“Iubeste cu cap, pana peste cap!”, pentru a preveni infectarea cu HIV/SIDA

“Iubeste cu cap, pana peste cap!”, pentru a preveni infectarea cu HIV/SIDA
În prima jumătate a anului 2010 au fost înregistrate, în România, 192 de cazuri noi de infecţie HIV, 62% dintre persoane fiind tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 35 de ani, cu transmitere prin contact sexual neprotejat. S-a împlinit un an de derulare a proiectului privind informarea şi educarea în prevenţia HIV/SIDA, “Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România”, iar acest eveniment a fost marcat printr-o conferinţă de presă care a avut loc în data de 16 decembrie 2010.

La conferinţa de presă “Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România” au participat Adina Manea, manager de programe în cadrul Fundaţiei Tineri pentru Tineri, Raluca Teodoru, din partea Asociaţiei Române pentru Promovarea Sănătăţii şi Geanina Surdu, reprezentant al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Proiectul “Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România” este implementat de un parteneriat între Fundaţia Tineri pentru Tineri şi alte patru organizaţii neguvernamentale (Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii – ARPS, Asociaţia Română Anti-SIDA – ARAS, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA – UNOPA şi Fundaţia “Alături de Voi” România – ADV România), dar şi cu sprijinul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării – CNCD.

Principalele obiective ale proiectului “Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România” sunt informarea şi educarea tinerilor cu vârste cuprinse între 15-25 de ani cu privire la ceea ce reprezintă infecţia cu HIV/SIDA şi orientarea acestora către un comportament responsabil, cu atitudine nediscriminatorie faţă de persoanele în cauză.

Proiectul “Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România” este împărţit în trei componente majore şi vizează o intervenţie integrată de prevenire în rândul populaţiei generale de tineri prin comunicarea interpersonală, campanii mass-media, instruirea autorităţilor locale, a medicilor, a cadrelor didactice şi a jurnaliştilor. Implementarea efectivă a programelor se desfăşoară în 18 judeţe ţintă şi presupune realizarea de materiale de informare, educare şi comunicare, precum şi activităţi de prevenire şi promovare a comportamentelor responsabile în instituţii şcolare, dar şi în comunităţi.

Simbolul programului îl reprezintă “pisica neagră” şi exprimă mesajul prin care “norocul ţi-l faci singur, iar HIV/SIDA nu trebuie să fie o problemă de şansă”. Un alt mesaj important, “noaptea toate pisicile sunt negre” exprimă faptul că o persoană infectată cu HIV/SIDA şi alta neinfectată arată la fel, iar HIV nu se vede cu ochiul liber, motiv pentru care sunt importante protejarea în timpul contactului sexual şi testarea serologică la anumite intervale de timp.

Proiectul “Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România” este finanţat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Mecanismul Finaciar SEE – Spaţiul Economic European şi reprezintă materializarea unui parteneriat extins între organizaţii şi instituţii ce au ca misiune implicarea în problematica HIV/SIDA.


"“Iubeste cu cap, pana peste cap!”, pentru a preveni infectarea cu HIV/SIDA" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.sanatateatv.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

UNOPA solicita achizitia centralizata a medicamentelor pentru pacientii seropozitivi si distributia(...)

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită Ministerului Sănătății continuarea demersurilor în vederea realizării achiziției centralizate a tratamentului(...) citeste mai departeAPAH-RO: Scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) ia act cu îngrijorare de unele declaraţii apărute în presă privind actualizarea listei de medicamente compensate, afirmaţii care ar(...) citeste mai departeTest autoadministrabil ce necesita doar o singura picatura de sange pentru depistarea HIV,(...)

BUCUREȘTI – 8 noiembrie 2017 – Testul autoadministrabil pentru depistarea HIV dintr-o singură picătură de sânge din deget este disponibil acum în farmaciile din România (şi on-line pe site-urile(...) citeste mai departeColaborare intre Spitalul Universitar din Regensburg si Spitalul Sf. Maria din Bucuresti, in(...)

Spitalul Sfânta Maria din București ar putea colobora cu Spitalul Universitar din Regensburg, în domeniul transplantului hepatic, după cum a declarat primarul general al Capitalei, dr. Sorin Oprescu,(...) citeste mai departeAcoperirea vaccinala in Romania se pastreaza sub nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a(...)

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%. Cu toate acestea, România înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin. Într-un context mondial(...) citeste mai departe