Despre riscurile alimentatiei nesanatoase, cu Prof. Dr. Nicolae Hancu

Despre riscurile alimentatiei nesanatoase, cu Prof. Dr. Nicolae Hancu
Alimentaţia nesănătoasă are consecinţe grave asupra calităţii şi duratei vieţii. Potrivit celor mai recente date emise de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, principalele cauze de mortalitate în lume sunt provocate de un stil de viaţă nesănătos în ceea ce priveşte alimentaţia şi nutriţia: 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată.

Care sunt factorii de risc ai alimentaţiei nesănătoase şi în ce măsură ne pot afecta, ne spune prof. dr. Nicolae Hâncu, membru al Academiei Române şi autor al ghidului „Abecedar de Nutriţie”.

Cea mai gravă consecinţă este aceea că alimentaţia nesănătoasă cauzează aşa numitele „boli ale Occidentului”, precum bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul zaharat, obezitatea şi suraponderea, dislipidemiile (creşterea colesterolului şi a trigliceridelor în sânge), cancerele etc.

Aflăm cum putem preveni aceste boli printr-o alimentaţie echilibrată asociată cu un stil de viaţă sănătos chiar din Abecedarul de Nutriţie, ghidul care ne învaţă să devenim propriii noştri nutriţionişti.

În ceea ce priveşte cauzele care conduc la o alimentaţie nesănătoasă, Abecedarul de Nutriţie menţionează dezechilibrul caloric şi nutritiv, cauzat, la rândul său, de excesul caloriilor alimentare, consumul crescut de grăsimi saturate (animale) şi de tip trans-, excesul de dulciuri (glucide simple), aportul crescut de sare sau consumul abuziv de alcool.

De regulă, în alimentaţia nesănătoasă nu se respectă orarul meselor, cele mai frecvente greşeli fiind renunţarea la micul dejun şi servirea cinei aproape de miezul nopţii, atrage atenţia prof. dr. Nicolae Hâncu în cartea „Abecedar de Nutriţie”.

Alimentaţia nesănătoasă se asociază şi cu fumatul şi sedentarismul, ceea ce amplifică efectele negative, devenind astfel mai periculoasă decât alcoolul şi fumatul la un loc.

„În momentul de faţă, alimentaţia nesănătoasă este răspunzătoare pentru 14 milioane de morţi la nivel mondial, dintre care 1,7 milioane decese sunt provocate de consumul scăzut de fructe şi vegetale.

Alimentaţia nesănătoasă înseamnă grăsimi saturate, grăsimi de tip trans-, sare şi dulciuri, iar în spatele acestor patru elemente se regăsesc o multitudine de alimente şi produse alimentare”, ne spune prof. dr. Nicolae Hâncu.

Având în vedere toate aceste riscuri, specialişti şi organisme internaţionale autorizate recomandă intensificarea acţiunilor de Educaţie Nutriţională individuală şi populaţională. Abecedarul de Nutriţie se alătură acestui îndemn şi se adresează tuturor celor care vor să fie sănătoşi.

„Un lucru care ne preocupă de multă vreme este educaţia pentru sănătate a populaţiei. Avem nevoie de o nutriţie sănătoasă în fiecare moment al vieţii noastre, dar nu putem avea un nutriţionist non-stop. Astfel, fiecare dintre noi trebuie să devină propriul său nutriţionist\", afirmă prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Aflaţi din “Abecedarul de Nutriţie” sfaturi despre cum puteţi evita dezechilibrul nutriţional şi ce capcane pot altera Alimentaţia Sănătoasă.
Despre toate acestea, precum și despre beneficiile unei alimentații sănătoase în viața de zi cu zi, puteți citi în „Abecedar de Nutriție”, ghidul tău expert în nutriție și alimentație, care te învață în 10 pași simpli cum să fii propriul tău nutriționist! Cartea include principalele reguli de nutriție populațională, necesare pentru o bună funcționare a organismului, precum și toate informațiile utile pentru un stil de viață sănătos.

Editat sub egida Academiei Române, „Abecedarul de Nutriție” este disponibil în librării şi poate fi achiziționat online pe site-ul oficial: www.abecedar-nutritie.ro.

„Abecedar de Nutriție” este o carte realizată de prof.dr. Nicolae Hâncu, în colaborare cu dr. Cristina Niță și dr. Anca Crăciun.


Download comunicat ALIMENTAŢIE - Download fisier atasat comunicatului

"Despre riscurile alimentatiei nesanatoase, cu Prof. Dr. Nicolae Hancu" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Cristina Baluta
Email:evenimente@sanatateapress.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Programul Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie

Conferința Națională Sănătate prin Alimentație – ediția I, va avea loc în data de 9 iulie 2011, la World Trade Center, sala New York, București și este cel mai important eveniment dedicat(...) citeste mai departePericolul din farfurie – stim ce mancam? Fara o etichetare corespunzatoare, consumatorii de peste(...)

București, 4 iulie – În lipsa unui cadru legislativ care să asigure o etichetare corespunzătoare tuturor produselor din pește și fructe de mare din import, autoritățile nu au cum să(...) citeste mai departeDobrogea Grup introduce în premieră în România pâinea fără gluten pentru persoanele care au(...)

Intoleranța la gluten este o afecțiune cronică a intestinului subțire ce apare la persoanele cu o anumită predispoziție genetică. Boala celiacă este cu atât mai periculoasă cu cât se poate(...) citeste mai departeCOPAC isi manifesta ingrijorarea cu privire la intrarea in vigoare a noii liste de medicamente(...)

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România îşi arată îngrijorarea asupra faptului că nu a fost comunicat oficial dacă noua listă de medicamente compensate şi(...) citeste mai departeCosul National de Alimentatie Sanatoasa, 11 martie 2015, Bucuresti

Alimentaţia reprezintă unul dintre subiectele de maxim interes ale societăţii contemporane. După ce a traversat o perioadă destul de lungă în care industrializarea, inclusiv în domeniul(...) citeste mai departe