ÎN LUME, 1 COPIL MOARE DE PNEUMONIE LA FIECARE 20 DE SECUNDE

ÎN LUME, 1 COPIL MOARE DE PNEUMONIE LA FIECARE 20 DE SECUNDE
Bucureşti, 11 noiembrie 2010 – În lume, 1 copil moare de pneumonie la fiecare 20 de secunde, în contextul în care în fiecare an, din ce in ce mai mulţi copii sunt victimele acestei boli . Multe decese ar putea fi evitate dacă părinţii, principalul factor de decizie când vine vorba de sănătatea copiilor lor, ar fi mai informaţi.

În incercarea de a preveni moartea a milioane de copii din intreaga lume, ziua de 12 noiembrie a fost desemnată Ziua Mondială împotriva Pneumoniei (World Pneumonia Day). Organizaţii şi companii din toată lumea s-au alăturat cauzei şi o susţin prin demersuri vizibile. În România, Societatea Română de Pneumologie, Societatea Română de Pediatrie, Spitalul Clinic de Copii “Grigore Alexandrescu”, alături de compania Pfizer susţin activ Ziua Mondială împotriva Pneumoniei prin acţiuni menite să informeze şi să educe continuu familiile în vederea unui comportament preventiv când vine vorba de sănătatea copiilor.
Ziua Mondială împotriva Pneumoniei este o iniţiativă globală care îşi propune să educe şi să informeze părinţii din întreaga lume cu privire la faptul că pneumonia, boala care provoacă cele mai multe decese în rândul copiilor cu vârstă de până la 5 ani, poate fi prevenită.
"Ziua Mondială a Pneumoniei este o zi semnal şi, concomitent, o alta modalitate de a atrage atenţia asupra impactului acestei boli infecţioase atât la copil cât şi la adult. Un lucru este cert, faptul că agresivitatea unei pneumonii din copilarie, dar şi aplicarea unor metode pofilactice de la vârste mici, dictează efectul la distanţă pe plamânul viitorului adult unde evoluţia este de multe ori ancorată în evenimentele din copilărie.", a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan - Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
„Pneumonia este o infecţie a aparatului respirator care afectează vârstele extreme (copiii şi bătrânii). Pneumoniile au o incidenţă de 45 de cazuri/1000 de nou născuţi/an, incidenţă care se reduce odată cu înaintarea în vârstă. Acestă afecţiune se încadrează în categoria infecţiilor pneumococice alături de boli precum: meningita, septicemia, otita medie, sinuzita sau bronşita.”, a declarat Prof. Dr. Doina Pleşca - Vicepreşedintele Secţiei de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie. „În România, statisticile sunt extrem de îngrijorătoare, aproximativ 28% din decesele care apar în perioada 0-1 an sunt produse de afecţiuni ale aparatului respirator. O pondere însemnată dintre sugari şi copii suferă de pneumonie, cu toate că există modalităţi de prevenţie pe care părinţii ar trebui să le cunoască”, a adăugat Prof. Dr. Doina Pleşca.
„Pneumonia este una dintre bolile care pot fi prevenite şi e păcat ca părinţii să nu fie informaţi despre acest lucru. Părinţii ar trebui să întrebe medicul de familie sau medicul pediatru despre modalităţile de prevenţie ale pneumoniei. Este o obligaţie morală şi un drept al copiilor.”, a declarat Prof. Dr. Orăşeanu Dumitru – VICE - Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
De mai bine de 10 ani, unul dintre militanţii activi, la nivel internaţional, în lupta contra pneumoniei este Dr. Keith Klugman - Profesor la Universitatea Emory din Atlanta, GA (USA). În opinia acestuia: „Vom progresa la nivel mondial în lupta contra pneumoniei daca organizaţii precum cele care sprijină acum Ziua Mondială împotriva Pneumoniei vor continua să lupte împreună, printr-un proces de educare continuă şi printr-o creştere a gradului de acces la metodele de prevenţie. Printre acestea, vaccinarea ocupă un loc principal. Pneumonia „ucide” sute de mii de copii în toată lumea şi e frustrant să aflăm când e prea târziu că am fi putut evita moartea acestora”, a adăugat Dr. Keith Klugman.
La copiii cu vârstă mai mică de 5 ani, pneumonia provoacă moartea mai mult decât orice altă afecţiune . Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, imunizarea cu un vaccin îmbunătăţit continuu este singura alternativă de prevenţie a pneumoniei. În România, bolile pneumococice şi, indirect, pneumonia este principală cauză a mortalităţii infantile. În situaţia în care copilul nu a fost vaccinat preventiv şi se îmbolnăveşte de pneumonie, tratamentul care se aplică este cel cu antibiotice.

Despre Ziua Mondială a Pneumoniei
Ziua Mondială a Pneumoniei a fost înfiinţată ca organizaţie în aprilie 2009, cu obiectivul de a comunica pericolul pe care pneumonia îl reprezintă pentru sănătatea publică şi pentru a preveni milioanele de decese care sunt înregistrate în fiecare an, în intreaga lume. Coaliţia reuneşte o serie de organizaţii internaţionale, guvernamentale, non-guvernamentale şi comunitare , instituţii de cercetare şi academice, fundaţii şi persoane fizice. Mai multe detalii gasiti pe: http://worldpneumoniaday.org


Download comunicat PNEUMOFTIZIOLOGIE - Download fisier atasat comunicatului

"ÎN LUME, 1 COPIL MOARE DE PNEUMONIE LA FIECARE 20 DE SECUNDE" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Alina Meleşcanu
Email:alina.melescanu@r-g.ro
Telefon:0740 12 12 86

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii a lansat programul GATS

Ministerul Sănătății a lansat în data de 5 martie 2012 primul studiu GATS, un instrument de supraveghere care vizează cunoașterea consumului de tutun și a tendințelor acestuia, transmite(...) citeste mai departeBolile Pulmonare – subiect de dezbatere la Conferinta Natională a Pacientilor, editia a II a 14-16(...)

Conferinţa Naţională a Pacienţilor 2012 aduce în centrul atenţiei opiniei publice, dar şi în faţa autorităţilor din România, afecţiunile pulmonare. Această temă se va regăsi în cadrul unei dezbateri(...) citeste mai departeZiua Internationala fara Tutun: Cel mai recent Eurobarometru arata consumul de tutun in scadere cu(...)

În contextul Zilei Internaționale fără Tutun (31 mai), Comisia Europeană a publicat Eurobarometrul cu privire la atitudinile europenilor față de fumat. citeste mai departeZiua Mondiala a BPOC - In urmatorii zece ani, BPOC va deveni a treia cauza de deces la nivel(...)

210 milioane persoane suferă de BPOC la nivel mondial. Cu toate acestea, mai putin de jumătate dintre ei sunt diagnosticaţi. Dintre cei depistaţi că au boala, mai mult de jumătate au vârste sub 65 de(...) citeste mai departeLuna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului pulmonar

Cu ocazia Lunii Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar, Liga Romana de Cancer si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continua si in 2012 campania de preventie, informare(...) citeste mai departe