Piramida alimentatiei sanatoase. Stim oare cum sa alcatuim farfuria sanatoasa si cum sa ne hidratam optim?

Piramida alimentatiei sanatoase. Stim oare cum sa alcatuim farfuria sanatoasa si cum sa ne hidratam optim?
Alimentația și hidratarea sunt nevoi fiziologice indispensabile, dar știm oare cum să alcătuim farfuria sănătoasă și cum să ne hidratăm optim? Chiar dacă mâncăm și consumăm lichide zilnic, sunt multe aspecte de care trebuie să ținem seama pentru a avea un regim alimentar corect, variat, echilibrat, proporționat. Aceste subiecte au fost abordate în cadrul celei de-a treia ediții a evenimentului ”Nutriție, Sănătate, Longevitate”.

Conform specialiștilor prezenți la eveniment, alimentația este cu adevărat sănătoasă atunci când asigură un aport caloric corespunzător necesarului și conține toate substanțele nutritive în proporții adecvate. Astfel, vorbim despre:
• 50-55% glucide (hidraţi de carbon), din care glucidele simple să fie sub 10%, iar fibrele alimentare aproximativ 30 grame/zi;
• 30-35% grăsimi, din care grăsimile saturate nu trebuie să depăşească 10%, grăsimile trans- să fie sub 2%, iar aportul de colesterol să fie limitat la 300 mg/zi;
• 12-15% (maximum 20 %) proteine.

Respectarea acestor proporţii atrage după sine cantităţi normale de vitamine şi substanțe minerale, dintre care cele mai importante sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul şi fierul.

Prezent în cadrul evenimentului, prof.dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, a declarat: ”Este extrem de important să avem în fiecare zi 3 mese principale şi 2-3 gustări, la ore adecvate. Sfatul meu este ca alimentația sănătoasă să devină parte integrantă din viaţa noastră, oriunde ne aflăm şi pe termen nelimitat.”

Hidratarea optimă este o altă componentă esențială unui stil de viață sănătos. Principalele semne de deshidratare sunt setea, cantitatea mică de urină sau lipsa acesteia, oboseala, stările de somnolență, gura uscată, senzația de amețeală sau confuzie, cefaleea sau starea de disconfort la lumină.

”Există categorii de persoane care ar trebui să fie extrem de atente în ceea ce privește hidratarea, deoarece este posibil să aibă nevoie de creștere a aportului de lichide, iar aici vorbim despre cei care suferă de boli renale sau infecții urinare joase, sugari și copii mici, femeile însărcinate sau care alăptează, cei care desfășoară activități fizice intense. De asemenea, hidratarea este esențială în condiții de temperatură ridicată, în curele de slăbire și în caz de febră, vărsături sau diaree, mai ales la copii.”, a atras atenția în cadrul evenimentului dr. Rodica Tănăsescu, președinte Societatea Națională de Medicina Familiei.

Sursele de apă sunt cele prezente în băuturi, dar și cele prezente în alimente. Apa, ceaiurile, infuziile de plante, sucurile, legumele, supele, laptele, iaurtul sunt surse esențiale pentru asigurarea necesarului zilnic de lichide.

Peste 50 de medici de familie au luat parte la a treia ediție a evenimentului, organizat la București, în data de 18 septembrie 2013.

Partener științific: Asociația Medicilor de Familie București
Management eveniment: Sănătatea Press Group


"Piramida alimentatiei sanatoase. Stim oare cum sa alcatuim farfuria sanatoasa si cum sa ne hidratam optim?" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Georgiana Giunca
Email:proiecte@sanatateapress.ro
Telefon:0733.011.108

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ziua Mondiala a Consumatorilor, marcata prin organizarea unui eveniment menit sa promoveze(...)

15 martie este Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor, zi care marcheaza aducerea la cunostiinta publica a importantei cunoasterii si protejarii drepturilor oamenilor in calitatea lor de(...) citeste mai departeCurs medical “Impactul om-alimentatie”

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Bucuresti organizeaza in zilele de 23 si 24 februarie 2011, cursul creditat cu 15 puncte EMC cu(...) citeste mai departePainea Dobrogea Benecol - singura paine din Romania care reduce colesterolul in mod natural

Statisticile ultimilor ani arată că numărul de infarcturi miocardice și atacuri cerebrale vasculare a crescut considerabil. Una din cauzele principale ale acestor grave probleme de sănătate(...) citeste mai departeConsumul de iaurt si managementul greutatii corporale

Nutriționiștii recomandă introducerea iaurtului în dieta tuturor persoanelor care doresc să își țină sub control greutatea corporală și să aibă un stil de viață sănătos și(...) citeste mai departePiramida alimentatiei sanatoase. Stim oare cum sa alcatuim farfuria sanatoasa si cum sa ne hidratam(...)

Alimentația și hidratarea sunt nevoi fiziologice indispensabile, dar știm oare cum să alcătuim farfuria sănătoasă și cum să ne hidratăm optim? Chiar dacă mâncăm și consumăm lichide(...) citeste mai departe