Seminarii, informari si testari gratuite in parc cu ocazia Zilei Internationale a Bolii Celiace (intoleranta la gluten)

Seminarii, informari si testari gratuite in parc cu ocazia Zilei Internationale a Bolii Celiace (intoleranta la gluten)
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Bolii Celiace (intoleranţa la gluten), Centrul de Management pentru Boala Celiacă Bucureşti din cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului “Alfred Rusescu” şi Asociaţia Română pentru Intoleranţa la Gluten (ARIG) organizează în perioada 16-17 mai o serie de acţiuni şi evenimente de informare. Vineri va avea loc un seminar despre boala celiacă, la Hotel Crowne Plaza Bucureşti, începând cu ora 16:00, iar sâmbătă se vor organiza activităţi de informare şi testare în Parcul Herăstru din Bucureşti (Aleea Michael Jackson).

Toţi cei interesaţi pot afla informaţii detaliate despre afecţiune şi se pot înscrie la manifestările organizate pe 16 şi 17 mai pe www.boala-celiaca.ro.

Programul detaliat al manifestărilor poate fi consultat accesând: http://boala-celiaca.ro/wp-content/uploads/2014/05/Program-event-boala-celiaca.pdf.

Ce este boala celiacă şi care este incidenţa?
Boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună declanșată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară și orz) la indivizi predispuși genetic. Intoleranţa la gluten afectează circa 1% din populație şi poate debuta la orice vârstă începând cu perioada copilăriei. Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariţia de leziuni la nivelul intestinului subţire, condiţie numită enteropatie glutenică.

„Multă vreme, boala celiacă a fost definită ca o afectare a intestinului subțire indusă de gluten, însă actualmente ea este privită ca o boală care afectează multe sisteme şi organe: tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul, sistemul reproducător”, explică Dr. Alina Stănescu-Popp, medic primar, supraspecializarea gastroenterologie pediatrică.

Ce produse pot conţine gluten?
Glutenul este întâlnit nu numai în preparatele alimentare, dar și în medicamente, suplimente nutriţionale sau produse cosmetice, ceea ce impune o atenție sporită din partea celiacilor în evaluarea produselor pe care le cumpără pentru uzul cotidian.

Care sunt simptomele bolii celiace?
Manifestările pot aparea la orice vârstă şi sunt foarte variate, de la oboseală neexplicată sau diaree cronică la sindrom de malabsorbție important, statură mică, anemie, tulburări de tranzit, flatulență, meteorism (balonare), dureri abdominale recurente, afte bucale, eroziuni de smalţ dentar, scădere în greutate, depresie, erupție cutanată (dermatită herpetiformă), dureri articulare sau spasme musculare, osteoporoză precoce, avorturi recurente, infertilitate.

“Atenţie, unele persoane cu intoleranță la gluten pot fi asimptomatice. Lipsa manifestărilor nu exclude însă boala”, punctează Dr. Alina Stănescu-Popp, medic primar, supraspecializarea gastroenterologie pediatrică.

Ce persoane au un grad sporit de risc?
Riscul de boală celiacă este crescut la rudele de gradul I ale pacienților cu boala celiacă și la pacienții cu diabet zaharat tip 1, tiroidită autoimună.

Cum se stabileşte diagnosticul?
Diagnosticul de intoleranţă la gluten se stabileşte coroborând manifestările clinice cu analizele de laborator (anticorpi anti-transglutaminază, anti-endomisium, anti-gliadină, anti-peptide gliadinice deamidate) şi examenul histopatologic al biopsiei intestinale obținută prin endoscopie digestivă superioară şi examen histopatologic.

Cum se tratează boala celiacă?
Tratamentul constă în excluderea glutenului din alimentație, dietă care trebuie respectată toată viaţa. În lipsa tratamentului, pot apărea complicaţii precum malnutriţie severă (cu întârzierea dezvoltării la copii), osteoporoză, infertilitate sau unele tipuri de cancer.


"Seminarii, informari si testari gratuite in parc cu ocazia Zilei Internationale a Bolii Celiace (intoleranta la gluten)" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume: Irina Pătru
Email:irina.patru@freecomm.ro
Telefon:40 752 111 725

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Iaurtul – un prieten de nadejde in lupta cu obezitatea si supraponderea

Prevalenţa obezităţii în România este de 31%, ceea ce înseamnă că aproape 5 milioane de români cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate, arată rezultatele studiului(...) citeste mai departeConsumul zilnic de iaurt contribuie la mentinerea sanatatii

Danone, cel mai mare producător român de iaurturi, lansează campania educațională “1 iaurt pe zi, sănătatea ți-o menții”, având ca obiectiv informarea românilor cu privire la(...) citeste mai departeQuattro Stagioni Events - Meniu special ianuarie - aprilie

Cu o experienta de mai bine de 16 ani in organizarea de mese festive, Quattro Stagioni va pune la dispozitie in Parcul Herastrau 4 locatii ideale pentru nunti, botezuri, conferinte, cocktail-uri,(...) citeste mai departeVaccinarea, rezidentiatul si protectia cadrelor medicale, preocuparea a peste 25.000 de studenti(...)

Protecția cadrelor medicale din România. Sănătatea și drepturile refugiaților. „Vaccinează-te informat!”. Educația sexuală în școli și prevenția cancerului de col uterin.Problema(...) citeste mai departeComunicat de presa - Intalnire de lucru intre Secretarul de Stat Adrian Pana si conducerea ANT

Secretarul de Stat Adrian Pană a avut astăzi, 24 februarie 2014, o întâlnire de lucru cu conducerea ANT pe tema reorganizării şi consolidării ANT, astfel încât această instituţie să-şi(...) citeste mai departe