Dezbatere pe baza noilor reglementari asupra produselor naturiste

Dezbatere pe baza noilor reglementari asupra produselor naturiste
Comercianţii de plante medicinale au intrat în alertă. Şi asta deoarece riscă ca de la 1 aprilie să între în faliment în cazul în care nu se conformează normelor europene. Directiva Uniunii Europene prevede ca, de la 1 aprilie 2011, toate plantele medicinale să fie procesate după aceleaşi procedee ca şi celelalte medicamente.
Acest lucru impune însă obţinerea de certificate legale, la fel ca medicamentele, al căror cost se ridică la câteva zeci de mii de euro pentru fiecare plantă în parte.

Toate aceste aspecte au fost discutate într-o conferinţă de presă organizată pe 16 februarie 2011, la care au fost invitaţi prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, prof. univ. dr. Ovidiu Bojor, membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale, dr. Cristina Bogdan, medic naturopat şi reprezentanţi ai diverselor companii producătoare de medicamente naturiste, transmite corespondentul SănătateaTV.ro, prezent la eveniment. Aceştia din urmă au declarat că, deşi suplimentele alimentare nu vor dispărea de pe piaţă, costurile ar putea creşte şi vor apărea din modificările asupra ambalajului şi a prospectului.

De altfel, reprezentanţii companiilor producătoare au semnalat şi posibilitatea ca mulţi angajaţi să rămână fără locuri de muncă, dacă paleta de produse se va restrânge. Pe de altă parte, prof. univ. dr. Ovidiu Bojor, membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale a subliniat faptul că “în prezent se duce o luptă agresivă a marilor concerne de medicamente de sinteză împotriva medicamentelor naturale.

Trebuie precizat, însă, că toate remediile naturale, spre deosebire de cele alopate, tratează cauza, nu simptomele, în mod preventiv şi curativ, pe termen lung”. Deşi îngrijorarea este la fel de mare atât în ceea ce îi priveşte pe producători, cât şi pe consumatori, specialiştii în fitoterapie spun că nu se va întâmpla nimic la 1 aprilie, data de la care mulţi producători nu ar mai avea voie să comercializeze produse naturiste pe piaţă.

“Am adresat o scrisoare la Comisia Europeană, bazată pe argumente ştiinţifice şi dorim desfiinţarea acestei legi”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Totodată, prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi a atras atenţia şi asupra definirii alimentului faţă de medicament, care este potrivit acestuia “arbitrară şi neştiinţifică”. În acest context, se doreşte ca medicamentele să fie lăsate pentru ceea ce au fost create, iar accentul să cadă pe alimentaţie deoarece “sănătatea s-a făcut cu alimente, iar alimente sunt şi ceaiurile, în special ceaiurile medicinale, produsele şi derivatele stupului, vitaminele, mineralele etc. [...] Alimentaţia nu are nevoie de legi”, a mai declarat prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi.


"Dezbatere pe baza noilor reglementari asupra produselor naturiste" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.sanatateatv.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Conferinta Nationala Sanatate prin Alimentatie, editia a II-a, 19 mai 2012 Cluj-Napoca

Aflată la a II-a ediție, “Conferința Națională Sănătate prin Alimentație” se va desfășura anul acesta pe 19 mai, la Hotel Opera Plaza, Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat sub egida(...) citeste mai departeMinistrul Sanatatii ii invita la discutii pe reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sanatate

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, i-a invitat astăzi, 19 septembrie 2013, pe reprezentanții Coaliției profesioniștilor din sănătate la discuții cu privire la revendicările(...) citeste mai departeSfaturi pentru o mancare sanatoasa si gustoasa

Pentru o alimentație sănătoasă, modul de preparare a alimentelor este esențial. Astfel, ar trebui evitate obiceiuri precum prăjirea alimentelor în ulei, preparararea hranei pe grătarul cu(...) citeste mai departeA doua Conferinta Nationala Sanatate prin Alimentatie se va desfasura in data de 19 mai 2012 la(...)

A doua Conferință Națională Sănătate prin Alimentație, cel mai important eveniment dedicat alimentației sănătoase, are loc la Cluj-Napoca, în data de 19 mai, la Hotel Opera Plaza.(...) citeste mai departePericolul din farfurie – stim ce mancam? Fara o etichetare corespunzatoare, consumatorii de peste(...)

București, 4 iulie – În lipsa unui cadru legislativ care să asigure o etichetare corespunzătoare tuturor produselor din pește și fructe de mare din import, autoritățile nu au cum să(...) citeste mai departe