Incurajarea consumului de fructe si legume

Incurajarea consumului de fructe si legume
Semnal in premiera:

ACPA Romania –“Optimum Cibum” saluta o reglementare UE:

Lista produselor excluse din programele de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli

Modificarile propuse de Programul Politicii Agricole Comune-PAC 2020 referitoare la incurajarea consumului de fructe in scoli vizeaza cresterea bugetului total al programului de la 90 la 150 milioane euro,cresterea ratei de co-finantare UE de la 50-75% la 75-90% si finantarea masurilor educationale adiacente din fondurile UE,actualmente aceste sunt finantate exclusive din fonduri nationale,publice sau private.

In acest sens,Raportul Curtii Europene a Auditorilor (CEA) a atras atentia asupra unei mai bune coordonari si sinergii cu mai vechiul program “Laptele in Scoli” pentru prezentarea unei abordari armonizate a nutritiei si pentru gestionarea eficenta a celor doua programe special destinate copiilor din scoli.

Tocmai de aceea,avand in vedere implicatiile sociale si din zona sanatatii,recent a fost emis si publicat Regulamentul(UE) Nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului UE care reglementeaza, prin Anexa V, Lista produselor excluse din programele de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli,cofinantate prin ajutor din partea Uniunii,in conformitate cu articolul 23,aliniat 3.

Produsele excluse sunt cele care contin oricare din urmatoarele :
-adaos de zahar
-adaos de grasime
-adaos de sare
-adaos de indulcitori

Ajutoarele din partea Uniunii se acordă pentru: aprovizionarea instituțiilor de învățământ cu produse din sectorul fructelor și legumelor, al fructelor și legumelor procesate și al bananelor, destinate copiilor și pentru anumite costuri legate de logistică, precum și de distribuție, echipamente, promovare, monitorizare, evaluare și măsuri de însoțire.

Statele membre care doresc să participe la program elaborează, la nivel național sau regional, o strategie prealabilă pentru punerea în aplicare a acestuia. Acestea prevăd, de asemenea, măsurile de însoțire necesare pentru a asigura eficacitatea programului și care pot include informații privind măsurile educative legate de obiceiurile alimentare sănătoase, lanțurile alimentare locale și lupta împotriva risipei de alimente.

Cu ocazia elaborării strategiilor lor, statele membre întocmesc o listă a produselor din sectorul fructelor și legumelor, al fructelor și legumelor procesate și al bananelor care vor fi eligibile în cadrul programelor lor. Lista nu include produse care sunt enumerate în anexa V.

Statele membre își selecționează produsele pe baza unor criterii obiective care pot include aspecte legate de sănătate și mediu, caracterul sezonier, soiul sau disponibilitatea produsului, acordând prioritate, pe cât posibil, produselor originare din Uniune, în special achizițiilor locale, piețelor locale, lanțurilor de aprovizionare scurte sau beneficiilor pentru mediu.

Ajutorul Uniunii este alocat fiecărui stat membru în funcție de criterii obiective care au la bază proporția de copii cu vârste între șase și zece ani.

ACPA Romania va derula programe de educare pentru ca toti copiii de varsta scolara sa consume fructe si legume proaspete, zilnic, pe termen lung.
ACPA Romania se pronunta pentru un proces de achiziţie conceput in favoarea lanţurilor alimentare scurte,cu fructe si legume romanesti proaspete,diversificate,aduse de la distanţe reduse.


Download comunicat ALIMENTAŢIE - Download fisier atasat comunicatului

"Incurajarea consumului de fructe si legume" adaugat de ACPA Optimum Cibum Romania 212564

Persoana de contact
Nume:Mihai Panait
Email:acparomania@gmail.com
Telefon:0744754597
Sursă:www.acparomania.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

ACPA Romania si Codex Alimentarius

Asociatia Consumatorilor de Produse Alimentare din Romania Optimum Cibum(A.C.P.A. Romania) vine in sprijinul celor doua parti – consumatori si producatori, punand la dispozitia celor din urma, pe(...) citeste mai departeBeneficiile iaurtului pentru sanatate, tot mai evidente!

Consumul regulat de iaurt: un obicei ce poate reduce riscul cardiometabolic, arata studiile citeste mai departeMugur Isarescu – Castigatorul trofeului U.M.F. “Carol Davila”

În data de 5 octombrie 2012 a avut loc închiderea oficială a “Zilelor Universităţii”, a “Salonului Naţional de carte Universitară” şi a “Zilelor Studenţilor Medicinişti” la(...) citeste mai departeGalatiul lupta impotriva diabetului zaharat. Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul!”,(...)

Cea de-a VI-a ediţie a Campaniei Naţionale “Controlează-ţi Diabetul” a ajuns la Galaţi. Evenimentul, organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în(...) citeste mai departeCea de-a VI-a Conferinta Sanatate prin Alimentatie, 25 iunie 2016, Bucuresti

Alimentația sănătoasă și combaterea sedentarismului reprezintă factori esențiali în vederea menținerii unei stări generale de bunăstare a organismului și pentru evitarea unui număr mare(...) citeste mai departe