Lansarea programului SHE (Strong, HIV positive, Empowered women)

Lansarea programului SHE  (Strong, HIV positive, Empowered women)
Deși, din punct de vedere medical și statistic, România a făcut progrese uriașe în lupta împotriva virusului HIV, se simte încă pregnantă nevoia de informare și educare în domeniu, atât la nivelul pacienţilor și medicilor implicaţi în tratarea lor, cât și la nivelul publicului larg.

În România trăiesc peste 11.500 de persoane seropozitive, din care mai mult de 5200 sunt femei. Aproximativ 50% dintre femeile seropozitive din România au vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani, vârstă fertilă, la care foarte multe tinere se gândesc să devină mame pentru prima dată. “Avem o cohortă de tinere femei, cu an de naștere sfârșitul anilor ’80-începutul anilor ’90 care își doresc să ducă o viaţă normală și nu numai că își doresc, au posibilitatea să o facă. Speranţa de viaţă a acestora este în acest moment foarte apropiată de cea a omului care nu este infectat cu HIV.” a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. dr. Matei Balș”.

În acest context, Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof.Dr.Matei Balș", alături de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Asociaţia Română Anti-SIDA și compania Bristol-Myers Squibb au anunţat lansarea în România a proiectului SHE (Strong, HIV positive, Empowered women).
SHE este un program de educare, consiliere și suport elaborat de femeile seropozitive din Europa și medici cu sprijinul Bristol-Myers Squibb, misiunea programului fiind de “a susţine femeile seropozitive și de a le stimula dorinţa de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii, inclusiv să obţină tot ce este posibil din partea serviciilor sanitare”.

România a făcut pași uriași în lupta împotriva virusului HIV

Potrivit prof. dr. Adrian Streinu-Cercel România a fost printre primele ţări din lume care a realizat dezideratul accesului universal la terapie pentru toţi pacienţii seropozitivi, oferind încă din 2002 tratament gratuit tuturor persoanelor infectate cu HIV. “Accesul la terapie este universal, cine are nevoie de terapia antiretrovirală o primește, dar nu o primește oricum, ci în urma unui chestionar de aderenţă. Întâi ne convingem că pacientul/a este motivat/ă să ia medicaţia, după care începe procedura de includere în tratament.”

Conform prof. dr. Streinu-Cercel, există trei tipuri de situaţii în care se face testarea pentru HIV: pentru punerea diagnosticului, la femeia însărcinată și la cererea pacientului, prin intermediul DSP-urilor. În România se fac anual aproximativ 250.000 de testări, din care mai mult de 25% sunt efectuate la iniţiativa pacientului.

În acest moment, România are cea mai mare rată de supravieţuire la nivel european de la începutul fenomenului. Pe o hartă privind răspândirea virusului HIV-SIDA, țara noastră se află astăzi în aria statelor cu prevalenţă și incidenţă mică, alături de Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia.

Eforturile care se fac în România se concentrează pe „gestionarea fenomenului HIV-SIDA atât din punctul de vedere al tratamentului, cât și al prevenirii. În acest sens, capătă o importanţă vitală: testarea femeilor gravide, discuţia cu cuplul, profilaxia care se adresează femeii în general, femeii însărcinate și copilului după naștere.” a explicat dr. Mariana Mărdărescu, șef Secția Imunodepresie copii, Coordonator al Compartimentului de Evaluare și Monitorizare a Infecției HIV/SIDA în România - INBI "Matei Balș".

Programul SHE - suport între egali și informare medicală

Programul SHE combină informaţiile medicale despre infecţia HIV/SIDA cu experienţele personale ale cadrelor medicale și ale pacientelor, încercând să vină în întâmpinarea celor 5206 femei infectate cu HIV care trăiesc în România, femei care au nevoie de informaţii, servicii medicale și sociale de calitate, oportunităţi egale pe piaţa muncii și facilităţi de îngrijire pentru copii, dar și de respect și încredere în capacitatea lor de a face faţă bolii și de a aduce o contribuţie în comunitate. Proiectul aduce împreună instituţii medicale, organizaţii nonguvernamentale și femei seropozitive, în încercarea de a extinde resursele disponibile în momentul de faţă.
În cadrul proiectului SHE vor fi organizate, în perioada aprilie-mai 2013, 3 evenimente la care vor participa femeile seropozitive din orașele București, Constanţa, Iași, având ca obiectiv creșterea gradului de informare a acestora și facilitarea formării unor grupuri de suport pentru pacientele infectate cu HIV/SIDA. De asemenea, vor fi susţinute traininguri locale dedicate informării cadrelor medicale implicate în diagnosticul, tratamentul și monitorizarea pacientelor seropozitive. Grupurile de suport pentru paciente sunt sprijinite de medicii și psihologii Centrelor Regionale HIV/SIDA, iar invitarea participantelor se face prin intermediul asociaţiilor de pacienţi care apără drepturile persoanelor infectate şi afectate de HIV/SIDA din România. În cadrul celor trei centre SHE înfiinţate în București, Constanţa și Iași vor conlucra specialişti în domeniul HIV, persoane care se ocupă de grupurile de suport, ginecologi, specialişti în planificare familială și fertilitate și psihologi, cu scopul de a oferi asistenţă mai bună şi suport solid femeilor HIV pozitive.
Prin participarea la grupurile de suport organizate în cadrul Centrelor SHE pacientele vor primi un ghid (“toolkit”), dezvoltat de persoane afectate de virusul imunodeficienţei umane. Acest toolkit reprezintă o resursă pentru femeile seropozitive care doresc să faciliteze ședinţe de suport dedicate altor femei și fete cu HIV. Ghidul are 9 secţiuni: prezentarea programului SHE; recomandări pentru interacţiunea cu profesioniștii din domeniul sănătăţii; informaţii despre diagnosticarea cu HIV și problemele legate de confidenţialitate; drepturile și abilitatea de a accesa serviciile de sănătate; sexul și relaţiile; sănătatea generală/fizică/reproductivă a femeilor cu HIV; viaţa cu HIV; terapia antiretrovirală ultimul capitol fiind rezervat discuţiilor despre efectele stigmatizării, legile în domeniul HIV, sexualitate și exploatare sexuală. Fiecare secţiune cuprinde informaţii generale despre temele de discutat și un set de exerciţii care ajută participantele să înţeleagă mai bine diagnosticul și boala, dar și să își crească încrederea în sine și respectul faţă de propria persoană.

