Ministerul Sanatatii, sancţionat de catre CNCD pentru discriminarea persoanelor infectate cu HIV

Ministerul Sanatatii, sancţionat de catre CNCD pentru discriminarea persoanelor infectate cu HIV
Asociaţia Română Anti-SIDA şi Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA anunţă printr-un comunicat de presă recenta decizie a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), de sanctionare a Ministerului Sănătăţii.

Prin Hotărârea nr. 479/12.11.2012, CNCD a sancţionat cu avertisment Ministerul Sănătăţii pentru tratament diferenţiat, discriminatoriu, la adresa persoanelor infectate cu HIV, fapt ce determină încălcări grave ale dreptului la sănătate, la îngrijire medicală, la securitate socială şi la servicii sociale, precum şi dreptul la demnitatea personală a persoanelor infectate HIV.

Problema analizată de CNCD a fost aceea că medicii notează diagnosticul “infecţie cu HIV” pe adeverinţele medicale pentru instituţiile non-medicale care solicită acest document pentru înscrierea la şcoală, angajare, înscriere la cursuri de formare profesională, şomaj, scutirea de la orele de educaţie fizică etc. Această obligaţie a medicilor, determinată de rubricile adeverinţei, intră în contradicţie cu datoria lor de a respecta drepturile pacientului, inclusiv cu cea de a păstra secretul profesional.

Sesizarea acestei probleme către CNCD a fost făcută de ARAS, cu sprijinul UNOPA şi APADOR-CH. În faza iniţială de mediere, Ministerul Sănătăţii şi-a luat angajamentul că va trimite o circulară prin care va informa medicii că acest diagnostic nu trebuie notat pe aceste adeverinţe, lucru care nu s-a realizat. Drept urmare, CNCD a constatat existenţa unui tratament diferenţiat, discriminatoriu potrivit art. 2, alin. 3 şi 4 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, sancţionând cu avertisment Ministerul Sănătăţii, însoţit de recomandarea de a remedia situaţia.

„Considerăm această decizie importantă pentru toţi pacienţii din România, nu numai pentru cei care trăiesc cu HIV. Adeverinţele medicale destinate angajatorilor şi altor instituţii non-medicale trebuie să re refere doar la capacitatea de muncă / instruire în colectivitate. De peste 20 de ani, spunem că însănătoşirea sistemului sanitar nu ţine doar de bani, ci şi de aplicarea legii drepturilor pacientului”, a declarat Liana Velica, manager de proiect la ARAS.

“Sperăm ca, în urma acestei sancţiuni, Ministerul Sănătăţii să facă demersurile necesare pentru ca acest tratament discriminatoriu să fie eliminat, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să îşi dezvăluie diagnosticul faţă de persoane care nu au nici un drept să afle aceste informaţii despre cel din faţa lor. Confidenţialitatea diagnosticului este un drept universal al pacienţilor, iar Ministerul Sănătăţii şi alte instituţii ale statului trebuie să ia măsurile necesare pentru ca acest drept să fie respectat” a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Hotărârea CNCD nr. 479/12.11.2012 poate fi consultată la secţiunea „Noutăţi”, pe pagina web: www.arasnet.ro .


Download comunicat BOLI INFECŢIOASE - Dezvelirea bustului Prof. dr. C.C. Iliescu - Un omagiu adus creatorului cardiologiei romanesti Download fisier atasat comunicatului

"Ministerul Sanatatii, sancţionat de catre CNCD pentru discriminarea persoanelor infectate cu HIV" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Liana Velica
Email:liana.velica@arasnet.ro
Telefon:0744.682.226

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii avertizeaza ca exista pericol de malarie in Grecia

Ministerul Sănătăţii atenţionează persoanele care aleg să călătorească în sudul Greciei ( Peloponez) că, în această zonă au fost înregistrate cazuri de malarie. citeste mai departeSaptamana Europeana a Imunizarii 2017

București, 24 aprilie 2017 - Iniţiată în 2005, Săptămâna Europeană a Imunizării (SEI) este marcată anual la nivel regional cu scopul de a sensibiliza şi conjuga eforturile tuturor în(...) citeste mai departeMalaria, cea mai frecventa boala importata de romani

Specialiştii se aşteaptă pe viitor la o creştere a patologiei tropicale. Iar asta întrucât călătoriile au devenit mult mai rapide şi uşor de efectuat în secolul XXI. Drept urmare, bolile(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii a expus, astazi, Planul national de supraveghere si control al infectiilor(...)

Ministerul Sănătății a organizat în această perioadă un grup de lucru format din specialiști epidemiologi, microbiologi, de boli infecțioase și de sănătate publică care au elaborat un(...) citeste mai departeAcoperirea vaccinala in Romania se pastreaza sub nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a(...)

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%. Cu toate acestea, România înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin. Într-un context(...) citeste mai departe