APMGR: Decizia Curtii Constitutionale este un prim gest de corectitudine fata de producatorii de medicamente generice

APMGR: Decizia Curtii Constitutionale este un prim gest de corectitudine fata de producatorii de medicamente generice
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), asociaţie care reprezintă interesele principalilor investitori de resort prezenţi pe piaţa românească, consideră că decizia Curtii Constituționale de a admite sesizarea de neconstituţionalitate a OUG 77/2011 privind includerea TVA în baza impozabilă la plata taxei clawback este un prim gest de corectitudine față de producătorii de medicamente generice care trebuie urmat și de alte decizii similare.

APMGR a atras atenţia în nenumărate rânduri asupra faptului că actuala formă a taxei clawback este incorectă, nesustenabilă şi va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale, cu efecte sociale grave - restricționarea accesului pacienților la tratament farmaceutic la prețuri accesibile.

Mai multe companii producătoare de medicamente generice au contestat în instanță această contribuție, invocând caracterul neconstituțional al modului în care este definită baza de calcul a taxei clawback: taxa se aplică producătorilor de medicamente, dar se calculează la prețul de raft, care include adaosurile farmaciilor, ale distribuitorilor și până de curând valoarea TVA.

\"Soluția Curții Constituționale este nu numai corectă ci și oportună deoarece vine după un lung șir de demersuri pe care noi le-am făcut cu bună credință, dar care nu au fost cu adevărat înțelese de autorități. Producătorii de medicamente generice își doresc ca mecanismul de calcul al taxei clawback să fie unul corect și sustenabil. Există încă deficiențe majore în privința modului în care se aplică această taxă, în ciuda numeroaselor consultări care au avut loc pe tot parcursul anului 2012 în vederea îmbunătățirii mecanismului de calcul al taxei clawback. Ne confruntăm cu aceleași date eronate transmise de CNAS care diferă semnificativ de volumele de vânzări înregistrate de companii, termenele de decontare depășesc 300 de zile, în timp ce taxa se achită trimestrial, iar prin folosirea prețului de raft al medicamentelor ca bază de calcul a taxei, producătorii de medicamente generice sunt obligați să achite cu până la 30% mai mult\", a declarat Dragoş Damian, Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Producătorii de medicamente generice așteaptă publicarea de către Curtea Constituțională a motivației deciziei din 5 februarie 2013 și își manifestă speranța că astfel vor fi clarificate modalitățile de recuperare a sumelor plătite către stat în mod neconstituțional, în contul TVA. \"Avem convingerea că vor urma decizii similare în instanță. Nici nu poate fi altfel atâta vreme cât noi suntem în mod vădit ținta unui cadru legislativ incomplet și inechitabil\", a adăugat Damian.

Totodată, companiile membre APMGR continuă să susțină următoarele principii în construirea unei taxe clawback sustenabile de către industrie:
• Baza de calcul a taxei trebuie să fie preţul de vânzare al producătorului, nu preţul de raft;
• Consumul real din anul anterior trebuie să fie suma de referinţă folosită la calcularea taxei;
• Termenele de plată trebuie să fie corelate cu termenele de decontare (în prezent 300 de zile în farmacii).
• O nouă formă a taxei clawback, care să excludă din calcul medicamentele cu prețul de producător sub 30 RON (În acest fel este asigurat accesul populaţiei la medicamente de bază. În acelaşi timp, această măsură ar limita efectele negative deosebit de grave asupra producătorilor de medicamente generice, care sunt principalii furnizori de medicamente cu preţ accesibil).


Download comunicat FARMACIE - Conferinta Medic.ro Download fisier atasat comunicatului

"APMGR: Decizia Curtii Constitutionale este un prim gest de corectitudine fata de producatorii de medicamente generice" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Andreea Curelea
Email:andreea.curelea@grayling.com
Telefon:0744 689 086

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Forma actuală a taxei clawback limitează dezvoltarea investiţiilor în domeniul farmaceutic

Bucureşti, 11 octombrie 2011: Camera de Comerţ Americană în Romania (AmCham România) a prezentat astăzi punctul de vedere şi recomandările membrilor AmCham cu privire la impactul unor(...) citeste mai departePharma Forum Bacau, 24-25 octombrie 2013

Pharma Business organizează în parteneriat cu Colegiului Farmaciștilor din România o nouă ediție a Pharma Forum în Bacău, unde vă așteptăm să fiți alături de noi în perioada 24-25(...) citeste mai departePrimul Raport de Responsabilitate Corporativa al unei companii farmaceutice in Romania

Primul Raport de Responsabilitate Corporativă al unei companii farmaceutice în România va fi lansat în data de 2 octombrie 2012, în cadrul unei conferințe de presă ce se va desfășura la(...) citeste mai departeTaxa clawback blocheaza accesul la tratament pentru sute de mii de pacienti, creste cheltuielile in(...)

În perioada 2011-2014 au dispărut de pe piață 1.332 de medicamente, din care peste jumătate costau mai puțin de 50 Ron, iar 45% erau fabricate în România. Această tendință se va accentua,(...) citeste mai departePharma Forum, la Cluj

Farmaciştii şi asistenţii de farmacie sunt aşteptaţi în perioada 11-12 martie la Pharma Forum Cluj, eveniment organizat de Pharma Business Services sub auspiciile Colegiului Farmaciştilor din(...) citeste mai departe