Saptamana Europeana a Urologiei “Adenom de prostata? Continua tratamentul, traieste-ti viata”

Saptamana Europeana a Urologiei “Adenom de prostata? Continua tratamentul, traieste-ti viata”
Asociația Română de Urologie și Inițiativa pentru Sănătatea Bărbatului au lansat campania de informare “Adenom de prostată? Continuă tratamentul, trăiește-ți viața”, cu prilejul Săptămânii Europene a Urologiei. Tema din acest an este adenomul de prostată.

“Adenomul de prostată apare cu cea mai mare frecvență la vârsta de 55-60 de ani. Cu cât bărbatul înaintează în vârstă, cu atât riscul de adenom creşte. Peste vârsta de 70 de ani, un bărbat din trei suferă de adenom de prostată, iar procentul urcă la 50% la grupa de vârstă de peste 80 de ani. Adenomul de prostată are repercusiuni majore asupra calităţii vieţii bărbatului, fiind o boală evolutivă, care în timp duce la complicații. De aceea, tratamentul medical trebuie să fie început cât mai precoce şi administrat timp îndelungat”, afirmă academicianul Prof. Dr. Ioanel Sinescu, președinte al Asociației Române de Urologie.

“Simptomele de tract urinar inferior, cauzate în mare măsură de adenomul de prostată, au o prevalență de 14% la bărbații cu vârsta de 30 de ani și de 40% la bărbații care trec de vârsta de 50 de ani, la nivel european”, spune Prof. Dr. Ian Banks, președinte al European Men’s Health Forum, partener al Inițiativei pentru Sănătatea Bărbatului. “Pe măsură ce fenomenul de îmbătrânire a populației este din ce în ce mai pronunțat, devine din ce în ce mai important ca adenomul de prostată să fie detectat timpuriu și tratat eficient”.

Afecțiunile prostatei (benigne - adenomul de prostată, maligne - cancerul de prostată, și infecțioase) afectează aproximativ jumătate din populația masculină trecută de 50 de ani. Din cei peste 900.000 de pacienți români cu boli de prostată, doar un sfert se prezintă anual la medic pentru a primi un tratament. “Ce se întamplă cu ceilalți? Vor ajunge până la urmă la tratament, dar într-o fază a bolii mult mai avansată”, explică profesorul Ioanel Sinescu, punctând că “tratamentul medicamentos nu trebuie întrerupt fără consultarea prealabilă a medicului. Chiar dacă simptomele bolii au dispărut, tratamentul trebuie continuat pe o perioadă mai lungă. În caz contrar, prostata va continua să crească în dimensiuni, iar boala se poate complica printr-o retenție acută de urină sau va fi nevoie de o intervenție chirurgicală”.

După vârsta de 50 de ani, fiecare bărbat trebuie să facă o evaluare anuală a aparatului urinar și, în special, a prostatei. Principalele testări: determinarea antigenului specific prostatic (PSA) și un examen ecografic, la care se poate adăuga tușeul rectal. Dacă apar semne de tip urinare frecventă, urinare dificilă sau senzația de urinare incompletă, fără îndoială că evaluarea va trebui să fie facută chiar și înaintea vârstei de 50 ani.

Campania “Adenom de prostată? Continuă tratamentul, trăiește-ți viața” a început în mediul online, pe site-ul oficial, www.sanatateabarbatului.ro, și printr-o campanie targetată pe Facebook, și va continua în următoarele două săptămâni, fiind prevpzute și întâlniri cu medicii și cu pacienții care suferă de adenom de prostată, în marile clinici de urologie din București.

Ai grijă de sănătatea ta, așa cum ai grijă de mașina ta!
Inițiativa pentru Sănătatea Bărbatului este o platformă științifică de comunicare și educare, desfășurată sub patronajul European Men’s Health Forum, coordonată de Kol Medical Media, și la care au aderat cele mai importante societăți profesionale medicale din România. În centrul Inițiativei este website-ul inovator, www.sanatateabarbatului.ro, iar sloganul oficial este “Ai grijă de sănătatea ta, așa cum ai grijă de mașina ta!”.

Inițiativa pentru Sănătatea Bărbatului din România a fost lansată în luna iunie 2012, în cadrul Conferinței pentru Sănătatea Bărbatului desfășurată la Copenhaga.

O situație dramatică a sănătății bărbatului în Europa
Primul studiu pan-european despre sănătatea bărbatului, publicat la sfârșitul anului trecut, arată o situație alarmantă în privința stării de sănătate a bărbaților din Uniunea Europeană:
• speranța medie de viață în UE, pentru bărbați, este de 76,1 ani, față de 82,2, la femei
• 700.000 de bărbați mor anual din cauza cancerului, 300.000 ca urmare a unui infarct și
180.000 din cauza unui accident vascular cerebral
• 630.000 de bărbați din grupa de vârstă activă (15-64 de ani) mor anual în UE, comparativ cu numai 300.000 de femei
• bărbații se îmbolnăvesc mai repede de cancer decât femeile și mor mai devreme din cauza acestei boli.


Download comunicat UROLOGIE - Download fisier atasat comunicatului

"Saptamana Europeana a Urologiei “Adenom de prostata? Continua tratamentul, traieste-ti viata”" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Dr. Marius Geanta
Telefon:0745.020.878

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Tratamentul chirurgical al rupturii de perineu – o reusita

În cadrul Spitalului de Urgență M.I.R.A. "Prof. Dr. Dimitrie Gerota" din București a fost efectuată o intervenţie chirurgicală pentru tratamentul rupturii de perineu, unei paciente în vârstă de 60 de(...) citeste mai departe

Al VIII-lea Congres al Societății Române de Urologinecologie

Al VIII-lea Congres al Societății Române de Urologinecologie va avea loc în perioada 4-11 Iunie 2011, la Hotel Iberostar Coral Beach din Marbella, Spania. citeste mai departeÎn România, aproximativ 2 milioane de români au o boală cronică renală

În România, aproximativ 2 milioane de români au boală cronică renală, însă doar 2% dintre aceste cazuri sunt diagnosticate, a afirmat astăzi prof.univ.dr. Gabriel Mircescu, directorul medical al(...) citeste mai departeSaptamana Europeana a Urologiei “Adenom de prostata? Continua tratamentul, traieste-ti viata”

Asociația Română de Urologie și Inițiativa pentru Sănătatea Bărbatului au lansat campania de informare “Adenom de prostată? Continuă tratamentul, trăiește-ți viața”, cu prilejul Săptămânii Europene a(...) citeste mai departe