Forumul Industriei Farmaceutice 2011, la a doua editie

Forumul Industriei Farmaceutice 2011, la a doua editie
Forumul Industriei Farmaceutice, eveniment organizat de Pharma Business Solutions sub patronajul Ministerului Sanatatii a reunit la masa de dialog actorii importanti ai industriei farma si decindentii sistemului de sanatate.Sub tematica “Autoritatile in dialog cu managementul companiilor pentru deblocarea industriei farmaceutice” reuniunea a reprezentat, pentru doua zile, platforma de dezbateri a celor mai importante si dificile probleme cu care se confrunta in prezent piata farma.
Eveniment notabil al anului, Forumul Industriei Farmaceutice a fost oportunitatea prin care participantii au interactionat cu vorbitorii de marca analizand pertinent dificultatile si disfunctionalitatile cu care se confrunta deopotriva autoritatile, industria si pacientii, ca in final, sa fie lansate catre reprezentantii CNAS si MS propuneri concrete de deblocare.

Deschizand lucrarile Forumului, Roberto Musneci, Senior Partener Serban Musneci & Associates a ridicat cateva probleme cheie legate de nivelul actual de rambursare din perspectiva schimbarilor survenite in ultimul an, de pretul de referinta al medicamentelor, de modalitatea de aplicare a clawback-ului in Romania, de competitivitatea pe piata farmaceutica, dar si de exportul paralel – fenomen generalizat sau punctual.

Un studiu al pietei farmaceutice, bogat in cifre si sintetizand evolutia acesteia in timp pana la momentul prezent, a fost prezententat de catre Directorul CEGEDIM Romania, Petru Craciun.

Un interes deosebit a suscitat prezentarea dr. Bogdan Chiritoiu, Presedintele Consiliului Concurentei, care a precizat ca principala preocupare a institutiei va ramane exportul paralel care va fi reglementat in cateva luni. Bogdan Chiritoiu a apreciat ca este nevoie de dialog intre autoritati si industria farma pentru a reglementa regimul legal al acestei practici.

La fel de bine primit a fost discursul Presedintelui AstraZeneca Romania: “Health is Wealth – slogan sau necesitate? ”. Acesta a subliniat ca nevoia medicala este o realitate care necesita finanare corecta si cadru lucrativ, industria farmaceutica fiind participant activ in sistemul de sanatate.

Prezenta pe intreg parcursul evenimentului, dr. Ioana Bianchi, Consilier al Presedintelui CNAS, discursul prezentat, interventiile pe care le-a avut, dar si promisiunea pe care a facut-o reprezentantilor industriei ca imediat dupa terminarea Forumului propunerilelor lor vor ajunge pe masa de lucru a Presedintelui Lucian Duta, au avut un impact deosebit asupra auditoriului. Ramane de subliniat de asemenea, promisiunea pe care Consilierul a facut-o principalilor sustinatori ai industriei de a intermedia o “intalnire tripartita”: distribuitori, producatori, CNAS.

Cu un titlu atractiv, prezentarea Country Manager Amgen, dr. Regis Lhomme : “Mituri si realitati despre piata farmaceutica din Romania” a fost mai mult decat o analiza obiectiva a situatiei pietei la momentul actual.

O consistenta si reala dezbatere a fost provocata de catre reprezentantii industriei farma: Directorul Executiv ARPIM, Dan Zaharescu, Presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, dr. Viorel Vasile, Director Relatii Externe Amgen Romania, dr. Sorin Popescu. De mentionat masurile implementabile pe termen scurt si mediu propuse de catre Dan Zaharescu: introducerea prescriptiei electronice, crearea unui registru al facturilor, reducerea graduala a perioadei de decontare facturilor, clawback si registrele de pacienti. Din perspectiva dr. Sorin Popescu “bugetul alocat sanatatii este insufficient pentru acoperirea consumului, piata farmaceutica creste mai repede decat economia si creste necontrolat si exista si abuzuri si fraude in prescriere, motiv pentru care s-au impus masuri de limitare a consumului de medicamente pe piata farmaceutica.” Ca si la editia de anul trecut si de aceasta data, dr. Viorel Vasile a fost intr-un dialog direct cu reprezentantul CNAS, propunand solutii concrete pentru reducerea costurilor nejustificate si cresterea veniturilor MS si CNAS. Acesta a propus: reorganizarea asistentei medicale in spitale, controlul si ajustarea prescriptiilor, revizuirea listei de compensate si gratuite, colectarea corecta a taxei de viciu, aplicarea clawback-ului intr-o forma clara si coerenta, recuperarea restantelor de la companiilor restante si introducerea coplatii in mod correct si just din punct de vedere social.

In urma discutiilor suscitate de tema “Inovativ si Generic- prezenta echilibrata pe o piata matura”, concluzia unanima a fost ca aceste doua categorii de medicamente nu se concureaza, prezenta lor pe piata fiind necesara in egala masura, ele nefiind altcumva decat complementare.

Foarte apreciata de catre participanti a fost sesiunea alocata Health Technology Assesment (HTA) in care, atat dr. Simona Melnic, Membru al Camerei de Comert Americane in Romania, cat si dr. Adrian Pana, Consilier personal Cabinet Secretar de Stat Ministerul Sanatatii au accentuat necesitatea si din perspectiva Uniunii Europene infiintarii unei agentii nationale HTA si in Romania care prin expertii sai isi vor pune expertiza la dispozitia CNAS si MS.
In concluzie, editia 2011 a Forumului Industriei Farmaceutice a reliefat nevoia unui dialog continuu intre autoritatile sanitare si industria farmaceutica, particularitatile pietei romanesti impunandu-l, dat fiind ca dinamica acesteia dar si a business-ului cu medicamente din tara noastra sunt vizibil marcate de masurile pe care le impun instutiile care reglementeaza domeniul.


Download comunicat FARMACIE - Conferinta Medic.ro Download fisier atasat comunicatului

"Forumul Industriei Farmaceutice 2011, la a doua editie" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Dana Buzurin
Email:buzurin.dana@pbsolutions.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Companiile de medicamente generice din Romania anunta sute de disponibilizari pana la finalul(...)

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, anunţă că sute de angajaţi vor fi(...) citeste mai departeAutomedicatia, un comportament insusit in familie

Un studiu realizat în luna martie a anului 2012 de firma de cercetare de piaţă Unlock Market Research împreună cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente a arătat că 87%(...) citeste mai departeNoutati din industrie si informatii utile pentru farmacisti si asistenti, prezentate la Farma(...)

Peste 200 de farmaciști și asistenți de farmacie din județele Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava au luat parte la cea de-a 24-a ediție a simpozionului regional Farma Practic.(...) citeste mai departeHouston Farma Practic - Gyula, Ungaria, 9-11 septembrie 2011

Houston NPA organizează în perioada 9-11 septembrie 2011, la Hotel Erkel din Gyula, Ungaria (Hotel Erkel, H-5700 Gyula, Várkert u. 1) “Houston Farma Practic”, a șasea manifestare dintr-o serie de(...) citeste mai departeIndustria farmaceutica este prima in topul industriilor care investesc in cercetare si dezvoltare

Industria farmaceutica investeste in cercetare mai mult decat industria IT&C. In ultimii ani, industria farmaceutica a investit in cercetare si dezvoltare mai mult decat orice alta industrie, mai(...) citeste mai departe