Recuperare medicala sportiva – un concept nou de terapie prin sport ce imbină antrenamentul funcțional cu terapia pe aparate de ultima generatie, omologate medical

Recuperare medicala sportiva – un concept nou de terapie prin sport ce imbină antrenamentul funcțional cu terapia pe aparate de ultima generatie, omologate medical
- în premieră în România, la Centrul de Recuperare Medicală Sportivă al clinicii Provita – Diagnostic și tratament
- soluții pentru pacienți cu diverse afecțiuni, sportivi amatori sau profesioniști
- specialiști în recuperare medicală ortopedică și sportivă, cu experiență și specializări obținute în Germania

ProVita - Diagnostic și tratament inaugurează Centrul de Recuperare Medicală Sportivă (RMS), definind terapia prin sport drept o îmbinare între terapia pe aparate medicinale și antrenamentul funcțional, cu scopul de a pregăti corpul pentru o gamă largă de provocări, de la solicitările zilnice până la cele specifice sportului de performanță.

“Terapia prin sport folosește principiile antrenamentului sportiv, adaptate însă la particularitățile fizice, psihice și sociale ale pacientului. Este diferită de alte metode folosite în centrele de recuperare medicală (kinetoterapie – terapie prin mișcare) și poate fi o alternativă eficientă, de viitor, la acestea. Antrenamentele de recuperare medicală sportivă pe care le putem concepe în centrul nostru sunt potrivite atât pentru pacienți cu diverse afecțiuni medicale sau aflați în recuperare după operații, sportivi amatori, care doresc să își îmbunătățească starea de sănătate, precum și sportivi de performanță care își revin dupa accidentări sau doresc să își dezvolte performanțele.”, explică Paul Sittner, coordonatorul centrului, specialist în recuperare medicală ortopedică și sportivă.

Centrul de Recuperare Medicală Sportivă din cadrul Provita – Diagnostic și tratament oferă un serviciu complex de consultanță sportivă care cuprinde:
- teste și măsurători inițiale, pentru evaluarea riscului apariției accidentărilor sportive (“Functional Movement Screening”, cea mai nouă metodă la nivel mondial)
- antrenament specific de prevenire a accidentărilor sportive (de ex: ruptura de ligament încrucișat, hernia sportivului, dureri de spate);
- teste funcționale finale (după algoritmul “Return to activity”), care permit aprecierea obiectivă a momentului corect de reluare normală a activității sportive de performanță (sau amator).

Terapia pe aparate este indicată în fazele de început ale recuperării, când leziunile nu permit un efort mare, iar procesul vindecării poate fi accelerat prin aplicarea unor stimuli locali bine dozați (de ex. lucrul pe grupe izolate de mușchi).

Antrenamentul funcțional este indicat atunci când starea organismului permite începerea unei solicitări mai complexe (lucrul în sistem, adică lucrul simultan și coordonat al mai multor grupe musculare), solicitări apropiate de activitățile ce reprezintă obiectivul pacientului.

“Acest tip de antrenament cuprinde baterii de teste precum Functional Movement Screening (FMS), folosite actual pentru antrenamentul naționalei de fotbal a Germaniei sau în cadrul unor cluburi profesioniste de fotbal, de exemplu Bayern München.”, adaugă Paul Sittner.

Aparatele din sală sunt produse exclusiv în Germania, sunt omologate medical și includ o serie de accesorii necesare pentru adaptarea antrenamentului la nevoile fiecărui pacient. Astfel, Biodex System 4 Pro, în premieră în România, reprezintă un “gold standard measure” ce permite testarea tuturor articulațiilor mari (genunchi, umăr, gleznă) în diferite stadii ale recuperării.

În schimb VACUMED, aparatul dezvoltat pe baza cunoștințelor medicale obținute în urma călătoriilor în spațiu, poate fi utilizat în numeroase afecțiuni de circulație sangvină, gimnastica pasivă a vaselor de sânge, programe de recuperare a sportivilor, edeme post-operatorii, dar și probleme de estetică (de exemplu celulită).

“Ne-am propus ca în centrul medical Provita – Diagnostic și tratament să oferim soluții de tratament și aparatură de ultimă ora, precum și accesul la specialiști a căror pregătire și experiență să fie la cele mai înalte standarde medicale internaționale. Sunt mândru că Centrul de Recuperare Medicală Sportivă din cadrul clinicii, condus de Paul Sittner, aduce în premieră în România terapia prin sport, facută profesionist, atât pentru sportivii profesioniști cât și pentru cei amatori, sau pentru pacienții care au nevoie de programe de recuperare medicală.” a declarat Ovidiu Palea, director general Centrul Provita – Diagnostic și tratament.

Paul Sittner, coordonatorul centrului, a studiat la Deutsche Sporthochschule Köln, singura universitate de sport din Germania, unde a obținut numeroase licențe, atât pentru diverse aparate, cât și pentru diverse terapii (afecțiuni ale coloanei vertebrale, boli cardiologice, diabetes mellitus, analiza mersului, antrenament senzomotoric, Aqua Trainer, Nordic-Walking Trainer).

A lucrat apoi în cel mai mare centru de recuperare ortopedică al landului Nordrhein-Westfalia, unde a tratat sportivi de performanță din fotbal (Bundesliga, lot național Ucraina, România, Coreea de Sud, Georgia), handbal (Bundesliga), volei (lot national Rusia) și hockey.


Download comunicat ORTOPEDIE - Download fisier atasat comunicatului

"Recuperare medicala sportiva – un concept nou de terapie prin sport ce imbină antrenamentul funcțional cu terapia pe aparate de ultima generatie, omologate medical" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Raluca Mihaila
Email:raluca@theavocado.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Acțiuni dedicate specialiștilor, persoanelor cu osteoporoză și publicului larg, cu prilejul Zilei(...)

Ziua Mondială a Osteoporozei va fi marcată pentru a treia oară consecutiv în București, în perioada 17-19 octombrie 2014, prin acțiuni de comunicare menite să crească nivelul de informare a(...) citeste mai departeAl V-lea Congres Naţional al Asociaţiei Române a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri

Între 25 și 27 octombrie 2012 se va desfășura la Rin Grand Hotel din Bucureşti cel de-al cincelea Congres Naţional al Asociaţiei Române a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri. Ca în fiecare an,(...) citeste mai departeARTOP 2014: Al VII-lea Congres National al Asociatiei Romane a Traumatologilor si Ortopezilor(...)

Între 12 și 13 noiembrie 2014, se va desfășura la Hotel Marriott din Bucureşti cel de-al şaptelea Congres Naţional al Asociaţiei Române a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri - ARTOP 2014. Sub(...) citeste mai departePrimii pasi ai copilului tau vegheati de Centrul Ortopedica

Primii paşi ai unui bebeluş reprezintă cel mai emoţionant moment pentru un părinte, fiind momentul când copilul păşeşte la propriu în viaţă. Numeroşi copii se nasc însă cu una dintre cele mai(...) citeste mai departeBursa pentru tinerii ortopezi din România, oferita de o companie de servicii medicale din(...)

La împlinirea a 10 ani de la înființare, Ronda Medical inițiază un nou proiect, denumit „Bursa Ronda Medical”, dedicat susţinerii medicilor rezidenți din cadrul secțiilor de Ortopedie din toată ţara. citeste mai departe