Obiceiurile alimentare ale romanilor - intre gust, siguranta si sanatate

Obiceiurile alimentare ale romanilor - intre gust, siguranta si sanatate
Alimentația în cadrul stilului de viață este extrem de importantă pentru sănătatea noastră, putând avea efecte benefice sau, dimpotrivă, efecte negative asupra ei. Specialiștii spun că gustul este important, dar alegerile noastre alimentare trebuie fundamentate pe aportul nutritiv echilibrat și siguranţa alimentului (provenienţa, prospeţimea, integritatea şi adecvarea la tabloul patologic, daca este cazul: conţinut de grăsimi, zahăr, alergeni).

Iaurtul este unul dintre produsele care fac parte dintr-o alimentație sănătoasă. Şi totuși, acesta nu se află printre alimentele prezente constant pe mesele românilor, țara noastră situându-se pe ultimul loc în Europa la consumul de iaurt1.

Includerea iaurtului în alimentația zilnică poate avea efecte benefice pe mai multe planuri, acesta fiind o sursă de calciu și alţi nutrienți esențiali, necesari pentru creștere și buna funcționare a organismului.

„Iaurtul este un aliment cu densitate nutrițională foarte bună și conţine mai mulţi nutrienți esenţiali, absolut necesari pentru o bună sănătate: proteine de calitate superioară, calciu, fosfor, potasiu, zinc, bacterii lactice active. Iaurtul se poate integra foarte ușor în alimentația zilnică, la orice vârstă. Îl putem consuma dimineața, la micul dejun, peste zi, putem alege un iaurt cu fructe ca desert sau la gustarea dintre mese, iar seara, iaurtul simplu poate fi consumat înainte de culcare, după o cină ușoară”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și Președinte de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

În plus, iaurtul are un rol important în menținerea sau refacerea florei intestinale și are efecte benefice asupra funcţionării sistemului digestiv, spun specialiștii.

„Sănătatea digestivă este foarte importantă ca să ne bucurăm de viaţă şi să fim eficienţi la locul de muncă. În funcţionarea sistemului digestiv, flora intestinală are un rol important. Datorită conținutului de bacterii lactice active, iaurtul, mai ales cel probiotic, ajută la menţinerea sau refacerea florei intestinale, pentru ca sistemul digestiv să funcționeze corect. Consumul zilnic de iaurturi probiotice este esențial, nu doar ca sursă de bacterii vii, dar şi pentru alţi nutrienţi importanţi”, a declarat prof. univ. dr. Dan Dumitrașcu, Medic primar gastroenterolog, Preşedinte Onorific al Societății Române de Neurogastroenterologie.

În plus, includerea iaurtului probiotic în alimentația zilnică poate avea o influență pozitivă asupra activității unor zone ale creierului, arată un studiu realizat de către cercetătorii de la Centrul de Medicină Integrală (UCLA) din Los Angeles. Potrivit acestuia, prin efectele benefice exercitate la nivelul intestinului, care găzuieşte sistemul nervos enteric, iaurtul probiotic Activia poate influența regiuni cerebrale responsabile de starea emoțională și sensibilitatea la durere. Concret, la femeile care au consumat iaurt probiotic Activia timp de patru săptămâni s-a constatat o îmbunătățire în activitatea cerebrală, exprimată printr-o reactivitate mai scăzută la stimuli emoţionali negativi.

Danone a lansat în anul 2013 campania pentru un stil alimentar sănătos „1 iaurt pe zi, sănătatea ţi-o menţii!”, în cadrul căreia a organizat mai multe acţiuni de informare şi educare a publicului privind beneficiile nutrienţilor din iaurt pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor, menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor, managementul greutăţii corporale, reducerea riscului de diabet de tip 2, hipertensiune şi, desigur, starea de bine digestiv.