În concluzie, programul SHE oferă cele mai noi informaţii despre infecţia HIV la femei, precum: transmiterea materno-fetală a infecţiei HIV, sarcina, contracepţia (consiliere, interacţiuni cu medicaţia ARV), accesul la materiale informative (SHE toolkit) traduse în limba română, grupuri de suport pentru femeile seropozitive.
„După 23 de ani avem un parteneriat cu pacienţii noștri. Orice bătălie împotriva HIV poate fi câștigată dacă există un limbaj comun și orice fel de program educaţional care se adresează cuplului, dar mai ales femeii seropozitive, este binevenit.” este de părere dr. Mariana Mărdărescu.

Informarea pacientelor cu HIV/SIDA care își doresc să devină mame

Încă din 1998, medicii din România recomandă testările pentru HIV-SIDA tuturor femeilor însărcinate, în primul și în ultimul trimestru de sarcină. Este foarte important ca, în cazul în care rezultatul testului este pozitiv, viitoarea mamă să aplice metode de protejare a copilului ei. Graţie acestor analize, riscul de a da viaţă unui copil seropozitiv poate fi eliminat complet. Prima condiţie este ca tânăra mamă să se afle sub tratament antiretroviral. Terapia specifică anti-HIV reduce semnificativ riscul de infectare a fătului.
În România, rata de transmitere a infecţiei de la mamă la făt în timpul sarcinii a înregistrat o scădere substanţială, ajungând sub 5%, una dintre cele mai scăzute din Europa.

Statistici
• În acest moment în România se află 11.581 persoane diagnosticate cu infecţie HIV/SIDA în viaţă.
• 7869 beneficiau de tratament la 31 decembrie 2012 (dintr-un total de 9880 aflaţi în evidenţă activă).
• În 2012 au fost depistate 465 de cazuri noi HIV și 289 de cazuri noi de SIDA.
• Din cazurile noi de HIV/SIDA notificate pe parcursul anului 2012, 213 au fost femei, iar 541 bărbaţi.
• 19 copii sub 14 ani au fost înregistraţi cu HIV/SIDA în 2012. În 18 din aceste cazuri, calea probabilă de transmitere a infecţie a fost de la mamă la făt (maternofetală), în vreme ce, în celălalt caz, calea de transmitere rămâne necunoscută.
• 237 de cazuri noi de infecţie HIV/SIDA transmise prin utilizare de droguri au fost înregistrate pe parcursul anului 2012. Dintre acestea, 54 de pacienţi au fost femei, iar restul bărbaţi.
• 176 de persoane infectate cu HIV/SIDA prin utilizare de droguri au contractat și virusul hepatitei C, iar 28 au fost diagnosticaţi cu sifilis.
• Dintre pacienţii cu infecţie HIV/SIDA înregistraţi în perioada 1985-2012, 7941 sunt femei, iar 10382 sunt bărbaţi.


Download comunicat BOLI INFECŢIOASE - Dezvelirea bustului Prof. dr. C.C. Iliescu - Un omagiu adus creatorului cardiologiei romanesti Download fisier atasat comunicatului

"Lansarea programului SHE (Strong, HIV positive, Empowered women)" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Simona Oprea
Email:simona.oprea@houston.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Site-ul Stopgripa.ro lanseaza serviciul de alerte medicale

Site-ul www.stopgripa.ro oferă publicului larg și specialiștilor din domeniul medical un nou serviciu, prin intermediul căruia se pot abona și primi cele mai noi știri despre gripă, vaccinare(...) citeste mai departeCoalitia Impreună impotriva Hepatitei lanseaza un plan inovator de gestionare a hepatitei C pentru(...)

Coaliția „Împreună împotriva Hepatitei”, lansată astăzi, 27 noiembrie 2013, are ca obiectiv demararea unui program clar de informare, prevenire, diagnosticare și tratament al pacienților(...) citeste mai departeActiune de constientizare asupra afectiunilor hepatice, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva(...)

În data de 28 iulie 2013, cu ocazila Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei, comunitatea pacienților cu hepatită din întreaga lume se va reuni pentru o nouă acțiune de conștientizare(...) citeste mai departeMinisterul Sănătăţii: Patru persoane au murit de gripă în perioada 28.02 - 06.03. 2011

În saptamana 28.02 – 06.03. 2011 au fost înregistrate 121.993 cazuri de infecţii acute respiratorii, cu 11,1% mai puţine comparativ cu cele înregistrate în săptămâna precedentă şi un (...) citeste mai departeSperanta de viata pentru persoanele infectate cu HIV a ajuns la 50 de ani

In Romania, in iunie 2011 erau inregistrati 10.642 pacienti diagnosticati cu HIV si SIDA, cu 243 mai multe cazuri decat la finele anului 2010, conform datelor oferite de Institutul Matei Bals. Dintre(...) citeste mai departe