Arthritis Self-Management Programme sau adaptarea pacientului la propria boala

Arthritis Self-Management Programme sau adaptarea pacientului la propria boala
Pentru trei zile, 19-21 noiembrie, 20 de medici reumatologi, psihologi şi asistente medicale participă în premieră la trainingul ‘Arthritis Self-Management Programme’, elaborat de Stanford University School of Medicine.

Evenimentul, organizat de Societatea Română de Reumatologie, Liga Română contra Reumatismului, în parteneriat cu Bristol-Myers Squibb, are scopul de a arăta medicilor, asistenţilor, psihologilor şi reprezentaţilor asociaţiilor de pacienţi cum să educe pacienţii, astfel încât aceştia să îşi gestioneze propria boală, să câştige încredere în sine, în capacitatea lor de a controla simptomele şi modul în care problemele de sănătate le afectează viaţa.

Potrivit specialiştilor, aproape jumătate din adulţi prezintă antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo-scheletice evidenţiabile prin examen clinic, iar 10% din populaţie prezintă din această cauză un grad de handicap motor. “Din cauza interesării unor grupe active de populaţie, bolile reumatismale prezintă un impact socio-economic major, cu costuri sociale semnificative”, a declarat Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Preşedintele Societăţii Române de Reumatologie.

Prof. Dr. Ruxandra Ionescu a explicat faptul că pacientul este privit ca un partener în echipa medic-asistent. “În toate grupurile de lucru în care sunt stabilite recomandările de tratament este inclus obligatoriu şi un pacient. Punctul de vedere al acestuia contează foarte mult, tocmai de aceea trainingul ‘Arthritis Self-Management Programme’ vine în sprijinul medicilor şi al asistenţilor astfel încât să ştim cum să educăm pacientul, iar ulterior pacientul să cunoască foarte bine boala pentru a participa la propria lui îngrijire”, a spus Preşedintele Societăţii Române de Reumatologie.

Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Preşedintele Ligii Române contra Reumatismului, a atras atenţia asupra faptului că în România, aproximativ 200.000 de persoane sunt diagnosticate cu artrite.
“Este foarte important ca atât pacientul, cât şi doctorul sau orice altă persoană să aibă un minimum de cunoştinţe privind abordarea suferinţei. Un pacient cu artrită reumatoidă nediagnosticată sau netratată corect poate să nu fie capabil de exercitarea celor mai simple activităţi. Este datoria noastră să educăm pacienţii pentru a schimba acest lucru. Am convingerea că trainingul care va începe astăzi va contribui la auto-controlul bolilor artrozice.
Dincolo de cifre statistice sunt însă oameni, sunt dramele pacienţilor: vieţi distruse, cariere întrerupte, părinţi care nu se mai pot juca cu propriii copii sau care nu-i mai pot întreţine, ajungând să se considere o povară pentru familie şi societate. Aceste probleme ar putea fi evitate, prin intervenţia sistemului sanitar, dar şi a societăţii, în ansamblul ei”, a menţionat Conf. Dr. Cătălin Codreanu.

Cursurile vor fi susţinute de Ian Darling şi Jean Thompson, renumiţi T-Traineri ai Stanford University School of Medicine.

“Pentru pacienţii cu artrite, cel mai important mesaj este să fie activi, să nu rămână impasibili şi să ia atitudine în faţă propriei boli. Într-adevăr pacienţii se confruntă cu o problemă medicală, dar este şi o problemă de familie, socială şi de adaptare la mediu. De acceea, acest curs contribuie foarte mult la adaptarea pacientului la propria boală astfel încât să ducă o viaţă cât mai normal”, a afirmat Jean Thompson MBE, T-Trainer Stanford University School of Medicine, Kent, Marea Britanie, Director Talking Health, Taking Action.

“În ţările în care au fost susţinute astfel de traininguri s-a observat faptul că acestea au determinat încetinirea evoluţiei bolii. Trainingul ‘Arthritis Self-Management Programme’ este dedicat reumatologilor, care vor dezvolta abilităţi de comunicare cu pacienţii lor. După participarea la acest curs, medicii vor deveni ei înşişi formatori, urmând a fi organizate workshop-uri cu grupurile de pacienţi”, a precizat Ian Darling, T-Trainer Stanford University School of Medicine, Edinburgh, Marea Britanie, Preşedinte UK T-Trainer Group


Ian Darling (Edinburgh, Marea Britanie): A finalizat pregătirea ca Master Trainer în programele de autoîngrijire pentru artrită şi boli cronice, apoi a urmat formarea ca T-Trainer la Stanford University în 2007. În prezent este calificat şi în domeniul Positive Self Management Programme (HIV/SIDA). În ultimii 5 ani a susţinut peste 30 de cursuri de formare (leader training) şi a contribuit la iniţierea programelor specifice în Irlanda, Lituania şi Slovenia. Este preşedintele grupului T Trainer din Marea Britanie şi colaborează îndeaproape cu Expert Patient Programme şi cu alte organizaţii care furnizează cursuri de formare în domeniul autoîngrijirii.

Jean Thompson (Kent, Marea Britanie): Deţine titlul de T-Trainer acordat de Stanford University şi este formator pentru Lead Trainers în Stepping Stones to Quality (SS2Q). A condus programul Challenging Arthritis Self Management şi a sprijinit organizaţii de voluntariat prin intermediul Long Term Medical Conditions Alliance (în prezent, Long-term Conditions Alliance) în vederea elaborării unor programe comprehensive conduse de specialişti fără pregătire medicală, pe baza cursului Chronic Disease Self-Management. Contribuţia ei la dezvoltarea bazei de cunoştinţe pentru conceptul de 'lay-led' self management (autoîngrijire susţinută de experţi fără pregătire medicală) s-a bucurat de recunoaştere în 2005, când Maiestatea Sa Regina Elisabeta i-a acordat decoraţia MBE (Membership of the British Empire).


"Arthritis Self-Management Programme sau adaptarea pacientului la propria boala" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Alexandra Parvulescu
Email:alexandra.parvulescu@pbsolutions.ro
Telefon:0732.770.884

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

MSD Romania si Societatea Nationala de Medicina Familiei lanseaza programul „10 pentru miscare”

În cadrul platformei „Împreună pentru viață”, MSD România și Societatea Națională de Medicina Familiei lansează programul educațional „10 pentru mișcare” adresat medicilor de familie. Programul are(...) citeste mai departeTerapia Orthokine combate artroza gleznei

Conform unor studii elaborate de cercetătorii americani, la nivel mondial 8 din 10 oameni cu vârsta peste 50 de ani au manifestări radiologice de artroză. În România, 200.000 de tineri între 25 şi 45(...) citeste mai departeIasiul este gazda Congresului National de Durere pentru al doilea an consecutiv

Asociația de Algeziologie din România, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr.T. Popa” Iași și compania de comunicare medicală Houston NPA organizează cea de-a doua ediție a(...) citeste mai departeConferință Națională de Balneologie

Asociaţia Romana de Balneologie şi Institutul Naţional de Recuperare, Medicinã Fizicã şi Balneoclimatologie organizeazã în perioada 12 - 14 Mai 2011, Complex Doina - Statiunea Neptun, A IX-a(...) citeste mai departeScreening gratuit pentru depistarea osteoporozei cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei

Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei, în cadrul platformei „Împreună pentru viață, sănătate prin cunoaștere”, și în parteneriat cu reţeaua de farmacii Sensiblu, a luat startul, pe 24 septembrie, (...) citeste mai departe