Indulcitorii hipocalorici in managementul greutatii si al obezitatii

Indulcitorii hipocalorici in managementul greutatii si al obezitatii
Prevalența alarmantă a obezității, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor și adolescenților, reprezintă o provocare la nivel mondial, iar importanța combaterii acesteia devine o prioritate.

Strategiile pentru combaterea obezității vizează pe de o parte reducerea aportului energetic, iar pe de altă parte creșterea consumului de energie, prin activitate fizică regulată. În ceea ce privește diminuarea aportului de calorii, o modalitate este consumarea de alimente cu un conținut caloric scăzut. Un aport caloric general redus poate fi rezultatul înlocuirii alimentelor și băuturilor din dietă cu versiunile lor dietetice, bazate pe îndulcitori hipocalorici.

Îndulcitorii hipocalorici sunt fie compuși care au un gust dulce, dar care furnizează un conținut redus de calorii sau chiar zero aport energetic, fie compuși cu gust dulce atât de puternic, încât pot fi folosiți în produse alimentare în concentrații destul de scăzute, astfel încât să nu aibă un aport energetic semnificativ.

Înlocuirea caloriilor din zahăr cu un îndulcitor hipocaloric duce la o economie semnificativă a aportului de calorii. În plus, îndulcitorii hipocalorici permit o abordare mai versatilă a managementului greutății și pot chiar încuraja conformitatea cu o dietă.

Îndulcitorii hipocalorici sunt folosiți de peste un secol - primul îndulcitor utilizat în mod frecvent a fost zaharina, descoperită în 1879. În prezent, în Uniunea Europeană sunt folosiți la scară largă îndulcitori hipocalorici care au fost supuși unor teste de siguranță riguroase. Spre exemplu, un îndulcitor aprobat în Uniunea Europeană este glicozide, un derivat din extract de stevie purificat (steviol), o plantă din familia crizantemelor.

Stilul de viață tot mai sedentar și preocuparea crescută pentru gestionarea greutății arată că îndulcitorii hipocalorici pot juca un rol important în adoptarea unui stil de viață echilibrat și activ. Prin înlocuirea gustului dulce al zahărului, dar fără aportul caloric aferent, îndulcitorii hipocalorici, folosiți în mod constant pentru a reduce caloriile, pot fi un ajutor în reducerea și menținerea greutății. De asemenea, având în vedere că nu afectează nivelurile de insulină, aceștia pot fi utilizați pentru a îndulci alimentele și băuturile persoanelor care îşi monitorizează cu atenție consumul de carbohidrați.

Recomandarea cantității și siguranța pentru consum a îndulcitorilor hipocalorici este dată de DZA, adică Doza Zilnică Acceptată, care este o estimare a cantității dintr-un aditiv aprobat, ce poate fi consumată zilnic în dietă, pe durata vieții, fără a prezenta vreun risc. Practic, valoarile DZA ale înducitorilor hipocalorici reasigură că aceștia sunt siguri pentru consum. Aceste valori DZA sunt exprimate în miligrame per kilograme per greutatea corporală zilnic.

Aceste informații au fost prezentate în cadrul evenimentului „Nutriție, Sănătate, Longevitate”, manifestare dedicată informării medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentații echilibrate.


"Indulcitorii hipocalorici in managementul greutatii si al obezitatii" adaugat de Comunicate Medicale


 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Beneficiile iaurtului pentru sanatate, tot mai evidente!

Consumul regulat de iaurt: un obicei ce poate reduce riscul cardiometabolic, arata studiile citeste mai departe



Programul Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie

Conferința Națională Sănătate prin Alimentație – ediția I, va avea loc în data de 9 iulie 2011, la World Trade Center, sala New York, București și este cel mai important eveniment dedicat(...) citeste mai departe



Inlocuirea unui snack cu iaurt reduce considerabil riscul de diabet

Un consum crescut de iaurt este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2, arată mai multe studii, printre care şi unul foarte recent condus de cercetătorii de la Universitatea Cambridge.(...) citeste mai departe



Nutritie si sanatate: doua drumuri convergente Conferinta Sanatate prin Alimentatie, la cea de-a(...)

Unul dintre cele mai importante evenimente de sănătate și nutriție din România, Conferința Sănătate prin Alimentație, ajunge anul acesta la cea de-a V-a ediție și va avea loc sâmbătă,(...) citeste mai departe



Dobrogea Grup introduce în premieră în România pâinea fără gluten pentru persoanele care au(...)

Intoleranța la gluten este o afecțiune cronică a intestinului subțire ce apare la persoanele cu o anumită predispoziție genetică. Boala celiacă este cu atât mai periculoasă cu cât se poate(...) citeste mai departe