Ministerul Transporturilor da unda verde avizelor psihologice ilegale in transporturi

Ministerul Transporturilor da unda verde avizelor psihologice ilegale in transporturi
Colegiul Psihologilor din Romania atrage atentia asupra faptului ca Ministerul Transporturilor intentioneaza sa reglementeze profesia de psiholog in specialitatea psihologia transporturilor, fara a avea acest drept, incurajeaza practica ilegala prin emiterea de avize psihologice false si obstructioneaza dreptul la munca al psihologilor.

Toate aceste aspecte sunt prevazute in proiectele, aflate in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Transporturilor www.mt.ro la Transparenta decizionala si lansate „pe sub pres” exact pe 1 august, intr-o perioada a vacantelor, inclusiv a celor care vor trebui sa semneze aceste ordine – Victor Ponta, Ministrul interimar al Transporturilor si Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii.

Colegiul Psihologilor din Romania a atras atentia, in mod repetat, asupra acestei situatii. In luna mai 2013, CPR a inaintat un proiect de act normativ si a solicitat Ministerului Transporturilor inceperea unor runde de negociere pentru emiterea in final a unui act normativ in concordanta cu prevederile Legii nr. 213/2004. Ministerul Transporturilor a ignorat demersul nostru si a raspuns intr-un mod jignitor, prin afisarea unor proiecte in total dezacord cu solicitarile Colegiului Psihologilor din Romania.

Prin proiectele afisate pe site-ul www.mt.ro, la rubrica transparenta decizionala, Ministerul Transporturilor a aratat inca o data ca nu doreste sa intre in dialog cu Colegiul Psihologilor din Romania si ca ignora Legea nr. 213/2004, urmarind obiective anacronice si abuzive:
a) “reglementarea” unei profesii deja reglementate prin Legea nr. 213/2004, in specialitatea psihologia transporturilor;
b) incurajarea emiterii ilegale a avizelor psihologice in domeniul sigurantei circulatiei, de catre furnizori necertificati profesional in conditiile Legii nr. 213/2004;
c) ingradirea dreptului la munca a psihologilor cu drept de libera practica atestati in conditiile legii;
d) finantarea indirecta a structurilor incompatibile cu prevederile Legii nr. 213/2004 “comisiei centrale medicale si psihologice in siguranta transporturilor”, prin impunerea unei taxe de agreere si a unei taxe de avizare anuale nejustificate si abuzive.

Ordinul da unda verde societatilor comerciale sa fie agreate ca unitati psihologice, ceea ce contravine reglementarilor profesiei de psiholog si va permite in continuare emiterea unor avize psihologice false, cu implicatii extrem de grave la adresa sigurantei in toate domeniile transporturilor. Reglementat in acest fel, sistemul va incuraja practica ilegala a psihologiei si punerea in pericol a sigurantei transporturilor, neexistand nicio modalitate de control si de evidenta a avizelor psihologice emise.

De asemenea, proiectul de ordin obstructioneaza dreptul la munca al psihologilor, intrucat acestia au nevoie de o autorizare speciala de la Ministerul Transporturilor, desi ei indeplinesc toate conditiile legale de practica in profesia de psiholog. In plus, ei pot astepta pana la 4 luni pentru a obtine aceasta autorizare intrucat in ordin se prevede ca analiza dosarului dureaza 30 de zile, iar verificarea unitatii psihologice se va realiza in maximum de 3 luni de la finalizarea analizei dosarului.

Colegiul Psihologilor din Romania a inaintat o solutie pentru normalizarea si stoparea emiterii avizelor psihologice ilegale:
1. Recomandam psihologilor atestati in conditiile Legii nr. 213/2004 sa nu depuna niciun document in vederea respectarii conditiilor ilegale, ce urmeaza sa fie aprobate de catre Ministerul Transporturilor si Ministerul Sanatatii pentru obtinerea certificatelor de agreere;
2. Respectarea atributiilor legale ale Colegiului Psihologilor din Romania in domeniile de reglementare, instituirea standardelor de calitate, atestare, certificare si efectuarea controlului pentru furnizorii de servicii psihologice;
3. Evidenta si securizarea actelor profesionale emise de catre psihologii romani, potrivit reglementarilor Colegiului Psihologilor din Romania;
4. Evidenta stricta a furnizorilor de servicii psihologice si afisarea publica a acestora, pentru protectia drepturilor consumatorilor de servicii psihologice;
5. Eliminarea “instantelor arbitrare”, a comisiilor de siguranta transporturilor si a altor ingerinte in activitatea profesionala a psihologilor;
6. Deschiderea unor runde de negociere pentru emiterea unor norme care sa contribuie la siguranta transporturilor, la siguranta populatiei si la o eficientizare a activitatii de coordonare din cadrul Ministerului Transporturilor.

„Nu vom accepta astfel de reglementari care aduc un grav prejudiciu membrilor nostri si profesiei de psiholog in general. Singurul organism care reglementeaza, potrivit legii, profesia de psiholog este Colegiul Psihologilor din Romania. Vom face demersurile necesare in aces sens la toate organismele abilitate, inclusiv la Curtea Constitutionala, Comisia Europeana si la organismele profesionale internationale in care suntem membrii. De asemenea, vom obtine sprijinul din partea Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania.

In concluzie, avand in vedere avizul Comisiei de psihologia muncii, transporturilor si serviciilor, precum si neajunsurile indicate mai sus, solicitam Ministerului Transporturilor retragerea imediata a proiectelor afisate si stoparea oricaror demersuri de aprobare a acestora, pana la elaborarea unor norme de comun-acord cu Colegiul Psihologilor din Romania.


Download comunicat PSIHOLOGIE - Conferinta Nationala Managementul Dislipidemiilor Download fisier atasat comunicatului

"Ministerul Transporturilor da unda verde avizelor psihologice ilegale in transporturi" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Luminita Valcea
Email:luminita.valcea@cmr.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Colegiul Psihologilor din Romania, membru cu drepturi depline in EFPA

Colegiul Psihologilor din România a devenit membru cu drepturi depline al Federației Europene a Asociațiilor de Psihologie în cadrul Adunării Generale a EFPA, desfășurată la Stockholm, în(...) citeste mai departeComunicat de presa: Recunoasteti drepturile copiilor ai caror parinti au divortat!

Institutul de Psihologie Judiciară adreseaza autorităţilor române un Memoriu prin care solicită recunoaşterea celor 10 drepturi ale copilului ai cărui părinţi au divorţat, necesare pentru(...) citeste mai departeDepresia, cea mai frecventa tulburare psihica

Oricine se simte trist ocazional, pentru o perioada scurta de timp si ca reactie normala la o anumita greutate prin care trece. Insa depresia este o boala care afecteaza atat modul in care aceasta(...) citeste mai departeCea de-a III-a editie a Conferintei Aplicatii practice in dezvoltarea Psihologiei - 23-24(...)

Asociația Smart Psi organizează cea de-a III-a ediție a Conferinței “Aplicații practice în dezvoltarea Psihologiei”, eveniment ce se va desfășura în perioada 23-24 noiembrie 2013, la(...) citeste mai departeRezultate excelente ale Asociatiei pentru Recuperarea si Integrarea Copiilor cu Autism (ARICA)(...)

În anul 2015, graţie perseverenţei terapeuţilor săi, Asociaţia pentru Recuperarea şi Integrarea Copiilor cu Autism (ARICA) a reuşit să integreze peste 50% din copiii aflaţi în terapie,(...) citeste mai departe