16 mai este Ziua Mondiala a Bolii Celiace - scrie ComunicateMedicale.ro

16 mai este Ziua Mondiala a Bolii Celiace

16 mai este Ziua Mondiala a Bolii Celiace
Boala celiacă, numită şi enteropatie glutenică sau intoleranţă la gluten, este o afecţiune autoimună multifactorială care apare de regulă la persoane cu predispoziţie genetică şi este declanşată de consumul alimentelor ce conţin gluten.

La aceste persoane, ingestia unor cantităţi extrem de mici de gluten declanşază un răspuns imun inflamator la nivelul intestinului subţire, conducând la distrugerea vilozităţilor intestinale şi implicit la imposibilitatea organismului de a asimila nutrienţii.

Boala celiacă poate apărea la orice vârsta, preponderent la femei faţa de bărbaţi. Dacă este nediagnosticată, se ajunge la subnutriție şi chiar la complicaţii severe cum ar fi limfom intestinal.

Supranumită şi “boala cameleon”, boala celiacă are peste 300 simptome şi afecţiuni asociate. Simptomele întâlnite cel mai frecvent le găsiți aici: http://apaa.ro/Campanii/celiachie.pdf.

Mai cunoscute sunt simptomele gastro-intestinale (diaree, balonare, spasme, greaţă, flatulenţă etc). Cu toate acestea, trebuie avute în vedere şi simptome de ordin metabolic, neuropsihic, dermatologic, osteoarticular etc. La copii, întârzieri de creştere, abdomen mărit, dificultăţi de concentrare, ar putea fi semnale pentru diagnostic de boală celiacă. La femei, boala celiacă se poate asocia cu tiroidita autoimună, avorturi recurente, infertilitate, menopauză precoce. Dacă există diabet tip 1, anemie feriprivă sau dermatită herpetiformă, ar trebui efectuate şi analize pentru depistarea bolii celiace.

Analizele specifice pentru boala celiacă sunt anticorpii anti-transglutaminază şi anti-endomisium (IgA/IgG), iar la copiii mici anti-gliadina deamidată.

Fiind o boală cu predispoziţie genetică, rudele de gradul 1 ale pacienţilor diagnosticaţi cu boală celiacă au un grad de risc de 1/22, iar cele de gradul 2 de 1/39 de a dezvolta boala celiacă pe parcursul vieţii.

Tratamentul în boala celiacă este o terapie exclusiv nutriţională – Dieta fără gluten. Această alimentaţie specială constă în eliminarea totală a alimentelor care conţin grâu, orz, secară şi ovăz. Lista alimentelor permise și interzise o găsiți aici: http://apaa.ro/Docs/boala-celiaca-2017.pdf


Download comunicat ALIMENTAŢIE - Download fisier atasat comunicatului

"16 mai este Ziua Mondiala a Bolii Celiace" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Andreea Stoica
Email:apaaromania@gmail.com
Telefon:0737.902.953

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Iaurtul - beneficii dovedite in combaterea obezitatii infantile

Obezitatea infantilă se află în creștere în întreaga lume, după cum arată un plan de acțiune recent al Organizației Mondiale a Sănătății. Obezităţii infantile îi sunt asociate probleme serioase de(...) citeste mai departe



Consumul de iaurt si managementul greutatii corporale

Nutriționiștii recomandă introducerea iaurtului în dieta tuturor persoanelor care doresc să își țină sub control greutatea corporală și să aibă un stil de viață sănătos și echillibrat -potrivit(...) citeste mai departe



“Viaţă Activă prin Sport”

Festivalul Naţional al Copiilor “Viaţă Activă prin Sport”, eveniment organizat de Federaţia Română Sportul Pentru Toţi, susţinut de Comitetul Internaţional Olimpic “Solidaritatea Olimpică” in(...) citeste mai departe



Tu stii ce sa pui in cosul de cumparaturi? Ghidul tau pentru o alimentatie echilibrata

Gama variată de produse care se găsește pe rafturile supermarketurilor ne ispitește de fiecare dată când mergem la cumpărături. Este oare mai important să plecăm cu sacoșele pline decât să ne limităm(...) citeste mai departe



Dr. Raed Arafat, printre finalisti la Europeanul anului 2013

Câștigătoarea premiului Reader’s Digest este jurnalista poloneză Agnieszka Romaszewska. Juriul s-a arătat impresionat și de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care este menționat(...) citeste mai departe