Pe lângă calităţile nutritive specifice, specialiștii consideră că este important ca alimentul să fie sigur – de la ingrediente şi felul în care este produs, până la modul în care este ambalat, păstrat, comercializat şi, desigur, consumat.
Compania Danone, liderul pieței locale de iaurturi, este o companie inovatoare, care își perfecţionează permanent produsele, adaptându-le exigenţelor consumatorilor şi investind semnificativ în vederea menţinerii celor mai înalte standarde de calitate și siguranță alimentară.
Danone a re-lansat, la începutul lunii mai, jumătate din portofoliul său de produse, într-un format nou de pahar - KISS (bazat pe conceptul „Keep it Simple & Safe”), o nouă experienţă pentru consumatori, un aspect mai atractiv și un design ergonomic, unic pe piața din România, şi uşor de reperat la raft.

Introducerea noilor pahare KISS a presupus o investiție de 10 milioane de lei și are la bază o tehnologie unică instalată în fabrica Danone din București. România este prima țară din Europa de Sud-Est unde Danone a implementat această tehnologie inovatoare.
„Fabrica Danone din București procesează aproximativ 50 milioane de litri de lapte pe an şi produce 90% dintre iaurturile Danone consumate în România. Danone a investit constant în operațiunile sale de producție şi distribuţie din România, cât și în sprijinirea dezvoltării fermelor românești de lapte, unele dintre acestea fiind parteneri ai Danone încă din 1999, de la inaugurarea fabricii din Bucureşti. Și aceasta din dorinţa de a oferi românilor produse de cea mai bună calitate și la cele mai înalte standarde de siguranță alimentară. Calitatea și siguranța sunt pe primul loc în viziunea Danone”, a declarat Roxana Tisăianu, Director Comercial Danone România şi Director Dezvoltare Moldova şi Ţările Adriatice.

Danone este liderul pieței din România pe segmentul “iaurturi”, cu o cotă de piață de 50% (în valoare, pe baza datelor de retail, furnizate de AC Nielsen, în perioada Ian-Dec 2014.). De asemenea, consumatorii români au ales Danone pe primul loc în topul calității iaurturilor de pe piața internă (conform studiului QUDAL - Quality Medal, realizat în 2015 de compania elvețiană ICERTIAS). Totodată, Danone a fost votat drept iaurtul care oferă cel mai bun raport calitate/preț (potrivit raportului Best Buy Award pentru România, realizat de ICERTIAS).

*1Studiu fundamental pentru înțelegerea rolului lactatelor proaspete în comportamentele generale de consum ale românilor,
Synovate, 2011; Raport cu privire la percepția iaurturilor, 360 insights, 2014; Danone Brands Tracking, GFK, 2014; Studiu OMNIBUS 2013; Studiu IPSOS 2014;


Download comunicat ALIMENTAŢIE - Download fisier atasat comunicatului

"Obiceiurile alimentare ale romanilor - intre gust, siguranta si sanatate" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Ana Maria Cizmaș
Email:press@sanatateapress.ro
Telefon:0733.011.105

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Adoptarea unei alimentatii sanatoase, una din principalele masuri de prevenire a bolilor cronice(...)

Bolile cronice netransmisibile sunt principala cauză de deces în întreaga lume, anual înregistrându-se aproximativ 38 de milioane de decese la nivel global, potrivit ultimului raport dat publicității(...) citeste mai departeChilliburner - Contribuţia ardeiului iute în arderea grăsimilor, prin stimularea procesului de(...)

Capsaicina conţinută de ardeiul iute este o substanţă recunoscută pentru proprietatea denumită generic „arderea grăsimilor”, sintagmă ce se referă la un întreg proces metabolic ce stă la baza(...) citeste mai departeProgramul Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie

Conferința Națională Sănătate prin Alimentație – ediția I, va avea loc în data de 9 iulie 2011, la World Trade Center, sala New York, București și este cel mai important eveniment dedicat(...) citeste mai departeExcesul de sare omoara peste 18.000 de romani pe an prin boli cardiovasculare. Consumam de doua ori(...)

Peste 18.000 de romani mor anual din cauza bolilor cardiovasculare produse de consumul de sodiu mai mare decât limita zilnică de 2g recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit(...) citeste mai departeLansarea Programului dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de(...)

Fundația Romanian Angel Appeal și Millenium Image&Communication Group au plăcerea de a vă invita să participați în data de miercuri, 25 iunie 2014, orele 11.00, la conferința de lansare a(...) citeste mai departe