16 mai este Ziua Mondiala a Bolii Celiace

16 mai este Ziua Mondiala a Bolii Celiace
Boala celiacă, numită şi enteropatie glutenică sau intoleranţă la gluten, este o afecţiune autoimună multifactorială care apare de regulă la persoane cu predispoziţie genetică şi este declanşată de consumul alimentelor ce conţin gluten.

La aceste persoane, ingestia unor cantităţi extrem de mici de gluten declanşază un răspuns imun inflamator la nivelul intestinului subţire, conducând la distrugerea vilozităţilor intestinale şi implicit la imposibilitatea organismului de a asimila nutrienţii.

Boala celiacă poate apărea la orice vârsta, preponderent la femei faţa de bărbaţi. Dacă este nediagnosticată, se ajunge la subnutriție şi chiar la complicaţii severe cum ar fi limfom intestinal.

Supranumită şi “boala cameleon”, boala celiacă are peste 300 simptome şi afecţiuni asociate. Simptomele întâlnite cel mai frecvent le găsiți aici: http://apaa.ro/Campanii/celiachie.pdf.

Mai cunoscute sunt simptomele gastro-intestinale (diaree, balonare, spasme, greaţă, flatulenţă etc). Cu toate acestea, trebuie avute în vedere şi simptome de ordin metabolic, neuropsihic, dermatologic, osteoarticular etc. La copii, întârzieri de creştere, abdomen mărit, dificultăţi de concentrare, ar putea fi semnale pentru diagnostic de boală celiacă. La femei, boala celiacă se poate asocia cu tiroidita autoimună, avorturi recurente, infertilitate, menopauză precoce. Dacă există diabet tip 1, anemie feriprivă sau dermatită herpetiformă, ar trebui efectuate şi analize pentru depistarea bolii celiace.

Analizele specifice pentru boala celiacă sunt anticorpii anti-transglutaminază şi anti-endomisium (IgA/IgG), iar la copiii mici anti-gliadina deamidată.

Fiind o boală cu predispoziţie genetică, rudele de gradul 1 ale pacienţilor diagnosticaţi cu boală celiacă au un grad de risc de 1/22, iar cele de gradul 2 de 1/39 de a dezvolta boala celiacă pe parcursul vieţii.

Tratamentul în boala celiacă este o terapie exclusiv nutriţională – Dieta fără gluten. Această alimentaţie specială constă în eliminarea totală a alimentelor care conţin grâu, orz, secară şi ovăz. Lista alimentelor permise și interzise o găsiți aici: http://apaa.ro/Docs/boala-celiaca-2017.pdf


Download comunicat ALIMENTAŢIE - Download fisier atasat comunicatului

"16 mai este Ziua Mondiala a Bolii Celiace" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Andreea Stoica
Email:apaaromania@gmail.com
Telefon:0737.902.953

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Alimentatia nesanatoasa, inamicul de temut al Mileniului 3!

A III-a Conferință Sănătate prin Alimentație, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate alimentației sănătoase, s-a desfășurat la București, în data de 26 octombrie 2013, la Hotel Athenee(...) citeste mai departe



Ministrul Sanatatii ii invita la discutii pe reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sanatate

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, i-a invitat astăzi, 19 septembrie 2013, pe reprezentanții Coaliției profesioniștilor din sănătate la discuții cu privire la revendicările prezentate de aceștia.(...) citeste mai departe



Incurajarea consumului de fructe si legume

Semnal in premiera: ACPA Romania –“Optimum Cibum” saluta o reglementare UE: Lista produselor excluse din programele de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli citeste mai departe



Abecedarul de Nutritie - Cum asociem alimentatia echilibrata cu un stil de viata sanatos

„Abecedar de Nutriţie”, probabil cea mai importantă carte de nutriție de la profesioniști pentru publicul larg, cuprinde 10 lecţii despre ce înseamnă Alimentaţia Sănătoasă şi beneficiile ei. Ce(...) citeste mai departe



Lansarea primului Abecedar de Obezitate

Definițiile cuvintelor ”obezitate”, ”obez”, ”supraponderal” sunt simple, dar ele dau numele unor adevărate probleme de sănătate. Rezultatele preliminare ale studiului PREDATORR conturează o realitate(...) citeste mai departe