APMGR: Decizia Curtii Constitutionale este un prim gest de corectitudine fata de producatorii de medicamente generice

APMGR: Decizia Curtii Constitutionale este un prim gest de corectitudine fata de producatorii de medicamente generice
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), asociaţie care reprezintă interesele principalilor investitori de resort prezenţi pe piaţa românească, consideră că decizia Curtii Constituționale de a admite sesizarea de neconstituţionalitate a OUG 77/2011 privind includerea TVA în baza impozabilă la plata taxei clawback este un prim gest de corectitudine față de producătorii de medicamente generice care trebuie urmat și de alte decizii similare.

APMGR a atras atenţia în nenumărate rânduri asupra faptului că actuala formă a taxei clawback este incorectă, nesustenabilă şi va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale, cu efecte sociale grave - restricționarea accesului pacienților la tratament farmaceutic la prețuri accesibile.

Mai multe companii producătoare de medicamente generice au contestat în instanță această contribuție, invocând caracterul neconstituțional al modului în care este definită baza de calcul a taxei clawback: taxa se aplică producătorilor de medicamente, dar se calculează la prețul de raft, care include adaosurile farmaciilor, ale distribuitorilor și până de curând valoarea TVA.

\"Soluția Curții Constituționale este nu numai corectă ci și oportună deoarece vine după un lung șir de demersuri pe care noi le-am făcut cu bună credință, dar care nu au fost cu adevărat înțelese de autorități. Producătorii de medicamente generice își doresc ca mecanismul de calcul al taxei clawback să fie unul corect și sustenabil. Există încă deficiențe majore în privința modului în care se aplică această taxă, în ciuda numeroaselor consultări care au avut loc pe tot parcursul anului 2012 în vederea îmbunătățirii mecanismului de calcul al taxei clawback. Ne confruntăm cu aceleași date eronate transmise de CNAS care diferă semnificativ de volumele de vânzări înregistrate de companii, termenele de decontare depășesc 300 de zile, în timp ce taxa se achită trimestrial, iar prin folosirea prețului de raft al medicamentelor ca bază de calcul a taxei, producătorii de medicamente generice sunt obligați să achite cu până la 30% mai mult\", a declarat Dragoş Damian, Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Producătorii de medicamente generice așteaptă publicarea de către Curtea Constituțională a motivației deciziei din 5 februarie 2013 și își manifestă speranța că astfel vor fi clarificate modalitățile de recuperare a sumelor plătite către stat în mod neconstituțional, în contul TVA. \"Avem convingerea că vor urma decizii similare în instanță. Nici nu poate fi altfel atâta vreme cât noi suntem în mod vădit ținta unui cadru legislativ incomplet și inechitabil\", a adăugat Damian.

Totodată, companiile membre APMGR continuă să susțină următoarele principii în construirea unei taxe clawback sustenabile de către industrie:
• Baza de calcul a taxei trebuie să fie preţul de vânzare al producătorului, nu preţul de raft;
• Consumul real din anul anterior trebuie să fie suma de referinţă folosită la calcularea taxei;
• Termenele de plată trebuie să fie corelate cu termenele de decontare (în prezent 300 de zile în farmacii).
• O nouă formă a taxei clawback, care să excludă din calcul medicamentele cu prețul de producător sub 30 RON (În acest fel este asigurat accesul populaţiei la medicamente de bază. În acelaşi timp, această măsură ar limita efectele negative deosebit de grave asupra producătorilor de medicamente generice, care sunt principalii furnizori de medicamente cu preţ accesibil).


Download comunicat FARMACIE - Conferinta Medic.ro Download fisier atasat comunicatului

"APMGR: Decizia Curtii Constitutionale este un prim gest de corectitudine fata de producatorii de medicamente generice" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Andreea Curelea
Email:andreea.curelea@grayling.com
Telefon:0744 689 086

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Pharma Forum Constanta, 13-14 iunie 2013

Pharma Business Services organizează sub patronajul Colegiului Farmaciştilor din România o nouă ediţie a conferinţei Pharma Forum care va avea loc în Constanţa, la Hotel Ibis, Sala Prestige, str.(...) citeste mai departeAPMGR cere re-evaluarea listei de medicamente compensate si gratuite pe baza unor criterii(...)

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Guvernului re-evaluarea listei extinse de medicamente compensate și gratuite pe baza criteriilor de evaluare a(...) citeste mai departeGlenmark Pharmaceuticals Ltd, dublu premiată la SCRIP Awards 2011

Glenmark Pharmaceuticals Ltd a primit două recunoașteri internaționale pentru: ”cea mai bună companie de pe piețele în curs de dezvoltare” și ”compania cu cele mai multe molecule în curs de(...) citeste mai departeRaportul ”Accesul la Medicamente” 2012 a desemnat castigatorii industriei farmaceutice

GlaxoSmithKline (GSK) salută apariția celei de-a treia ediții a Raportului ”Accesul la Medicamente”, care măsoară performanțele a 20 de companii farmaceutice de la nivel internațional în ceea ce(...) citeste mai departeAPMGR: Decizia Curtii Constitutionale este un prim gest de corectitudine fata de producatorii de(...)

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), asociaţie care reprezintă interesele principalilor investitori de resort prezenţi pe piaţa românească, consideră că decizia(...) citeste mai departe