PREMIERĂ MEDICALĂ ÎN ROMÂNIA, LA MATERNITATEA CMU REGINA MARIA

PREMIERĂ MEDICALĂ ÎN ROMÂNIA, LA MATERNITATEA CMU REGINA MARIA
În luna decembrie 2010, în cadrul Maternităţii Regina Maria, o echipă de medici condusă de doctor Hadi Rahimian, medic primar Amniocenteză, a reuşit să ducă la bun sfârşit o sarcină iniţial gemelară având complicatii majore.

La începutul lunii septembrie, la 18 săptămâni de gestaţie, o gravidă s-a adresat Maternităţii Regina Maria pentru ameninţare de avort. Medicul ginecolog care a preluat cazul a fost doctorul Hadi Rahimian și, în ciuda tratamentului intensiv aplicat și a atenţiei speciale acordate, una dintre fetițe şi-a oprit evoluţia în săptămâna 19 (fătul este avortat, dar placenta ramâne restantă în uter).

Efortul echipei s-a concentrat din acel moment pe menținerea în viață a celui de-al doilea geamăn, în ciuda riscurilor mari asumate atât de către familie, cât și de personalul medical (deces în utero, suprainfectare, complicații materne tromboembolice etc). Lupta pentru viața Mariei a devenit o luptă pentru fiecare zi câștigată în burtica mamei și care dădea speranță și încredere atât familiei, cât și echipei medicale. Cazuistica de acest tip existentă în lume este extrem de restrânsă, fapt care nu a ajutat prea mult medicii din cadrul maternităţii în obținerea de informații suplimentare.

Mama a decis să ramână internată în spital până la nașterea fetiței și să urmeze cu strictețe sfaturile doctorului Rahimian. Săptămânile care au urmat au fost marcate de o serie de complicații materne (tromboflebită, hipertensiune arterială, vărsături incoercibile, intoleranță digestivă marcată, gastrită) care au facut să crească riscul ca sarcina nu va putea ajunge la momentul când nou-nascutul să aibă șanse reale de supraviețuire.

S-au realizat periodic discuții multidisciplinare de reevaluare a situației și a conduitei terapeutice. Familia a primit informații legate de complicațiile prematurității, dar și despre posibilitățile terapeutice de care echipa de neonatologie dispune. Un aspect important pe care familia l-a înțeles foarte bine a fost acela că prematuritatea și lunga listă de complicații ale acesteia sunt aceleași atât în sistemul medical privat, cât și în cel de stat. Astfel, s-a decis ca după 30 săptămâni de gestație, Maria se va putea naște și va fi îngrijită în Maternitatea Regina Maria.

La 31 săptămâni, pe data de 11.12.2010, dupa un travaliu care a început pe la ora 03:30, Maria decide să vină pe lume, iar nașterea s-a produs pe cale vaginală. Ea a avut o greutate de 1550 g și lungime de 41 cm. Cu reactivitatea unei echipe de urgență, dr. Hadi Rahimian, dr. Mihaela Scheiner și dr. Cristian Palade au răspuns prompt pentru a asigura nașterea copilului.

Din prima secundă de la venirea ei pe lume, Maria a fost o fetiță norocoasă. A respirat viguros cât pentru "doi" și i-a bucurat pe toți, părinți naturali și "medicali". În ciuda previziunilor legate de gradul înalt de prematuritate și a pregătirii echipamentului pentru reanimarea sa (ventilator mecanic, sistem CPAP, surfactant, incubator performant etc), fetița a demonstrat că este puternică și că are nevoie doar de ajutor prompt și calificat pentru a se adapta noilor condiții de viață. Pentru că era prea mică să poată fi alimentată cu cantităţi corespunzătoare de lapte, avea nevoie de antibioterapie și pentru a evita stresul nenumăratelor înțepături, s-a decis montarea unui cateter venos central.

Maria a fost înconjurată cu toată dragostea atât de familie, cât și de către asistentele de terapie intensivă neonatală. Evoluția clinică a fost bună, ea recuperând într-o saptamână cât alți copii în două. Va putea pleca în următoarele zile acasă, la o greutate de circa 2,4 kg.


Download comunicat OBSTRETICĂ GINECOLOGIE - Download fisier atasat comunicatului

"PREMIERĂ MEDICALĂ ÎN ROMÂNIA, LA MATERNITATEA CMU REGINA MARIA" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Isabela Ionita
Telefon:0745.12.12.27

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Subprogramului National pentru Fertilizare in Vitro si Embriotransfer

Asociatia Embriologilor AER , Societatea Romana de Medicina Reproductiva si Societatea Romana pentru Fertilitate si Reproducere Asistata saluta anuntul facut de catre Ministrul Sanatatii , domnul(...) citeste mai departePrimul Congres National de Chirurgie Minim Invaziva in Ginecologie

In perioada 27-30 iunie 2012, Societatea Romana de Chirurgie Minim Invaziva in Ginecologie (SRCMIG) va organiza la Palatul Parlamentului/ Senatul Romaniei, Primul Congres National de Chirurgie(...) citeste mai departeTestul Babeş-Papanicolau va putea fi făcut gratuit începând cu 1 septembrie 2012

Programul Naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin al Ministerului Sănătăţii va fi funcţional începând cu 1 septembrie 2012.Toate femeile cu vârsta(...) citeste mai departeCoalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin in Romania sustine inceperea campaniei nationale(...)

Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susține preocuparea Ministerului Sănătății de a găsi formula optimă de vaccinare împotriva HPV, o eventuală campanie putând(...) citeste mai departeCampania Natională Zilele V – Protejeaza-ti feminitatea!

Societatea Română de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie susține începând cu luna februarie 2014, campania de informare, educație și comunicare medicală privind sănătatea(...) citeste mai departe