ARPIM solicita continuarea reformei in sectorul de sanatate

ARPIM solicita continuarea reformei in sectorul de sanatate
Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) isi arata ingrijorarea fata de retragerea din dezbatere publica a doua proiecte de acte normative care vizau modificarea taxei clawback si a metodologiei de calcul a pretului la medicamente, documente de importanta majora in procesul de reforma initiat de autoritati si sustinut de ARPIM.

ARPIM isi exprima de asemenea ingrijorarea in ceea ce priveste continuarea reformei in Sanatate, care presupune dezbaterea si adoptarea unor modificari legislative ce vor determina cresterea accesului la tratament al populatiei si crearea unui mediu de afaceri sustenabil pentru industria farmaceutica.

Cele doua proiecte legislative publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii spre dezbatere publica, in data de 26 februarie, si retrase in ziua imediat urmatoare de catre ministrul interimar, Nicolae Banicioiu, propuneau un nou mecanism de calcul a taxei clawback si o alta metodologie de calcul a pretului medicamentelor, ambele avand prevederi care ar fi adus beneficii clare functionarii sistemului de sanatate din Romania, in interesul pacientului roman.

,,Am constatat cu regret ca doua dintre cele mai importante acte normative pentru intreaga industrie farmaceutica publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii, cele referitoare la taxa clawback si la metodologia de calcul a preturilor, au fost retrase intr-un timp atat de scurt de la publicarea lor. Inainte de orice, trebuie sa privim impactul pozitiv major pe care aceste prevederi l-ar fi avut pentru pacientul roman.

Prima ordonanta, cea referitoare la taxa clawback, presupunea ca autoritatile se angajau sa aloce un buget cu 8% mai mare pentru compensarea medicamentelor pentru a doua parte a anului 2014. Acest buget era mai apropiat de nevoile reale de tratament ale pacientilor si ar fi permis si tratarea unui numar mai mare de pacienti, evitand bine-cunoscutele liste de asteptare. Cea de-a doua propunere legislativa privind formula de calcul a preturilor ar fi ar fi insemnat un semnal pozitiv in asigurarea disponibilitatii medicamentelor pe piata din Romania”, a declarat Calin Galaseanu, Presedinte ARPIM.

Propunerea inaintata spre dezbatere publica demonstra disponibilitatea autoritatilor de a imbunatati legislatia privind taxa clawback si venea in urma consultarilor tuturor actorilor din piata. Se propunea un mecanism mai sustenabil din punct de vedere al bugetului alocat medicamentelor si echitabil din perspectiva impartirii poverii fiscale intre actorii din piata.

In ceea ce priveste politica de stabilire a preturilor, prin continuarea aplicarii metodologiei de calcul actuale, pacientii vor fi, in final, cei mai afectati, intrucat nu isi vor mai putea procura din Romania medicamentele necesare.

Aceste propuneri legislative faceau parte dintr-un pachet integrat de masuri de reforma si ar fi contribuit semnificativ la obiectivul autoritatilor de a acorda acces pacientilor la cele mai noi medicamente.

ARPIM isi exprima ingrijorarea legata de transparenta proceselor si masurilor legislative, dat fiind ca doua proiecte de acte normative au fost retrase din dezbatere publica in perioada in care se puteau trimite observatii si comentarii.

,,Cele doua ordonante retrase premisele pentru ca mediul de afaceri din Romania sa devina unul constant, predictibil si cu potential de a atrage in continuare investitii straine. Speram ca noua conducere a Ministerului Sanatatii va continua proiectele de reforma incepute de ceilalti parteneri de la guvernare si vor definitiva, in cel mai scurt timp, un sistem de sanatate centrat pe nevoile pacientilor. Pacientul roman, egal in drepturi cu cel al altor state europene, nu isi mai permite sa astepte.”, a adaugat Calin Galaseanu.


"ARPIM solicita continuarea reformei in sectorul de sanatate" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Alina MARCU
Email:alina.marcu@imagepr.ro
Telefon:0755012448

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

APMGR saluta includerea sectorului farmaceutic pe lista celor 10 domenii prioritare pentru economia(...)

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, salută anunțul Ministerului Economiei(...) citeste mai departeAPMGR: Scoaterea medicamentelor ieftine din sistemul de compensare va avea efecte catastrofale(...)

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), asociație care reprezintă interesele principalilor investitori de resort prezenți pe piața românească, atrage atenția că(...) citeste mai departeStatul roman nu va plati niciun leu pentru deschiderea listei medicamentelor compensate

Deschiderea listei medicamentelor compensate nu va aduce cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului. Noile medicamente pe care Ministerul Sănătății s-a angajat să le introducă la compensare în(...) citeste mai departeRomania ar putea castiga anual 1 miliard de Euro prin cresterea investitiilor in tratarea(...)

Conform celui mai recent raport al Societăţii Europene de Cardiologie, România pierde anual peste 1 miliard de Euro din cauza scăderii productivităţii bolnavilor care sunt nevoiţi să îşi ia concediu(...) citeste mai departeComunicat ANMDM cu privire la situatia creata de neconformitatea identificata la seriile de vaccin(...)

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), efectueaza eliberarea oficiala a seriilor de medicamente imunologice sau medicamente derivate din sânge uman sau plasmă umană(...) citeste mai departe