Seminarii, informari si testari gratuite in parc cu ocazia Zilei Internationale a Bolii Celiace (intoleranta la gluten)

Seminarii, informari si testari gratuite in parc cu ocazia Zilei Internationale a Bolii Celiace (intoleranta la gluten)
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Bolii Celiace (intoleranţa la gluten), Centrul de Management pentru Boala Celiacă Bucureşti din cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului “Alfred Rusescu” şi Asociaţia Română pentru Intoleranţa la Gluten (ARIG) organizează în perioada 16-17 mai o serie de acţiuni şi evenimente de informare. Vineri va avea loc un seminar despre boala celiacă, la Hotel Crowne Plaza Bucureşti, începând cu ora 16:00, iar sâmbătă se vor organiza activităţi de informare şi testare în Parcul Herăstru din Bucureşti (Aleea Michael Jackson).

Toţi cei interesaţi pot afla informaţii detaliate despre afecţiune şi se pot înscrie la manifestările organizate pe 16 şi 17 mai pe www.boala-celiaca.ro.

Programul detaliat al manifestărilor poate fi consultat accesând: http://boala-celiaca.ro/wp-content/uploads/2014/05/Program-event-boala-celiaca.pdf.

Ce este boala celiacă şi care este incidenţa?
Boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună declanșată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară și orz) la indivizi predispuși genetic. Intoleranţa la gluten afectează circa 1% din populație şi poate debuta la orice vârstă începând cu perioada copilăriei. Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariţia de leziuni la nivelul intestinului subţire, condiţie numită enteropatie glutenică.

„Multă vreme, boala celiacă a fost definită ca o afectare a intestinului subțire indusă de gluten, însă actualmente ea este privită ca o boală care afectează multe sisteme şi organe: tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul, sistemul reproducător”, explică Dr. Alina Stănescu-Popp, medic primar, supraspecializarea gastroenterologie pediatrică.

Ce produse pot conţine gluten?
Glutenul este întâlnit nu numai în preparatele alimentare, dar și în medicamente, suplimente nutriţionale sau produse cosmetice, ceea ce impune o atenție sporită din partea celiacilor în evaluarea produselor pe care le cumpără pentru uzul cotidian.

Care sunt simptomele bolii celiace?
Manifestările pot aparea la orice vârstă şi sunt foarte variate, de la oboseală neexplicată sau diaree cronică la sindrom de malabsorbție important, statură mică, anemie, tulburări de tranzit, flatulență, meteorism (balonare), dureri abdominale recurente, afte bucale, eroziuni de smalţ dentar, scădere în greutate, depresie, erupție cutanată (dermatită herpetiformă), dureri articulare sau spasme musculare, osteoporoză precoce, avorturi recurente, infertilitate.

“Atenţie, unele persoane cu intoleranță la gluten pot fi asimptomatice. Lipsa manifestărilor nu exclude însă boala”, punctează Dr. Alina Stănescu-Popp, medic primar, supraspecializarea gastroenterologie pediatrică.

Ce persoane au un grad sporit de risc?
Riscul de boală celiacă este crescut la rudele de gradul I ale pacienților cu boala celiacă și la pacienții cu diabet zaharat tip 1, tiroidită autoimună.

Cum se stabileşte diagnosticul?
Diagnosticul de intoleranţă la gluten se stabileşte coroborând manifestările clinice cu analizele de laborator (anticorpi anti-transglutaminază, anti-endomisium, anti-gliadină, anti-peptide gliadinice deamidate) şi examenul histopatologic al biopsiei intestinale obținută prin endoscopie digestivă superioară şi examen histopatologic.

Cum se tratează boala celiacă?
Tratamentul constă în excluderea glutenului din alimentație, dietă care trebuie respectată toată viaţa. În lipsa tratamentului, pot apărea complicaţii precum malnutriţie severă (cu întârzierea dezvoltării la copii), osteoporoză, infertilitate sau unele tipuri de cancer.


"Seminarii, informari si testari gratuite in parc cu ocazia Zilei Internationale a Bolii Celiace (intoleranta la gluten)" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume: Irina Pătru
Email:irina.patru@freecomm.ro
Telefon:40 752 111 725

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Alimentatia nesanatoasa – cel mai mare ucigas al mileniului 3

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, alimentaţia nesănătoasă reprezintă unul din principalii factori de risc pentru unele dintre cele mai grave afecţiuni ale secolului nostru:(...) citeste mai departeDespre riscurile alimentatiei nesanatoase, cu Prof. Dr. Nicolae Hancu

Alimentaţia nesănătoasă are consecinţe grave asupra calităţii şi duratei vieţii. Potrivit celor mai recente date emise de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, principalele cauze de(...) citeste mai departeCosul National de Alimentatie Sanatoasa, 11 martie 2015, Bucuresti

Alimentaţia reprezintă unul dintre subiectele de maxim interes ale societăţii contemporane. După ce a traversat o perioadă destul de lungă în care industrializarea, inclusiv în domeniul(...) citeste mai departeTu stii ce sa pui in cosul de cumparaturi? Ghidul tau pentru o alimentatie echilibrata

Gama variată de produse care se găsește pe rafturile supermarketurilor ne ispitește de fiecare dată când mergem la cumpărături. Este oare mai important să plecăm cu sacoșele pline decât(...) citeste mai departeMinistrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a semnat extinderea Programului de cooperare cu Policlinica(...)

Ministrul Sănătăţii a semnat astăzi extinderea Programului de Cooperare cu Policlinica San Donato din Milano şi Asociaţia “Bambini Cardiopatici del Mondo”. citeste mai departe