ÎN LUME, 1 COPIL MOARE DE PNEUMONIE LA FIECARE 20 DE SECUNDE

ÎN LUME, 1 COPIL MOARE DE PNEUMONIE LA FIECARE 20 DE SECUNDE
Bucureşti, 11 noiembrie 2010 – În lume, 1 copil moare de pneumonie la fiecare 20 de secunde, în contextul în care în fiecare an, din ce in ce mai mulţi copii sunt victimele acestei boli . Multe decese ar putea fi evitate dacă părinţii, principalul factor de decizie când vine vorba de sănătatea copiilor lor, ar fi mai informaţi.

În incercarea de a preveni moartea a milioane de copii din intreaga lume, ziua de 12 noiembrie a fost desemnată Ziua Mondială împotriva Pneumoniei (World Pneumonia Day). Organizaţii şi companii din toată lumea s-au alăturat cauzei şi o susţin prin demersuri vizibile. În România, Societatea Română de Pneumologie, Societatea Română de Pediatrie, Spitalul Clinic de Copii “Grigore Alexandrescu”, alături de compania Pfizer susţin activ Ziua Mondială împotriva Pneumoniei prin acţiuni menite să informeze şi să educe continuu familiile în vederea unui comportament preventiv când vine vorba de sănătatea copiilor.
Ziua Mondială împotriva Pneumoniei este o iniţiativă globală care îşi propune să educe şi să informeze părinţii din întreaga lume cu privire la faptul că pneumonia, boala care provoacă cele mai multe decese în rândul copiilor cu vârstă de până la 5 ani, poate fi prevenită.
"Ziua Mondială a Pneumoniei este o zi semnal şi, concomitent, o alta modalitate de a atrage atenţia asupra impactului acestei boli infecţioase atât la copil cât şi la adult. Un lucru este cert, faptul că agresivitatea unei pneumonii din copilarie, dar şi aplicarea unor metode pofilactice de la vârste mici, dictează efectul la distanţă pe plamânul viitorului adult unde evoluţia este de multe ori ancorată în evenimentele din copilărie.", a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan - Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
„Pneumonia este o infecţie a aparatului respirator care afectează vârstele extreme (copiii şi bătrânii). Pneumoniile au o incidenţă de 45 de cazuri/1000 de nou născuţi/an, incidenţă care se reduce odată cu înaintarea în vârstă. Acestă afecţiune se încadrează în categoria infecţiilor pneumococice alături de boli precum: meningita, septicemia, otita medie, sinuzita sau bronşita.”, a declarat Prof. Dr. Doina Pleşca - Vicepreşedintele Secţiei de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie. „În România, statisticile sunt extrem de îngrijorătoare, aproximativ 28% din decesele care apar în perioada 0-1 an sunt produse de afecţiuni ale aparatului respirator. O pondere însemnată dintre sugari şi copii suferă de pneumonie, cu toate că există modalităţi de prevenţie pe care părinţii ar trebui să le cunoască”, a adăugat Prof. Dr. Doina Pleşca.
„Pneumonia este una dintre bolile care pot fi prevenite şi e păcat ca părinţii să nu fie informaţi despre acest lucru. Părinţii ar trebui să întrebe medicul de familie sau medicul pediatru despre modalităţile de prevenţie ale pneumoniei. Este o obligaţie morală şi un drept al copiilor.”, a declarat Prof. Dr. Orăşeanu Dumitru – VICE - Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
De mai bine de 10 ani, unul dintre militanţii activi, la nivel internaţional, în lupta contra pneumoniei este Dr. Keith Klugman - Profesor la Universitatea Emory din Atlanta, GA (USA). În opinia acestuia: „Vom progresa la nivel mondial în lupta contra pneumoniei daca organizaţii precum cele care sprijină acum Ziua Mondială împotriva Pneumoniei vor continua să lupte împreună, printr-un proces de educare continuă şi printr-o creştere a gradului de acces la metodele de prevenţie. Printre acestea, vaccinarea ocupă un loc principal. Pneumonia „ucide” sute de mii de copii în toată lumea şi e frustrant să aflăm când e prea târziu că am fi putut evita moartea acestora”, a adăugat Dr. Keith Klugman.
La copiii cu vârstă mai mică de 5 ani, pneumonia provoacă moartea mai mult decât orice altă afecţiune . Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, imunizarea cu un vaccin îmbunătăţit continuu este singura alternativă de prevenţie a pneumoniei. În România, bolile pneumococice şi, indirect, pneumonia este principală cauză a mortalităţii infantile. În situaţia în care copilul nu a fost vaccinat preventiv şi se îmbolnăveşte de pneumonie, tratamentul care se aplică este cel cu antibiotice.

Despre Ziua Mondială a Pneumoniei
Ziua Mondială a Pneumoniei a fost înfiinţată ca organizaţie în aprilie 2009, cu obiectivul de a comunica pericolul pe care pneumonia îl reprezintă pentru sănătatea publică şi pentru a preveni milioanele de decese care sunt înregistrate în fiecare an, în intreaga lume. Coaliţia reuneşte o serie de organizaţii internaţionale, guvernamentale, non-guvernamentale şi comunitare , instituţii de cercetare şi academice, fundaţii şi persoane fizice. Mai multe detalii gasiti pe: http://worldpneumoniaday.org


Download comunicat PNEUMOFTIZIOLOGIE - Download fisier atasat comunicatului

"ÎN LUME, 1 COPIL MOARE DE PNEUMONIE LA FIECARE 20 DE SECUNDE" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Alina Meleşcanu
Email:alina.melescanu@r-g.ro
Telefon:0740 12 12 86

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Conferinţă de presă cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului

Societatea Română de Pneumologie și Oxigen Plus SRL vă invită marți, 15 martie 2011, ora 12:00, la conferința de presă prilejuită de Ziua Internațională a Somnului care va fi(...) citeste mai departe24 Martie – Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei. Mesajul Fundatiei Romanian Angel(...)

București, 17 martie 2015. 24 martie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Ziua în care îi salutăm pe cei care se străduiesc și, de multe ori, reușesc să învingă bacilul(...) citeste mai departeAfla cati ani au plamanii tai in Parcul Tineretului

Cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) Societatea Română de Pneumologie derulează campania “Tu ştii ce vârstă au plămânii tăi?”. Aflată la cea de-a(...) citeste mai departeSpirometrii gratuite in acest weekend in Parcul Tineretului

Sambata si duminica, intre orele 9.00 si 17.00, in Parcul Tineretului (intrarea dinspre Palatul Copiilor), Societatea Romana de Pneumologie efectueaza testari gratuite pentru depistarea astmului(...) citeste mai departeRaport privind situatia protejarii cetatenilor europeni fata de fumul de tutun

România a fost iar un exemplu negativ, ca ţară care nu apără drepturile cetăţenilor săi, mai exact dreptul la sănătate şi la un loc de muncă sănătos. De această dată este vorba de(...) citeste mai departe