Ministerul Sanatatii, sancţionat de catre CNCD pentru discriminarea persoanelor infectate cu HIV

Ministerul Sanatatii, sancţionat de catre CNCD pentru discriminarea persoanelor infectate cu HIV
Asociaţia Română Anti-SIDA şi Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA anunţă printr-un comunicat de presă recenta decizie a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), de sanctionare a Ministerului Sănătăţii.

Prin Hotărârea nr. 479/12.11.2012, CNCD a sancţionat cu avertisment Ministerul Sănătăţii pentru tratament diferenţiat, discriminatoriu, la adresa persoanelor infectate cu HIV, fapt ce determină încălcări grave ale dreptului la sănătate, la îngrijire medicală, la securitate socială şi la servicii sociale, precum şi dreptul la demnitatea personală a persoanelor infectate HIV.

Problema analizată de CNCD a fost aceea că medicii notează diagnosticul “infecţie cu HIV” pe adeverinţele medicale pentru instituţiile non-medicale care solicită acest document pentru înscrierea la şcoală, angajare, înscriere la cursuri de formare profesională, şomaj, scutirea de la orele de educaţie fizică etc. Această obligaţie a medicilor, determinată de rubricile adeverinţei, intră în contradicţie cu datoria lor de a respecta drepturile pacientului, inclusiv cu cea de a păstra secretul profesional.

Sesizarea acestei probleme către CNCD a fost făcută de ARAS, cu sprijinul UNOPA şi APADOR-CH. În faza iniţială de mediere, Ministerul Sănătăţii şi-a luat angajamentul că va trimite o circulară prin care va informa medicii că acest diagnostic nu trebuie notat pe aceste adeverinţe, lucru care nu s-a realizat. Drept urmare, CNCD a constatat existenţa unui tratament diferenţiat, discriminatoriu potrivit art. 2, alin. 3 şi 4 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, sancţionând cu avertisment Ministerul Sănătăţii, însoţit de recomandarea de a remedia situaţia.

„Considerăm această decizie importantă pentru toţi pacienţii din România, nu numai pentru cei care trăiesc cu HIV. Adeverinţele medicale destinate angajatorilor şi altor instituţii non-medicale trebuie să re refere doar la capacitatea de muncă / instruire în colectivitate. De peste 20 de ani, spunem că însănătoşirea sistemului sanitar nu ţine doar de bani, ci şi de aplicarea legii drepturilor pacientului”, a declarat Liana Velica, manager de proiect la ARAS.

“Sperăm ca, în urma acestei sancţiuni, Ministerul Sănătăţii să facă demersurile necesare pentru ca acest tratament discriminatoriu să fie eliminat, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să îşi dezvăluie diagnosticul faţă de persoane care nu au nici un drept să afle aceste informaţii despre cel din faţa lor. Confidenţialitatea diagnosticului este un drept universal al pacienţilor, iar Ministerul Sănătăţii şi alte instituţii ale statului trebuie să ia măsurile necesare pentru ca acest drept să fie respectat” a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Hotărârea CNCD nr. 479/12.11.2012 poate fi consultată la secţiunea „Noutăţi”, pe pagina web: www.arasnet.ro .


Download comunicat BOLI INFECŢIOASE - Dezvelirea bustului Prof. dr. C.C. Iliescu - Un omagiu adus creatorului cardiologiei romanesti Download fisier atasat comunicatului

"Ministerul Sanatatii, sancţionat de catre CNCD pentru discriminarea persoanelor infectate cu HIV" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Liana Velica
Email:liana.velica@arasnet.ro
Telefon:0744.682.226

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Forumul National ”Stop Gripa”, 16 octombrie 2012

Forumul Național “STOP GRIPA” se va desfășura marți, 16 octombrie 2012, cu începere de la ora 10:00. Forumul reprezintă un demers educațional privind gripa sezonieră și implicațiile(...) citeste mai departeEveniment medical: “Ziua mamei cu hepatită”

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România şi Fundaţia Baylor Marea Neagră, organizează a doua ediţie a evenimentului „Ziua mamei cu hepatită” în data de 18 martie 2010,(...) citeste mai departeHepatita C. Testeaza-te acum! Testeaza-te aici! Campanie de testare gratuita adresata populatiei

Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și Asociația SOS Drepturile Pacienților demarează o nouă campanie de testare gratuită pentru depistarea Hepatitei C: HEPATITA C. TESTEAZĂ-TE ACUM!(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii: Peste 80.000 de romani afectati de viroze si pneumonii

966. 259 persoane au fost vaccinate împotriva gripei de sezon, în cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii. Peste 49% dintre acestea sunt persoane cu(...) citeste mai departeConferinta de Inchidere a Proiectului Integrarea socio - profesionala a persoanelor seropozitive(...)

Conferinta de Inchidere a Proiectului „Integrarea socio - profesionala a persoanelor seropozitive din Romania”, Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial(...) citeste mai departe