houston NPA.
În București sunt peste 60.000 de persoane bolnave cu diabet dintre care 250 sunt copii. Costurile tratamentului pentru un copil cu diabet se ridică la 150-200 lei în medie pe lună, copiii beneficiind de circa 100 de doze de insulină gratuite.
“Copiii cu diabet din România duc o viață normală, având la dispoziție diferite sortimente de alimente și dulciuri fără zahăr, dar și tratamente de ultimă generație. De asemenea, părinții acestora au grijă să îi implice în activități sportive apropiate vârstei fiecăruia. Insulina poate fi procurată ușor, iar dozele pe care le primesc lunar gratuit acoperă în mare parte nevoile unui copil cu diabet. Problema este mai mult legată de posibilitățile financiare ale părinților pentru că unii copii au nevoie de 150 de doze lunar”, a declarat dr. Mihaiela Mihu, președintele Asociației pentru Copiii și Tinerii cu Diabet din Municipiul București, în cadrul evenimentului „Viața cu Diabet”.
Aproape 80 de părinți au aflat, în cadrul evenimentului „Viața cu Diabet”, mai multe despre particularitățile îngrijirii copilului cu diabet, despre automonitorizarea și monitorizarea acestuia, despre terapiile moderne și noile descoperiri la nivel mondial, despre metodele de administrare corectă a insulinei, despre efectele benefice ale activităților sportive pentru o persoană cu diabet, despre rolul familiei și al specialiștilor în integrarea socială a copilului care suferă de diabet, despre drepturile și facilitățile copilului cu diabet din România.
Invitații evenimentului care au oferit părinților informații pe subiectul evenimentului au fost: dr. Mihaiela Mihu, medic primar pediatru în cadrul Spitalul pentru Copii “Marie S. Curie” București, prof. dr. Ioana Micle, medic primar în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, dr. Elena Rodica Perciun, medic diabetolog în cadrul Institutului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice “Prof.Dr. N.C.Paulescu”, Marcela Căușneanu, psiholog în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Marie S.Curie” București, Vasile Barbu, președinte al Asociației Naționale a Pacienților din România și Cătălina Tabarcea, Șef Serviciu Evaluare Complexă a Copilului cu Handicap din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 București.
Micuții pacienți s-au distrat alături de cei doi clovni ai Fundației ClinClowns, s-au lăsat pictați pe fețe și au fost „ucenicii” magicianului.
Copiii și părinții deopotrivă s-au amuzat de pățaniile lui Nică din Humulești care a furat pupăza și cireșele mătușii Mărioara, personaje întruchipate de păpușile trupei de teatru cu marionete Mușchetarii.
La finalul evenimentului, aproximativ 100 de copii și părinți au lansat baloane albastre în curtea Spitalul „Marie S. Curie”, în semn de solidaritate cu persoanele cu diabet din întreaga lume, moment din cadrul unei campanii derulate de companie farmaceutică Sanofi-Aventis.
Cele mai bune prăjituri, cu ingredinte speciale pentru diabetici, au fost oferite de SC Fox Foods S.I.M.A. SRL, laborator de cofetărie-patiserie, toate produse fără conservați și aditivi, avizate medical.
Evenimentul „Viața cu Diabet” face parte din campania de conștientizare a diabetului zaharat „Ziua Mondială a Diabetului” care se derulează în fiecare an în luna noiembrie. Campania este susținută de Organizația Națiunilor Unite, de Organizația Mondială a Sănătății și de Federația Internațională a Diabetului.
În 2010, la nivel mondial, au loc peste 400 de manifestări dedicate Zilei Mondiale a Diabetului.

***

Diabetul zaharat este una dintre cele mai comune boli cronice care afectează copiii de orice vârstă, chiar şi bebelușii. Nedepistată la timp, boala poate fi fatală sau poate duce la leziuni cerebrale grave. La nivel global diabetul de tip I (diabet insulino-dependent sau juvenil, cauza principală fiind producerea unei cantități insuficiente de insulină de către pancreas) este cea mai comună formă de diabet la copii și afectează aproximativ 500.000 de copii sub 15 ani. Cu toate acestea, ca urmare a creşterii obezităţii infantile şi al stilului de viaţă sedentar, diabetul de tip 2 (diabet noninsulin sau cu debut la maturitate, cauza principală fiind utilizarea ineficientă a insulinei de către corp, iar instalarea bolii este strâns legată de greutatea corporală și lipsa activităților fizice regulate) este în creştere rapidă la copii şi la adolescenţi.

La nivel mondial:
• În fiecare an, 70.000 de copii sub vârsta de 15 ani dezvoltă diabet zaharat tip 1
• Diabetul de tip 1 la copii este în creştere, la o rată de 3% în fiecare an
• Finlanda, Suedia şi Norvegia au cele mai mari rate de incidenţă a diabetului de tip 1 la copii
• Peste jumătate din copiii cu diabet zaharat dezvoltă complicații până la împlinirea vârstei de 15 de ani
• Diabetul de tip 2 afectează copiii atât din ţări dezvoltate, cât şi cele în curs de dezvoltare

(sursa: Federația Internațională de Diabet)

În România
• Circa 1,3 milioane de români au suferă de diabet zaharat din care peste 3.000 sunt copii

***
Asociația pentru Copiii și Tinerii cu Diabet Zaharat din Municipiul București susține cauza celor 180 de copii cu diabet zaharat aflați în grija medicilor de la Spitalul „Marie S. Curie” (Budimex) din București.
Houston NPA este o companie privată, numele acesteia fiind sinonim comunicării între corpul medical, farmaciști, asociațiile de pacienți, industria farmaceutică și publicul larg. Publicația anuală “Ghidul Pacientului”, “Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți”, seria de evenimente pentru publicul larg “Intâlnirile SaFrIna”, evenimentele regionale dedicate farmaciștilor “Houston Farma Practic” și campania sociala “Înscrie-te în asociația de pacienți” (www.asociatiidepacienti.ro) sunt numai câteva dintre proiectele inițiate de Houston NPA în ultimul an.


"Cum este viața unui copil cu diabet în România?" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Gabriela Niculescu
Email:gabriela.niculescu@houston.ro
Telefon:0725.221.018

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Au inceput inscrierile pentru Premiul NEURODIAB 2017!

Tinerii medici rezidenţi şi specialişti sunt așteptați să se înscrie în cursa pentru Premiul Neurodiab 2017! citeste mai departeProbioticele, aliati puternici pentru sanatate

Peste 31% dintre românii adulți sunt obezi, iar peste 34% sunt supraponderali, potrivit studiului PREDATORR, 2013 - 2014. Tragerea unui nou semnal de alarmă asupra evoluției îngrijorătoare a(...) citeste mai departeAdoptarea unor comportamente sanatoase ajuta la preventia diabetului zaharat. Sanatatea se cunoaste(...)

Numărul persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2 este în creştere la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici ale Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes(...) citeste mai departePericolul de ulceratii la nivelul piciorului, la persoanele cu diabet. Cum sa iti protejezi(...)

Persoanele cu diabet sunt expuse la complicații grave care conduc la creșterea semnificativă a riscului de amputație. Una dintre principalele cauze care determină acest risc crescut este apariția(...) citeste mai departePrima Conferinta Nationala de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic, cu participare(...)

În perioada 17 – 20 octombrie 2012, are loc, la București, Prima Conferință Națională de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, cu participare internațională – Neurodiab 2013, cel mai important(...) citeste mai departe