PREMIERĂ MEDICALĂ ÎN ROMÂNIA, LA MATERNITATEA CMU REGINA MARIA

PREMIERĂ MEDICALĂ ÎN ROMÂNIA, LA MATERNITATEA CMU REGINA MARIA
În luna decembrie 2010, în cadrul Maternităţii Regina Maria, o echipă de medici condusă de doctor Hadi Rahimian, medic primar Amniocenteză, a reuşit să ducă la bun sfârşit o sarcină iniţial gemelară având complicatii majore.

La începutul lunii septembrie, la 18 săptămâni de gestaţie, o gravidă s-a adresat Maternităţii Regina Maria pentru ameninţare de avort. Medicul ginecolog care a preluat cazul a fost doctorul Hadi Rahimian și, în ciuda tratamentului intensiv aplicat și a atenţiei speciale acordate, una dintre fetițe şi-a oprit evoluţia în săptămâna 19 (fătul este avortat, dar placenta ramâne restantă în uter).

Efortul echipei s-a concentrat din acel moment pe menținerea în viață a celui de-al doilea geamăn, în ciuda riscurilor mari asumate atât de către familie, cât și de personalul medical (deces în utero, suprainfectare, complicații materne tromboembolice etc). Lupta pentru viața Mariei a devenit o luptă pentru fiecare zi câștigată în burtica mamei și care dădea speranță și încredere atât familiei, cât și echipei medicale. Cazuistica de acest tip existentă în lume este extrem de restrânsă, fapt care nu a ajutat prea mult medicii din cadrul maternităţii în obținerea de informații suplimentare.

Mama a decis să ramână internată în spital până la nașterea fetiței și să urmeze cu strictețe sfaturile doctorului Rahimian. Săptămânile care au urmat au fost marcate de o serie de complicații materne (tromboflebită, hipertensiune arterială, vărsături incoercibile, intoleranță digestivă marcată, gastrită) care au facut să crească riscul ca sarcina nu va putea ajunge la momentul când nou-nascutul să aibă șanse reale de supraviețuire.

S-au realizat periodic discuții multidisciplinare de reevaluare a situației și a conduitei terapeutice. Familia a primit informații legate de complicațiile prematurității, dar și despre posibilitățile terapeutice de care echipa de neonatologie dispune. Un aspect important pe care familia l-a înțeles foarte bine a fost acela că prematuritatea și lunga listă de complicații ale acesteia sunt aceleași atât în sistemul medical privat, cât și în cel de stat. Astfel, s-a decis ca după 30 săptămâni de gestație, Maria se va putea naște și va fi îngrijită în Maternitatea Regina Maria.

La 31 săptămâni, pe data de 11.12.2010, dupa un travaliu care a început pe la ora 03:30, Maria decide să vină pe lume, iar nașterea s-a produs pe cale vaginală. Ea a avut o greutate de 1550 g și lungime de 41 cm. Cu reactivitatea unei echipe de urgență, dr. Hadi Rahimian, dr. Mihaela Scheiner și dr. Cristian Palade au răspuns prompt pentru a asigura nașterea copilului.

Din prima secundă de la venirea ei pe lume, Maria a fost o fetiță norocoasă. A respirat viguros cât pentru "doi" și i-a bucurat pe toți, părinți naturali și "medicali". În ciuda previziunilor legate de gradul înalt de prematuritate și a pregătirii echipamentului pentru reanimarea sa (ventilator mecanic, sistem CPAP, surfactant, incubator performant etc), fetița a demonstrat că este puternică și că are nevoie doar de ajutor prompt și calificat pentru a se adapta noilor condiții de viață. Pentru că era prea mică să poată fi alimentată cu cantităţi corespunzătoare de lapte, avea nevoie de antibioterapie și pentru a evita stresul nenumăratelor înțepături, s-a decis montarea unui cateter venos central.

Maria a fost înconjurată cu toată dragostea atât de familie, cât și de către asistentele de terapie intensivă neonatală. Evoluția clinică a fost bună, ea recuperând într-o saptamână cât alți copii în două. Va putea pleca în următoarele zile acasă, la o greutate de circa 2,4 kg.


Download comunicat OBSTRETICĂ GINECOLOGIE - Download fisier atasat comunicatului

"PREMIERĂ MEDICALĂ ÎN ROMÂNIA, LA MATERNITATEA CMU REGINA MARIA" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Isabela Ionita
Telefon:0745.12.12.27

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Al VIl - lea Congres Naţional de Ginecologie Endocrinologică, București, 2011

Lucrările celui de al VIl - lea Congres Naţional de Ginecologie Endocrinologică cu participare internaţională vor avea loc în perioada 22 - 24 septembrie 2011, la Cercul Militar Naţional Bucureşti. citeste mai departeComunicat de presa EMA referitor la declansarea reevaluarii contraceptivelor de urgenta

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale prezintă în cele ce urmează traducerea în limba română a comunicatului de presă al Agenţiei Europene a Medicamentului (European(...) citeste mai departeDespre reluarea subprogramului national pentru Fertilizarea in vitro si embriotransfer

Societatea Română pentru Fertilitate şi Reproducere Asistată (SRFRA) salută decizia autorităţilor de a relua subprogramul pentru Fertilizare în vitro şi Embriotransfer (FIV/ET), confirmată prin(...) citeste mai departeAsociatia Embriologilor AER deruleaza in perioada 1 iunie – 1 noiembrie 2014, programul „Stiinta(...)

Asociatia Embriologilor AER, deruleaza in perioada 1 iunie – 1 noiembrie 2014, programul “Stiinta pentru viata”, program ce va cuprinde pe langa informare medicala, sustinerea financiara a 12(...) citeste mai departeCe nu stiai despre pilulele anticonceptionale! Cum sa alegi o metoda de contraceptie eficienta si(...)

Poate cele mai cunoscute medicamente la nivel global, anticoncepționalele orale, sunt numite simplu “pilula”. Cele mai folosite mijloace de contracepție își păstrează încă o serie de aspecte bine(...) citeste mai departe